Paulínkine opekance fotorecept

jawadea - bez fotkyjawadea, 2. februára 2013
Paulínkine opekance (fotorecept)
Foto: jawadea

Tento recept mám od starej mami Paulínky a už je teký rodinný putovný. Stále sme ich jedávali na sladko s makom, ale novinkou v Zobraziť celý popisTento recept mám od starej mami Paulínky a už je teký rodinný putovný. Stále sme ich jedávali na sladko s makom, ale novinkou v domácnosti je s bryndzou a tá sa ešte viac osvedčila. Aj keď je to tradičné vianočné jedlo, môžeme si na nich kedykoľvek pochutiť, rýchlo pripraviť tým, že ich máme napečené a uskladnené.

90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
štipka
70 g
700 ml
40 g
2 čl
Bryndzové:
Makové:
Tvarohové:




Postup

  1. 1

    Z odobratého mlieka, droždia, cukru a trošky múky si pripravíme kvások. Hotový, vykysnutý kvások pridáme do preosiatej múky, kde sme pridali soľ, zvyšné mlieko a maslo. Cesto dobre vypracujeme, aby sa nám oddeľovalo od ruky alebo misy. Cesto nenechávame kysnúť môžeme hneď robiť.

    Paulínkine opekance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto si rozdelíme na malé bochníky, ktoré si postupne vyšúľame dlaňami na valčeky cca 1cm hrubé, tieto rozkrájame na rovnomerné asi 2 cm veľké kúsky.

    Paulínkine opekance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kúsky cesta kladieme na vymastený plech reznou plochou dole.

    Paulínkine opekance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opekance pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút

    Paulínkine opekance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opekance vložíme do studeného, osoleného kúpeľa (1/2l mlieka a 1/2l vody) a privedieme na najslabšej teplote za občasného premiešania do varu. Zmäknuté opekance scedíme a dochutíme na slano s bryndzou alebo na sladko s makom.

Diskusia k receptu

jerica
@jawadea tak tomu sa povie KRÁSNA PRÁCA , perfektný fotopostup :-)
Je to síce prácne , ale výsledok stojí za to , nemáš chybu pedanta:-)
evkalibka
zatiaľ som vždy kupovala opekance ale dávam si záväzok že si tohto roku urobím podľa tvojho receptu
jawadea
ďakujem, robila som ich na Vianoce a škoda tá mňam fáza mi vo foto chýba :-)
denyany
aj u nás sú opekance viackrát do roka, nielen na Vianoce a iba s makom, ale jedla som už aj s tvarohom alebo kyslou kapustou. s bryndzou ešte nie.
ancicka
Pekný fotopostup.Ked pridávaš s postupu foto,tak vždy pripíš za názov receptu (fotorecept).Lebo skvor si pozriem recept s fotopostupom .Ked už,tak ma musí zaujať názov.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
U nás sa opekance nejedávali - som z BA. Raz som ich kúpila, ale nebolo to ono. Podľa tvojho receptu ich určite vyskúšam. Vďaka.
ada13
@Evkalibka (2.2.2013 19:47)

kupovane opekance -?to je hroza.radsej to treba skusit.nie je to nic tazke - klasika kysnute cesto a vygulat gulicky,ja sa s tym ani nezabavam,ze to sulam a krajam,dakedy som to robila,no preslo ma to uz. trham si po kusockoch cesto,gulam v ruke gulicku, dam rovno na plech,ukladam tak,aby sa nezlepili pritom kludne pozeram telku,a je to.
engie
@Ada13 (13.12.2016 20:37)

Aj kysnute cesto treba vediet, ake spravit, ci na kolace, buchty na pare alebo bobalky, nie je to to iste, na kolace ide viac tuku ako na buchty. Mne sa tento rok bobalky nepodarili, varia sa dlho, aby zmakli, a potom splasnu a su tvrde, myslim si, ze som dala vela oleja. Treba dat na to pozor.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia