Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše

Autor receptu: elysa

Dnes sme mali takýto parádny obed... Kačicu mávame pár krát do roka, ale hus tak raz za rok a patrične si ju vychutnáme...

6-8
porcií
240 minút
príprava
200 minút
na 160+200 dopekanie °C

Suroviny

Postup

  1. Hus som umyla, podelila na porcie, uložila do pekáča. Krídla- časť bez ramienok som nechala na vývar. Tukové časti som vyrezala a pokrájala na škvarky. Porcie husi som zasypala kilom soli a odložila na 12 hodín do chladničky. Soli sa netreba báť, hus stiahne do seba akurát. Soľou hus ponatierame z každej strany. Ešte teraz večer uvarím zemiaky v šupke na lokše.
  2. Ráno- rúru som vyhriala na 160 stupňov, hus som umyla zo soli, vysušila kuchynskými utierkami. Uložila som ju naspäť do pekáča, hus ukladám kožou dolu, posypala celou rascou a podliala cca 150 ml vody . Pekáč som natesno prikryla alobalom a hus som dala pomaly piecť.
  3. Krídla som dala variť do studenej vody a uvarila som klasický vývar.
  4. Knedle: Z droždia, cukru a vlažného mlieka urobím kvások. Do misy preosejem múku, pridám soľ, vajcia a kvások. Mlieko pridávam podľa potreby, vypracujem cesto a dám ho kysnúť na teplé miesto.Vykysnuté cesto na doske rozdelím na dve časti, do hrnca dám zovrieť vodu. Z jedného cesta vyformujem knedľu, prikryjem cestá utierkou a pokiaľ voda zovrie knedľa podkysne. Do hrnca s vodou dám parák, voda je samozrejme pod úrovňou paráka, ponatieram parák olejom a vložím knedľu. Parím tak 15-20 minút, podľa toho aká je knedľa veľká. Keď sa prvá knedľa parí, vytvarujem druhú. Hotovú knedľu vyberiem a natriem olejom- dnes som mala takéto dve krásavice. Pred tým ako dám ďaľšiu knedľu, parák zase natriem olejom.
  5. Dusená kapusta: Kapustu pokrájam, posolím asi 1 PL soli, pridám 1 KL drvenej rasce a nechám ju asi pol hodiny postáť. Na drobno pokrájanú cibuľu spením na masti, pridám postátu kapustu.
  6. Hneď ako sa kapusta začne dusiť, upálim 3 PL lyžice kryštálového cukru na karamel, zalejem 1 dcl vody, nechám všetko rozpustiť a 5 minút povarím na sirup, ktorý vlejem do kapusty.
  7. Kapustu dusím do mäkka, my ju máme radi úplne mäkkú, podľa potreby podlievam troškou vody. Keď je udusená, tak ju dochutím soľou, mletým čiernym korením a octom. Prípadne aj dosladím, dnes nebolo treba.
  8. Po hodine a pol som vybrala hus, poriadne som ju popolievala výpekom a otočila som diely husi kožou hore. Zase som pekáč napevno prikryla alobalom a vrátila som hus do rúry.
  9. Lokše: Uvarené, vychladnuté zemiaky ošúpem, postrúham na jemno, posolím a pridávam múku- asi 200 g. Múkou sa nesmie prehnať, pretože by lokše boli tvrdé. Z cesta urobím šulec, pokrájam ho na kúsky a vaľkom gúlam lokše na veľkos´t panvice, na ktorej ich budem piecť.
  10. Tu už sa pečú. Pečiem na suchej palacinkárni, po každej lokši utriem kuchynskou utierkou múku, čo na nej zostala.
  11. Ukladám ich na tanier a čistú plátennú utierku, každú potieram tukom a vrchnej strany, zospodu sa potrie sama od predchádzajúcej.
  12. Pokrájané škvarky dám stápať do malého hrnčeka. Keď sú takmer hotové pridám k nim pečeň- osušenú, hus bola kúpená a pečeň malinká, tak jej stačilo málo, aby v tuku došla. Tuk som na konci podľa svojej chuti posolila.
  13. Po troch hodinách pečenia vyzerala moja húska takto, Keď som do nej pichla vidličkou, bola mäkká. Dobre som ju popolievala výpekom a ešte som ju dala piecť asi na 20 minút odokrytú.
  14. Po 20 minútach zase polievanie výpekom, rúru som pridala na 200 stupňov a húsku som dala dopiecť do chrumkava.
  15. Takto som dnes strávila poctivo celé doobedie pri sporáku, ale stálo to teda zato. A ešte záber na polievočku z husích krídel.