Pečená hus s plnkou po kysucky

brano24 - fotkabrano24, 26. decembra 2012
Pečená hus s plnkou po kysucky
Foto: brano24

Hus je slávnosť, preto najlepšie je piecť ju v liatinovom, alebo hlinenom pekáči. Ak nemáte nevadí, dobré je však použiť pod hus mriežku v Zobraziť celý popisHus je slávnosť, preto najlepšie je piecť ju v liatinovom, alebo hlinenom pekáči. Ak nemáte nevadí, dobré je však použiť pod hus mriežku v pekáči.

8
porcií
40 minút
príprava
220 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
2 dcl
50 g
10 g
1 ks
2 g
2 g
2 g
1 strúčik
1 menšia
2 ks (2-dňové)
1 ks
1 ks
1 ks (stredne veľké)




Postup

  1. 1

    Očistenú hus nasolíme a necháme odležať. Zatiaľ si pripravíme plnku a vývar na podlievanie.

  2. 2

    Na vývar môžeme použiť, husací krk a hovädziu kosť, pridáme trochu soli, cibuľu a strúčik cesnaku, príp. zeleninu podľa chuti.

  3. 3

    Do plnky použijeme vnútornosti (srdce, pečeň) ktoré pomelieme, pridáme v mlieku rozmočené rožky a surové vajce, spolu zmiešame a ochutíme soľou, čiernym korením a majoránkou, príp. provensálskymi bylinkami. Hus poriadne posypeme rascou a plnkou ju naplníme. Otvor môžeme vyplniť jablkom, zaistiť spredu aj zo zadu niťou, alebo ihlou, proti vytečeniu plnky.

  4. 4

    Takto pripravenú hus položíme na pekáč, najlepšie s mriežkou na spodu a podlejeme vývarom. Prikryjeme pekáčom aj z vrchu, alebo ak nemáme tak zakryjeme alobalom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C, asi 3 hodiny. Podľa veľkosti husi. Priebežne (asi raz za 45 min.) kontrolujeme stav výpeku a vývaru na dne pekáča a ním hus polievame . Nakoniec hus odokryjeme a s polievaním necháme zapiecť do hneda pri 220 °C asi pol hodiny z oboch strán.

    Pečená hus s plnkou po kysucky - obrázok 4
  5. 5

    Rozporcujeme a plnku podávame najlepšie so zemiakovými lokšami, potretými výpekom. Tie tomu dajú to pravé. Dobrú chuť.

    Pečená hus s plnkou po kysucky - obrázok 5

Diskusia k receptu

sovka62
Zaujímavé, u nás sa plnila len kačica, asi preto, že je menšia, tak aby bolo dosť. Z husacích drobkov sa robila ludaš kaša, čo je niečo ako rizoto a ako prvé sa z husi jedla dusená krv na cibuľke (krv sa pri podrezaní husi zachytila na nakrájané žemle). Veru, využilo sa všetko, aj ty si dobre využil tie drobky.
brano24
Ďakujem. Ono je veľa možností využiť droby, toto je jedna z nich. Fantázii sa medze nekladú a pri varení obzvlášť :-).....ale tá plnka je vynikajúca a takto je aj tých porcií viac, nakoľko plnka nahradí aj samotnú husacinu.
marianne
Mne sa trosku nesedi to proveslanske korenie,kedze je to po Kysucky:-) a ja ako prava Kysucanka som husi par odpiekla,ale inak moze byt vyborna.Zaujala ma tam ta hovadzia kost,to vyskusam..
danielas
Vyzerá to báječné. Ja tiež používam vnútornosti do plnky. A robím podobne ako Ty,asi preto je pochádzam zo Žiliny a to je len na skok...
Zloženie plnky mám v iných dávkach. Koľko rožkov,toľko vajec. A bielky šľahám a zľahka vmiešam...
brano24
Aj kysučania poznajú provensálske byliny. Aj keď s bylinkami treba opatrne, lebo zasa nieje dobré to aromaticky preháňať, aby sme neprekryli chuť husaciny. Môže sa použiť aj majorán, alebo rozmarín, ale naozaj iba smietku . Základ je soľ a rasca. Inak ten krk, ako som vyvaril vo vývare na podlievanie, dal som ho potom tiež upiecť k husi a bola to maškrtka tak isto. :-) Rád si nechám tiež poradiť a vyskúšať kadečo nové. Ďakujem za komentáre.
zinnajdha
S Tebou sa budem kamarátiť, ak je pravda, že vieš všetko. Ja takú fajnú hus neviem pripraviť.
baculata
Ešte som nepiekla plnenu hus, pečenie husi je podla mna malým umením, aby nebolo tvrdé masko, aby bola chrumkavá, pekne vyfarbená, aby sa kožička neroztrhala na prsiach, aby nebola suchá... Ale Ty si to zvládol, pekne pripravena na pekači. Chválim. Zvykla som piect pod alobalom, minule som nemala alobal, piekla som medzi dvoma masovými plechmi, odvtedy pečiem iba tak.
kaja14
Hus vyzerá famózne, ale (prepáč mi), neviem sa stotožniť s tou plnkou...
Ešte som nepočula, aby sa vnútornosti do plnky mleli.
Tie treba nakrájať na kúsky a udusiť na cibuľke.
A tiež rožky - mali by byť do chrumkava opečené a nie máčané v mlieku. To je odporné.
A dva rožky do celej husi ? Desať rožkov, desať vajec, cca 1/2 kg vnútorností.
Samozrejme, je to len moja rada. Plnené husi pečiem už tridsať rokov, takže už to mám vychytané.
Ešte drobnosť, netreba ju podlievať vývarom, hus by sa správne nemala podlievať vôbec.
dellawar
Načo tá hovädzia kosť ? A morská soľ ? Ten humus z mora neostane v soli ?
brano24
kaja14... podľa fotky profilu, si potom s pečením HUSÍ musela začať cca 8 rokov pred narodením :-) keď opečieš rožky do chrumkava a potom ich natlačíš do husi a pečieš v nej 4 hodiny, oni Ti stále ostanú také chrumkavé ??? Desať vajec ??? Ona Ti ich už nevysedí :-( plnka je plnka a praženica je praženica. dellewar humus z mora v soli neostane, tak ako neostane v bravčovej tlačenke ten humus z chlieva, v ktorom žilo celý čas to prasa z ktorého je....... :-)
mijaita
brano24 do peceni husy se plest nebudu, ale do kureci nadivky davam suche, nemacene rohliky, vejce a sníh. Rohlíky nenasakle mlekem nasaknou stavu z masa a nadivka je mnohem chutnejsi. V tom s @kaja14 souhlasim.
marcel83
@kaja 30 rokov pečieš plnené husy. Ale nevrav :) Si začala v 19-tich? :)

Do plnky idú žemle/rožky navlhčené mliekom, nie premočené. Vnútornosti krájam aj ja. Petržlenová vňať, ligurček, korenie, soľ, žĺtky a bielková pena.



fligo
Hmmm krásny recept,hus vyzerá krásne, až na to že nasolíme a necháme odležať jeden deň je v jednom recepte, tu je len odležať, ale že ju musím omyť (aspoň vodou,keď nie mliekom)už nie je písané :D Takže je krásna , chrumkavá, a mäkučké mäsko, ale čo z toho, keď je presolená ako......... :D hold, nabudúce si dám pozor :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia