Pečená hus s dusenou kapustou

zlatulik3 - fotkazlatulik3, 8. septembra 2012
Pečená hus s dusenou kapustou
Foto: zlatulik3

Pečenú hus miluje cela moja rodina a robievame ju spolu s manželom pri slávnostných príležitostiach...

6-8
porcií
60 minút
príprava
210 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
1 l
1 Pl
1 dc
3 dc
:
1 ks
3 PL
3 PL
1PL
1 dc
1PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Hus som den dopredu naporcovala a namočila do mlieka na noc.

  2. 2

    Hus z mlieka vyberieme,osolime a dame do liatinoveho pekača,pridame vodu,olej,zakryjeme a vložime do rozohriatej rury cca 200 °....Každu hodinu pozerame a otačame..Pečieme asi 3-4 hodiny,podla velkosti husy.. Pol hodinu pred koncom pridame na 250° a pečieme do zlatista..

  3. 3

    Kapustu očistime,nastruhame a vložime do hrnca,pridame vodu,cukror,sol ,korenie a rascu,pomiešame a nechame chvilu variť.Potom zakryjeme a dusime asi 15-20 minut..dochutime octom..

Diskusia k receptu

izabella929
krásne, lákavé jedlo.-)) pred nedávnom som jedla pečené prasiatko v celosti s plackami a kapustou...to bola mňamka.-))
mataliptak
jééj tak toto jedlo som nejedla rokyyy... asi tak pred 15 rokmi sme to mali každú nedelu lebo moja starka chovala krdle hús tak mi to už išlo hore krkom ale teraz čo by som dala za jedno takéto stehienko .... :-) vyzerá to veeeelmi chutne ...
dodo46
Nádherne to vyzerá a určite aj chutí. Vzorky neposielaš ???
medulienka122
už sa začínajú husacie, hody, mňam! A ty Izabella929 ma nezlosť - pečené prasiatko iňu-niňu....:-)))
rajnica
O týždeň budeme piecť v pahrebe jelenie mäso a zapíjať burčiakom. Mám poslať aspoň na ovoňanie?
lusinkab
Tak taketo nieco by som mohla jest aj kazdy den ,jednoducho mnam
sneica
mnam tak toto je super...krasny receptik a takaaa dobrota...:)
sovka62
Síce kačacina, ale takto vyzeral náš včerajší obed, Veď je Tradičný Trnavský jarmok a to sa odbavujú trnavské hody, takže prišli deti s rodinami. Spravila som aj knedle na pare, naši si radi na tanier zo dve lokše a aj zo dva plátky knedlí. Len kapustu robím inak, s jablkami, červeným vínom a ríbezľovým rôsolom, je výborná pikantná, naši by už inú nezjedli.
medulienka122
rajnica, pošli aspoň na ovoňanie, veď mi ti za to vďačne pošleme tiež "dačo" na ovoňanie....:-))))
radox1
preboha,naco este olej.a rovno 3 deci.hus pusti tolko tuku,ze este ostane do chladnicky.
abdul
@radox1 : Máš na mysli domácu alebo kúpenú v obchode ? Nie každý má dvor, 20 husí a babku, ktorá tie husi štope. Takže s tým pusteným tukom by som niekedy veľmi nepočítal.
radox1
aj kupenu.staci len podliat iba troskou vody,nikdy sa ti neprichyti,toboz nie v liatine.pokazde mi este zostal maly poharik tuku po skonzumovani husi-kacky.ale kupujem min.2,5kg.
zlatulik3
Presne tak ako piše abdul,hus mame kupovanu a toho tuku nebolo ani 7 dcl..:-)
radox1
pardon,myslel som kacku.vsak hus sa pod 4kg ani neda poriadne kupit.
marienka44
@Zlatulik3 ,Tebou uvadzana teplota na pecenie sa mi zda vysoka, hlavne, ze sa peciie 4 hodiny. Podla mojich skusenosti a informacii, ma sa piect pri nizsej teplote a dlho. Tak sa maso nevysusi. Ty si mala este dokonca naporcovanu hus na kusky. :-)
Ale ako inspiracia k nasim bliziacim sa hodom sa hodi.
zlatulik3
Lenže ja som mala liatinovy pekač...marienka44..:-)) a na konci som piekla na 250 °.. a mäso bolo mäkke..
evanaaa
Tiež mám pekáč aj liatinový aj....no, neviem aký je to materiál, ale nikdy nepečiem na tak vysokej teplote hus ( ráta sa na kilo váhy hodina pečenia plus ešte trocha) ani kačku, tak ako píše aj MARIENKA.....na začiatku zvýšim, potom znížim teplotu a ku koncu, ak je treba zvýšim, ale záleží aj na rúre. Nepridávam žiaden tuk , mne nevadí, že sa vytopí málo masti z nej, aj tak ju nepoužijem.Len ju treba dobre popichať, aby lepšie ten tuk vytiekol.
evanaaa
A ak je viac masti, tak trocha zlejem a hus ( kačku) pri konci pečenia polejem mliekom.
zlatulik3
Ale mna nezaujima ako vy pečiete,ja som napisala ako som ja piekla,a ked sa vam to nepaci tak sa nepozerajte na môj recept.. Dakujem
evanaaa
@zlatulik3 , to nie je kritika, asi nečítaš iné komentáre pod receptami, varecháči si tu nevzájom radia, uvádzajú svoje spôsoby, čo však neznamená, že to musíš tak robiť, ak máš svoj osvedčený spôsob, používaj ho, ale nemala by si byť tak precitlivelá. J asom stará a ešte sa mám čo učiť, dokonca aj mladších odo mňa rešpektujem. Na tvojom profilovom foto sa zdáš mladšia,( na takých 22 rokov), až potom som zistila, koľko vlastne máš, prepáč. Ale ak tak za jedným stojím - hus a kačka sa nepo(d)lieva olejom, ani iným tukom, len vodou, inak si skazíš vytopenú masť.
danielas
Tvoj recept vyzerá dráždivo! Foto je náramné s tými lokšami a kapustičkou. Robievam tiež takto a to roky rokúce.
Syn Martin,nevesta a vnuk oslavujú naraz. Založili "husaciu tradíciu ".Nakoľko sme veľká rodina robia husy hneď dve. Jedna sa musí teda robiť u nás. A robí je inak a to pekne dlho. Prišiel si ju "naložiť" A robila sa u nás 14 hodín pri 80 st. Potom si ju zobral a doma ešte obe spolu s gaštanovou plnkou zapekal do chrumkava. Ja som prispela parenými knedľami podľa @pusta , pridali dusenú kapustičku a potom naraz všetka vrava utíchla....labúžo :-)
2x fazia a stasi
fazia
Tak idem vyskúšať:) hus je naporciovaná a v mliečku sa bude máčať až do rána.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia