Snehová torta
Pavlova torta s citrónom, levanduľou a medom (fotorecept)
Autor receptu: nikajednadva
Pavlova je jedným z mojich najobľúbenejších dezertov. Je jednoduchá, rýchla a mám
pocit, že nech ju obložím akýmkoľvek ovocím, vždy
chutí skvele. Robievam teda rôzne variácie (jahody, rebarbora a pistácie; mango a
marakuja), ale táto je zďaleka mojou najobľúbenešou.
Keď som objavila kombináciu príchutí levanduľa, citrón a med, chcela som ju
zapracovať aj do formy Pavlovej a tak tento recept vznikol.
Snáď každý kto ju ochutnal si ju nevedel vynachváliť, preto zdieľam.
8 porcií |
90 minút príprava |
90 minút na 130 °C |
Postup
- Najskôr si pripravíme bielkový základ. V miske vyšľaháme bielky do polotuha. Vtedy začneme postupne pridávať cukor. Keď je cukor prišľahaný a sneh z bielkov je hustý a lesklý pridáme škrob, ocot a vanilku. Na papier na pečenie si nakreslíme kruh, papier prevrátime a snehovú hmotu naň vylejeme. Rozotrieme ju do tvaru predkresleného kruhu tak, aby v strede bola menšia priehlbina. Pečieme v rúre vyhriatej na 130 °C asi 1 1/4- 1 1/2 hodiny. POZOR, dĺžka a teplota pečenia dosť závisí od rúry. V elektrickej rúre som ju piekla ako uvádzam vyššie, no v teplovzdušnej mi pri takejto teplote zhnedla. Tam sa mi osvedčilo 100°C a 1 h 45 min.
- Kým sa mi Pavlova piekla, ja som si pripravila lemon curd - tu som spotrebovala žĺtky, ktoré mi zvýšili. Lemon curd je niečo ako citrónová nátierka. Bežne obsahuje šťavu a kôru z citrónov, vajíčka, maslo, cukor a škrob. Keďže je citrónová, je značne kyslá, čo sa k sladkej šľahačke a snehovému základu hodí. Lemon curd môžeme použiť kupovaný alebo si ho pripraviť doma.
- Kým sa Pavlova pečie, pripravíme si medový honeycomb. Množstvo ingrediencií je na viac honeycomb-u ako potrebujeme, no s menšími mierkami sa už ťažko pracuje. Do stredného hrnca si dáme cukor a med a pripravíme si plech vystlaný silikónovou podložkou na pečenie alebo vymasteným alobalom.
- Na strednom ohni zohrejeme med a cukor kým sa cukor roztopí a hmota má tmavšiu zlatistú farbu (149 °C). Vtedy do hrnca preosejeme sódu bikarbónu a premiešame. Pozor, akonáhle pridáme sódu, hmota značne zväčší svoj objem. Vylejeme na pripravený plech a necháme vychladnúť.
- Do studeného lemon curd pridáme lyžičku medu a rozotrieme na vychladnutý bielkový základ.
- Ďalej si vyšľaháme smotanu s cukrom a levanduľovou esenciou. Rozotrieme na Pavlovu a na vrch poukladáme černice a rozlámaný honeycomb. Ak chceme, posypeme feuilletine. Honeycomb a feuilletine však pridáme až tesne pred podávaním, oboje sú citlivé na vlhko a teda ak by mali dlhšie na torte stáť, zmäkli či roztopili by sa.