Snehová torta

Pavlova torta s citrónom, levanduľou a medom (fotorecept)

Autor receptu: nikajednadva

Pavlova je jedným z mojich najobľúbenejších dezertov. Je jednoduchá, rýchla a mám pocit, že nech ju obložím akýmkoľvek ovocím, vždy chutí skvele. Robievam teda rôzne variácie (jahody, rebarbora a pistácie; mango a marakuja), ale táto je zďaleka mojou najobľúbenešou. Keď som objavila kombináciu príchutí levanduľa, citrón a med, chcela som ju zapracovať aj do formy Pavlovej a tak tento recept vznikol. Snáď každý kto ju ochutnal si ju nevedel vynachváliť, preto zdieľam.

8
porcií
90 minút
príprava
90 minút
na 130 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme bielkový základ. V miske vyšľaháme bielky do polotuha. Vtedy začneme postupne pridávať cukor. Keď je cukor prišľahaný a sneh z bielkov je hustý a lesklý pridáme škrob, ocot a vanilku. Na papier na pečenie si nakreslíme kruh, papier prevrátime a snehovú hmotu naň vylejeme. Rozotrieme ju do tvaru predkresleného kruhu tak, aby v strede bola menšia priehlbina. Pečieme v rúre vyhriatej na 130 °C asi 1 1/4- 1 1/2 hodiny. POZOR, dĺžka a teplota pečenia dosť závisí od rúry. V elektrickej rúre som ju piekla ako uvádzam vyššie, no v teplovzdušnej mi pri takejto teplote zhnedla. Tam sa mi osvedčilo 100°C a 1 h 45 min.
  2. Kým sa mi Pavlova piekla, ja som si pripravila lemon curd - tu som spotrebovala žĺtky, ktoré mi zvýšili. Lemon curd je niečo ako citrónová nátierka. Bežne obsahuje šťavu a kôru z citrónov, vajíčka, maslo, cukor a škrob. Keďže je citrónová, je značne kyslá, čo sa k sladkej šľahačke a snehovému základu hodí. Lemon curd môžeme použiť kupovaný alebo si ho pripraviť doma.
  3. Kým sa Pavlova pečie, pripravíme si medový honeycomb. Množstvo ingrediencií je na viac honeycomb-u ako potrebujeme, no s menšími mierkami sa už ťažko pracuje. Do stredného hrnca si dáme cukor a med a pripravíme si plech vystlaný silikónovou podložkou na pečenie alebo vymasteným alobalom.
  4. Na strednom ohni zohrejeme med a cukor kým sa cukor roztopí a hmota má tmavšiu zlatistú farbu (149 °C). Vtedy do hrnca preosejeme sódu bikarbónu a premiešame. Pozor, akonáhle pridáme sódu, hmota značne zväčší svoj objem. Vylejeme na pripravený plech a necháme vychladnúť.
  5. Do studeného lemon curd pridáme lyžičku medu a rozotrieme na vychladnutý bielkový základ.
  6. Ďalej si vyšľaháme smotanu s cukrom a levanduľovou esenciou. Rozotrieme na Pavlovu a na vrch poukladáme černice a rozlámaný honeycomb. Ak chceme, posypeme feuilletine. Honeycomb a feuilletine však pridáme až tesne pred podávaním, oboje sú citlivé na vlhko a teda ak by mali dlhšie na torte stáť, zmäkli či roztopili by sa.