Pečeň na jablkách

irenaw - fotkairenaw, 20. októbra 2013
Pečeň na jablkách
Foto: irenaw

Upečie sa to samo a súčasne s prílohou... :-)

6-8
porcií
15-20 minút
príprava
30-45 minút
na 200 °C

Suroviny

750 g
1 ks
3-4 strúčiky
2 ks
podľa chuti
1-2 PL
1-2 PL
1 ks
1/2 čl
3 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Pečeň očistíme a dáme do zapekacej misy. Pridáme cibuľu pokrájanú na 1/4 kolieska a cesnak pokrájaný na plátky, 2 väčšie sladko-kyslé jablká zbavené jadrovníkov a pokrájané na 1/4 kolieska. Ďalej soľ, med, vínny ocot a nadrobno posekanú čili papričku. Nakoniec škoricu, trošku vody a kačaciu masť. Všetko premiešame.

  2. 2

    Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a dusíme zatvorené 20-30 minút. Odokryjeme a dopečieme. Navrch som dala po odokrytí pár tenkých plátkov slaniny, ktorá mi zostala z predošlého receptu, inokedy ju nedávam ;-).

  3. 3

    Doplnenie k pečeniu: Na horný rošt rúry som vložila plech s uvarenými zemiakmi nakrájanými na štvrtiny, okorenenými a pokvapkanými olejom. Potom som vložila pečeň v jenskej mise do stredu rúry. Použila som horné a spodné pečenie bez teplovzdušnej funkcie. Raz som obsah misy poprehadzovala asi po 10 minútach. Keď sa všetko prehrialo, už som to odokryla a potom to už išlo rýchlo. Tak pečte radšej pod dozorom, najmä ak nepoužijete zemiakovú izoláciu alebo máte dosť veľkú misu. Nerada by som, aby ste mali pečeňové uhlíky s jablkovou výživou ;-)))

Diskusia k receptu

jamarlen
viem si predstaviť tú nádhernú vôňu.....nestvrdla pečeň, nebola ani prepečená? bál by som sa piect to tak dlho, na obrázku to však vyzerá akurát ....
afataga
chcela som opytat presne to, co kolega vyssie, ale vyzera to fakt dobre a tu slaninu davaj aj inokedy, :-)
irenaw
@jamarlen dosť trvalo, kým sa to v jenskej mise prehrialo, možno preto, že bola vyššia vrstva alebo že sa hore opekali zemiaky, neviem. teplovzdušku som radšej nezapla a pozerala som podchvíľou, tiež som sa bála, že to prepečiem a ani červenú by mi nejedli. hádam som mohla napísať, že treba piecť pod stálym dozorom, doplním. vďaka za postreh.
mariamka
vyzera to krasne jesenne,, a hlavne ze sa to urobi samo :) musim vyskusat, samozrejme so slaninou :)
havino
tak toto si urobím ešte som nepiekla takto pečeň, vyzerá to ohromne.
tiginko
presne som aj ja chcela povedať, že na prvý pohľad to vyzerá ako obrázok s jesenným lístím :-) Lákavý recept Irenka!
angast
takto podobne robim aj ja , lenze na rajnici, alebo vo woku. jablko len jedno- najlepsie je kysle. vyborna chut -slanina nutna-
irenaw
@angast keď nutná, odteraz len so slaninou ;-). tobôž, keď aj @afataga mi ju kládla na srdce :-). len kam ju schovám...
afataga
ale no, to by som si nedovolila ti otvarat hrudny kos :-)
irenaw
a ešte k tomu kvôli pečeni, to by sa cez hrudný kôš ťažko dočahovalo ;-)))
alex37
pečienky vyzerajú chutne:-), s jablkami som ešte nerobila.
eviana
Tak toto ja môžem hocikedy... jabĺčka k pečienke skvelo idú, super papanica :)
izabella929
@irenaw...ja som pečienková princezná...nezáleží na tom aká je, len nech je to pečeň...rada ju pripravujem aj plnenú, aj pečenú a môže byť s čímkoľvek...s jablkami som nerobila, určite vyskúšam...s týmto by si ma veru nachovala...a najradšej namáčam do výpeku chlebík...mňam to je ale pochúťka..)
irenaw
ďakujem pekne za komentáre :-) @izabelka poznáš pečeň pod pazuchou? to mám od svokry ;-)
zuzkabluzka
toto vyzera naozaj kraaasne, vyskusam sice bez kacacej masti, tu nezozeniem, vsetko ostatne musi spolu chutit jedna basen :) 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia