Pastiersky olovrant fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 2. augusta 2016

Písala som tu už o tom, že som bola pred niekoľkými rokmi na Hortobágyszkej stepi. Naučila som sa tam rôznym netradičným jedlám, ale aj Zobraziť celý popisPísala som tu už o tom, že som bola pred niekoľkými rokmi na Hortobágyszkej stepi. Naučila som sa tam rôznym netradičným jedlám, ale aj veľmi jednoduchým skromným príznačným pre túto oblasť. Dnes prinášam 3 recepty z tejto krásnej a nezabudnuteľnej pusty. Ľudia tam žijú skromne, varia a pečú to, čo si dopestujú a dochovajú. Tam, kde som bola ja nebola ani elektrina a večer namiesto TV som počúvala spev vtákov a to úžasné ticho. Čo bolo krásne po toto jedlo si prišiel pastier na koni.

4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

4  krajce domáci
 domáca
 domáca
1/2 hlávky
1 strúčik
 podľa chuti
štipka
1 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila kapustu. Pokrájala som ju na malé kúsky, môžete aj strúhať, ale ja krájam, lebo mne sa nepáčia pravidelné kúsky.

    Pastiersky olovrant (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som i slaninu. Jednu časť som pokrájala na malé kocky a z druhej som pripravila vejárik.

    Pastiersky olovrant (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Slaninu nakrájanú na kocky som opiekla na panvici.

    Pastiersky olovrant (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opečenú slaninku som vybrala a odložila.

    Pastiersky olovrant (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do výpeku zo slaninky som dala nakrájanú cibuľku. Potom som pridala kryštálový cukor a nechala skaramelizovať.

    Pastiersky olovrant (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som kapustu. Osolila, pridala som mleté čierne korenie a dusila do mäkka.

    Pastiersky olovrant (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokiaľ sa kapusta dusila nakrájala som domáci chlebík a opiekla som ho z oboch strán na suchej panvici.

    Pastiersky olovrant (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Chlebíky som potrela cesnakom a naložila som na každý kus kapustu. Na kapustu som uložila odloženú slaninku. Podávala som presne tak ako naša gazdiná ponúkla pastierom stád s klobáskou a vejárikom slaninky. Znie to neuveriteľne, ale zapíjali to domácim kravským kyslým mliekom. Moja susedka toto jedlo ochutnala hneď ako som to dokončila a povedala, že nič lepšie ešte nejedla. Prajem vám dobrú chuť.

    Pastiersky olovrant (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Tiše závidím. Nejen jídla, ale i způsob života, lidé v takových a pdoobných místech mají čisté duše.
jamarlen
nikdy by som nepovedal, že hrianka s dusenou kapustou môže chutiť, no na nedeľu nachystáme vepro zelo, a ak urobím viac kapusty, môžeme v pondelok na večeru vyskúšať tvoj ortobáďsky rcp. .kapusta sa v tomto rcp. nekorení?
veronikkka
waw, perfektné jedlo a krása na tanieri :-)
5* ako ináč? len takto, škoda, že nejde viac.
1x haji
izabella929
@pudlik , je to síce pravda,aj napriek tomu sa všetky rozutekali do sveta a teta u ktorej som bola 2 týždne a učila som sa žiť na stepi, kde jeden dom od druhého je na vzdialenosť až 900 m. a predsa nemá komu odovzdávať svoje skvelé skúsenosti.Naučila ma rozložiť oheň v murovanej peci a následne piecť v nej chlebík, štrúdle,koláče a keď všetko bolo dopečené, sušili v nej ovocie.Iste romantika, ale neviem, či by som tam chcela žiť.@jamarlen , ja som dala iba štipku korenia, bála som sa, aby sa chute nebili.Ale papaníčko je to parádne.-)@haji , na prvý pohľad pre nás romantika, ale koľko dennej driny je za tým všetkým.Ročné obdobia sa tam delia na prácu, ktorú je nutné denne urobiť, lebo hneď príde ďalšia.@mesiar50 , si moc šikovný ty by si nemal problém toto vyskúšať..)@veronikkka , som rada, že sa ti recept páči,,veľmi som sa bála, že na tento recept zabudnem a slúbila som tete na Hortobágyi, že všetko čo som sa naučila pošlem ďalej, aby vedeli ako sa tam ťažko žije a ako skromne.Všetkým, ktorých tento recept zaujal zo srdca ďakujem.Vyskúšajte a prosím šírte ďalej, aby jednoduchosť a skromnosť sa z ľudí nikdy nevytratila.
haji
@Izabella929 (3.8.2016 12:28)
Izi, romantika - jeden z úhlu pohledů, určo je to moře práce a těžké práce. Tomu rozumím. Můj bývalý šéf měl dobrou průpovídku, když se jeho podřízení nemohli "vejít do kože" a vymýšleli pitomosti: "Hoši, to chce přidat práce!". Platí to obecně pro obě pohlaví, si myslím. A kde je hodně práce, není čas na hlouposti. Jasné, ani já nevím, zda bych právě takový život vůbec zvládla. Dnes určo ne. Máme plno vymožeností, výmyslů a tak je času dostatek. Máš úžasné a hluboké zážitky. Ještě jednou díky za sdílení! Krásný den přeji všem!
vilie
Veľmi zaujímavý recept, dnes som ho vyskúšal. Chutilo mi to a aj manželke a dcére. Zapíjali sme to žinčicou. Môžem doporučiť a dávam 5*.
2x junior a haji
bembo
Vyzerá to lákavo.ukladám do KK,a niekedy aj vyskúšam
1x junior
izabella929
@violetacamarova ,no znie to smiešne, ale moja susedka je prvá ochutnávačka mojich jedál a zákuskov.-)@monty469 ,nuž na stepi je taká jednoduchá a výdatná strava potrebná.Nemajú starosti s mliekom.@vilie , ďakujem pekne za vyskúšanie receptu.Teším sa, že chutilo celej rodinke.Ja keď som to prvý krát videla pripravovať gazdinú z pusty, otvorila som oči a pomyslela som si, že toto ja iste jesť nebudem.Ale keď som to ochutnala, bola som milo prekvapená.Ja som zapila čistou vodou , ktorú som si vytiahla zo studne s obrovským ramenom..na počudovanie išlo to ľahko ,vedro bolo drevené, ale na konci toho ramena bolo veľké závažie.Voda bola taká studená, že mi zuby zamrzli.-))so žinčicou to bolo priam originálne..)@bembo ,teším sa na komentár, či ti to chutilo.-) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
2x junior a haji
kukulienka71
ja som do kapusty blázon a určite vyskúšam aj túto kombináciu na hrianke, aj jednoduché jedlo vie byť výborné. Život na samotách je drina, ale zas je to božský pokoj a spätosť s prírodou, rodinná súdržnosť, benefitov je oveľa viac. Rada čítam o živote na pustách, majoroch, tam akoby sa zastavil čas...
1x haji
izabella929
@kukulienka71 , je to tak ako píšeš, nádherná nedotknutá príroda, ticho až som počula svoj dych..a večer keď sme sedeli pri ohníku, opekali slaninu v diaľke bolo počuť rôzne zvuky zvierat ktoré som často ani nedokázala identifikovať.Počúvala som príbehy, ktoré rozprávali pri ohni pastieri,niektoré zneli úplne neuveriteľne.Napokon tá krása vnímaná celou dušou dá každému niečo, čo zostane navždy v ňom tak ako vo mne.Teším sa na vyskúšanie receptu a už vopred ďakujem pekne.-)
1x hubata
hubata
Práve pre toto som si kúpila chalupu ....... Izke dávam päť hviezdičiek za toto raňajkové menu s mliekom.
kukulienka71
Parádne papaníčko, tak ako si písala, Izabela, vďaka, s čerstvým bielym opečeným chlebom manna!!!!


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia