Patrikova meninová torta

Autor receptu: katkaszaboova

Už som spomínala, že nášmu Paťkovi zistili potravinové alergie, no meninovú tortu som mu už sľúbila tvarohovú (ešte pred tým, ako nám prišli výsledky od alergológa) a bumm, tvaroh jesť nemôže... zato mu môžem dávať kyslomliečne výrobky, aspoň niečo :-) Tak som recept na tvarohovú tortu prerobila na jogurtovú, deťom nič neprezradila, a torta im chutila ako z tvarohu :-)

12
porcií
45 minút
príprava
30 minút
na 185 °C

Postup

  1. Na cesto si vymiešame žĺtka s cukrom, pridáme olej, ocot (nebude ho vôbec cítiť, pridáva sa, aby cesto nebolo moc tuhé), jogurt a vymiešame. Zmiešame oba druhy múky s ostatnými suchými prísadami do cesta, nezabudnime na kypriaci prášok, ktorý som ja pridala na chvost zoznamu (lebo som ho skoro zabudla :-) Spojíme sypké s tekutým dobre premiešame a nakoniec pridáme minerálku (mala by byť minimálne jemne sýtená až sýtená), masu nalejeme do vymastenej a múkou posypanej tortovej formy a upečieme na 185 C za cca. 30 min. Ja som cesto upiekla deň pred plnením a zdobením.
  2. Plnku si urobíme z jogurtov, kyslej smotany, vyšľahanej sľahačky, práškového cukru, šťavy z citróna a vanilkového cukru, do tejto masy zamiešame želatínu, ktorú si pripravíme podľa návodu. Plnku natrieme na vychladnuté cesto a dáme do chladničky min. na 4 hodiny (alebo kým plnka úplne stuhne). Na plnku poukladáme ovocie podľa vlastnej fantázie, a zalejeme tortovým želé pripraveným podľa návodu. Zase dáme do chladničky stuhnúť a šľahačkou zdobíme až pred servírovaním. Dobrú chuť!
  3. Tipy a triky: Tortu je samozrejme možné pripraviť aj z obvyklých surovín, myslím tým hlavne šľahačkovú smotanu, aj múka môže byť iba polohrubá... "nealergici" si môžu upiecť obvyklé piškótové cesto namiesto tohto. Ja som suroviny prispôsobila možnostiam, ktoré nám dovoľuje diéta. A preto sa chcem podeliť aj o moje skúsenosti s novými surovinami: Kto chce robiť "piškótové cesto" bez mlieka a hlavne bez vyšľahaného snehu z bielka, radím radšej dávať viac kypriaceho prášku než menej, cesto ani potom nebude také ľahučké ako normálne piškótové cesto, ale aspoň sa mu bude viac podobať :-) Vo viacerých receptoch pre alergikov píšu ako tekutinu (ktorá supluje mlieko) vodu, ja radšej odporúčam sýtenú minerálku. S rôznymi sójovými a pohánkovými mliekami zatiaľ skúsenosti nemám. Bezlaktózovú šľahačku som použila prvýkrát a asi aj posledný, pretože sa ťažko šľahala, nestuhla ako mala, takže nabudúce možno použijem rastlinnú šľahačku, ktorú som tentokrát nezohnala. Ale ani s tou nemám nijaké skúsenosti. Možno mi niektorí z varecháčov - alergikov budú vedieť poradiť. A dúfam, že aj moje rady niekomu pomôžu.