Patlıcan söğürme - baklažánový šalát

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 20. augusta 2012

Pod krkolomným názvom (čítaj "patlidžan soúrme") sa skrýva šalát z pečených baklažánov, papriky a paradajok z oblasti Gaziantep. Výborný teplý ale aj studený. V Zobraziť celý popisPod krkolomným názvom (čítaj "patlidžan soúrme") sa skrýva šalát z pečených baklažánov, papriky a paradajok z oblasti Gaziantep. Výborný teplý ale aj studený. V mnohých variantoch sa s ním môžete stretnúť v stredozemnej či arabskej kuchyni.

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

3 veľké
1
4
 veľká
1 strúčik
1 PL
1 viazanička




Postup

  1. 1

    Baklažány umyjeme, niekoľkokrát nožom prepichneme a uložíme do zapekacej nádoby. Pečieme v rúre do mäkka, podľa veľkosti baklažánov asi 45 - 60 minút. Po upečení ich necháme mierne vychladnúť, ošúpeme a dužinu preložíme do väčšieho sitka aby z nich vytiekla tekutina.

  2. 2

    Medzitým na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak a na kocky nakrájanú papriku. Opekáme asi 10 minút. Môžeme ochutiť paprikovou pastou. Paradajky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Pridáme k cibuli, osolíme a dusíme na miernom ohni ďalších 10 minút.

  3. 3

    Baklažán vyberieme zo sitka, nakrájame, alebo lepšie povedané nasekáme dužinu. Pridáme do hrnca, premiešame, prehrejeme, prípadne ochutíme soľou a chilli paprikou /pull biber/. Odstavíme z ohňa a nakoniec vmiešame nasekanú petržlenovú vňať. Môžeme podávať teplé, ale oveľa lepšie chutí vychladené.

    Patlıcan söğürme - baklažánový šalát - obrázok 3
  4. 4

    Tip: ak máte možnosť baklažány a radšej ako v rúre opečte na plynovom horáku alebo ešte lepšie na grile. Šalát bude ešte lepší. Chuť grilu pekne supluje aj údená mletá červená paprika.

Diskusia k receptu

nonna
Určite je super, zeleninu zbožňujem v každej verzii, takže ukladám do KK a vyhadzuejm na FBčko pre širšiu propagáciu. Veľa ďalších takýchto kulinárskych počinov želám!
nonna
A ešte musím pripísať, že je výborné najmä to, že je tam len zelenina /ja si olej dám rastliňák/, takže je naozaj ľahučký a diétny.
babkamt
S týmto receptom si mi ulahodila. Tento rok sa mi urodilo dosť baklažánov. Včera som skoro celé poobedie listovala v mojej veľkej zbierke receptov. Hľadala som baklažánové recepty. Uložené v kk.
hahaias
baklažany mi veľmi chutia - som Ti vďačná za recept /aj keď názov neviem prečítať/ idem do obchodu po baklažány
nonna
@nazarboncuk - olivák je ťažký, chuťovo veľmi výrazný a pre mňa neprirodzene. Pri prílišnom používaní môže napomáhať zápalovým procesom, lebo obsahuje dosť omega-6-mastných, nenasýtených kyselín, ktoré tieto procesu navodzjú, tak ako aj napr. bacily. A okrem toho boli tu aj aféry s nekvalitnými dovozovými olejmi, zdraviu škodlivými, takže uprednostňujem naše kvalitné rastliňáky. Ale do šalátov oleje nedávam, vadia mi tam, myslím si, že tuku máme v sebe dosť, aby boli využité vitamíny A,D,E,K. :D Samozrejme v tomto Tvojom recepise musel byť olej použitý vzhľadom na spôsob prípravy.
alena45
aha, pozerám na ten názov, v Komárne na trhu majú dvojjazyčný názov baklažán-patližán. Aj moja kamarátka ho tak volá.
nazarboncuk
@alena45 :) može byť turečtina a maďarčina sú jedna jazykova rodina, veľa slov je podobných až rovnakých (napr. kuçuk-kiči- maličký, anne-anya-mama...)
tatranka
To musí byť chutné! Aj za tepla a aj za studena.Uložené v KK.
frezia68
Máš dobré,zdravé recepty,ale nemám veľa skúsenosti s baklažánom a vždy h dávam "vypotiť".Ak ho len prepichnem,nebude horký?Je potrebné baklažán soliť a nechatˇ odležať? Ďakujem za vysvetlenie :-)
nazarboncuk
@frezia dakujem Ti, nemusíš ho predtým soliť a "potiť", úplne stačí, ak upečené, ošúpané pyré na chvíľu necháš na sitku. Všetká "zlá" tekutina odtečie :)
jamalinka
ja predovšetkým ďakujem za baklažánové recepty, nakoľko ich mám tento rok veľmi veľa,
marikafil
super, tiež mi baklažány dorastajú na záhradke, milujeme ich grilované aj pečené - toto isto vyskúšam:-)
marsis
Milujem baklažán, naučila ma naň moja švagriná, skvelá kuchárka. Rada vyskúšam tento recept, isto je vynikajúci. Uložené!!!
xenoclea
Vyborne, zajtra sa na to chystam! Mozem dat miesto paprikovej pasty feferonkovu Harissu?
magnus020
tak dnes som to uvarila,a pockam podla rady az ked vychladne:-)
Tie zrniecka z baklazanu sa mali vybrat alebo pokrajat vsetko v celku?
nazarboncuk
ahoj @magnus ja som zrniečka povyberala ale nepodarilo sa mi všetky. myslím ze sa nic nestane ak tam aj zostanu ak ich nie je vela
soanka
nieco nove na vyskusanie, dakujem ......inak ja si robim baklazanove pyre do zasoby, naraz peciem vacsie mnozstvo baklazanu, vyjde to aj lacnejsie, baklazan sa pecie dost dlho, tak nech sa pecie plna rura a nielen par kuskov. po vychladnuti osupem,ak ma vela zrniecok, tak ich dam prec a necham na sitku odkvapkat. potom naplnim sacky- tak pol kila do jedneho, to je nasa jedna davka na baklazanovy salat so sezamovou pastou, a dam do mraznicky. po rozmrazeni pouzijem ako cerstvo upeceny
tiginko
už som robila tvoj baklažánový šalát 2x, je úžasný, hlavne vychladený. Len dávam trošku viac cesnaku. Vďaka za ďalší výborný recept @nazarboncuk :-)
marianne
@eli je fantasticky,dakujem.Fotku Ti nedavam,lebo uz ho mam nakrabickovany na vychladenie do prace,ale zajtra budeme mat s koleginkou vynikajuci obed:-) ja som neodolala a nalozila som si teraz este takeho tepleho...Je top




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia