Restovaná morčacia pečeň
Restovaná morčacia pečeň

Pečeň na portskom víne s hruškovým ragú a tekvicovým chlebom

Matej Homola
šéfkuchár Hotela The Grand Vígľaš****, 19. marca 2019
Pečeň na portskom víne s hruškovým ragú a tekvicovým chlebom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

800 g
100 ml
Tekvicový chlieb:
1 ks menšia
1 ks stredne veľká
300 g
1 bal.
2 strúčiky
1 KL
3 PL
1 ks
Hruškové ragú:
4 ks
1 PL
200 ml




Postup

  1. 1

    Tekvicový chlieb: Tekvicu prekrojíme, vyberieme semiačka a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, cesnak na plátky a nasekáme tymian. Dáme na plech a pokvapkáme tekvicovým olejom. Dáme piecť pri 170 °C na 20 minút. Pečenú tekvicu rozmixujeme a dáme vychladnúť.

  2. 2

    Z droždia, vody a cukru pripravíme kvások. Do rozmixovanej tekvice pridáme múku, kvások, tekvicové semiačka, soľ a vajce. Vymiešame hladké cesto (podľa potreby pridáme vodu). Formu vymastíme olejom, vložíme cesto a necháme podkysnúť na teplom mieste 30 minút. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 °C na 30 minút.

  3. 3

    Hruškové ragú: Hrušky očistíme, vyberieme stred a nakrájame na kocky. Z lyžice cukru pripravíme karamel. Zalejeme vínom, pridáme polovicu nakrájaných hrušiek a varíme, kým sa nerozvaria. Rozmixujeme. Znova privedieme do varu a pridáme druhú polovicu hrušiek. Minútu varíme, vypneme a dochutíme čerstvým tymianom a soľou.

  4. 4

    Morčaciu pečeň nakrájame na menšie kúsky a restujeme na panvici s olejom z každej strany približne 2 minúty. Podlejeme portským vínom, orestujeme, dochutíme soľou, korením a podávame s hruškovým ragú a tekvicovým chlebom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia