Parížsky bravčový rezeň

izabella929 - fotkaizabella929, 18. augusta 2013

Po dlhej dobe som dnes urobila na obed vynikajúci rezeň...patrí medzi naše obľúbené jedlá..

4
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

4 rezne
 podľa chuti
300 ml
5 PL
4
 na špic noža
3 PL
1 dl
príloha:
na posypanie:




Postup

  1. 1

    Dostala som z farmy krásne bravčové karé s kosťou..vykostila som ho a pokrájala na porcie...dnes som jednu z tých porciíí pokrájala na 4 rezne..rezne som vklepala, osolila..pripravila som si cestíčko: do mlieka som dala vajcia, soľ, čierne mleté korenie štipku,na špic noža prášok do, pečiva a hladkú múku...vypracovala som hladké cestíčko...pripravila som si na sporák panvicu, nechala som roztopiť bravčovú masť, ktorú kombinujem s olejom...rezne som pred pečením obalila v hladkej múke,potom som ich namočila do cestíčka a uložila do horúcej masti...panvicu som zakryla pokrievkou a piekla som ich pomaly do ružova z jednej aj drujej strany...rezne sú krásne ľahunké a nadýchané od prášku do pečiva...kým sa rezne vyprážali, očistila som si zemiaky , umyla,

  2. 2

    prekrojila na 4 časti a v osoleneju vode uvarila...uvarené som scedila a posypala ich pokrájanou petržlenovou vňaťkou..k tomuto jedlu som podávala uhorkovo-cibuľový šalát..vypražené rezne som uložila na veľký tanier, lebo boli obrovské..pridala som varené zemiaky a ozdobila...prajem vám dobrú chuť..

Diskusia k receptu

ajay
Rezne vyzeraju prekrasne, slinky sa mi zbiehaju! Zvyknem robit bez prasku do peciva ale skusim pridat nabuduce. Urcite to pomoze aby cesticko bolo lahsie.
daguska
Vyzeraju chutne, nezvyknem robievat rezne taketo, len klasiku v trojobale,ale vyskusam.
starykuchar
Rezne nemôžu byť "nadýchané" aspoň nie po slovensky. Bohemizmus. Skús porozmýšľať ako by to bolo po slovensky!
ewulienocka1
@Starykuchar najprv pridaj recept a potom mudruj..zboznujem polointeligentov ako ty co si vybijaju svoj komplex menejcennosti na inych..inak recept krasny :-) ukladam
matusalem
S tým práškom do pečiva to určite vyskúšam. A ty ewulienocka1, keď si najbližšie objednáš v reštaurácii rezeň, požiadaj čašníka, aby ti naň nadýchal. Taký nadýchaný ti určite bude chutiť. A my polointeligenti ešte vieme, že v slovenčine sa píšu tri bodky a za nimi medzera. Receptík to si aj ja uložil.
sracz
... aj za týmito Tvojimi rezňami, milá @izabella929 "dýcham" blahom a nedočkavosťou! Teraz v VIII. sú super s uvedenou "oblohou" a v zime so "svojpomocným! zemiakovým šalátom allias "každý podľa seba"!
afataga
tak toto som nejedla asi 200 rokov :-), dala by som sa pozvat na taky obed, vyborne jedlo
tiginko
rezeň je môj najobľúbenejší zákusok, aj ja by som si hneď dala taký krásny... že "bohemizmus" :-)
boxik
Mám rád nadýchaný rezeň v cestíčku , to slovko nadýchaný som použil zámerne , pretože sa tu vyskytol jeden človek ktorému to vadí , že je to bohemizmus.To že pomaly už každé druhé slovo v našom rečovom či písomnom prejave je cudzieho pôvodu nikomu nevadí , pokiaľ to nezaváňa češtinou , to je vtedy neodpustiteľný prehrešok pritom každý tomu rozumie a nemá s tým problém , samozrejme až na niekoho kto je síce na vareche zaregistrovaný, ale tu nemá ani jeden recept , zrejme je tu len preto aby kritizoval nadýchané rezne.
havino
také chute si mi narobila Izka, že po dlhej dobe urobím aj ja tým mojim, tiež dávam, ked ma napadne ovšem štipku PDP do cestíčka, alebo syrové
margaretka28
jé, rezeň v cestíčku, to som nerobila už dávno, ten Tvoj vyzerá lákavo, budem aj ja musieť niekedy urobiť
izabella929
@starykuchar...dlho som uvažovala nad tým, ako využiť tvoj usilovný potenciál a tak ma napadla skvelá myšlienka,,,teraz mi priniesol susedko dobre naostrený rýľ a treba mi porýľovať 8 árov záhrady po zemiakoch..čo keby si svoju silu myšlienok využil takým spôsobom...a pri tom rýľovaní by si mohol s krásnou Izabelkou aj podebatovať napríklad o Pravidlách slovenského pravopisu...ja ťa budem počúvať a ty budeš rýľovať...)nevyrývaj do mňa, nemám to rada.-))
izabella929
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za veľmi milé komentáre...) potešili ste ma a ja sa musím priznať, že ten rezeň bol tak veľký ako plytký tanier a už sa mi vedľa neho nič nezmestilo.-))veru je to tak , ako píšete, že často zabúdame na starú klasiku a je taká vynikajúca...a slovo nadýchané používam zámerne, aby aj babičky tomu rozumeli...)
helica
No vidíte: v Trnave sa takýmto rezňom (šniclám) hovorí, že sú krásne " nafúknuté", alebo ako hovorila moja teta žijúca v Čechách, prý lehounké jak peříčko. Mne je to šumi-fuk, či nadýchané, alebo nafúknuté, všetci vieme o čom je reč. No hlavne, že sú fantasticky dobré!!!. Diskutujeme predsa na Vareche a nie v jazykovej poradni.
P.S. neviem ako sa pridávajú dolné úvodzovky - dúfam, že mi to prepáčite.
concord
obyčajný rizek v cestíčku ako nám ho robili naše mamičky na Ziegelfelde a vo všetkých štvrtiach našej starej, dobrej Bratislave, nepresiaknutou kultúrou z východného Slovenska. Poniektorí tu objavili zázrak z pravidelného nedelného obedu echt Pressburákov. A maminy nám to robili s prézlami alebo na cestíčku . A po nedelnom obede sa išlo na pivečko do Steina, potom na futbal na Slovan a potom preberanie zápasu vo Vajnorskej vieche, v Steine, Mamute atd.
1x harpo
abdul
@izabella929 : Veľmi pekný rezník si urobila.
@matusalem do pažravej pri Zvolene : Netlač sa medzi polointeligentov. Ešte im nesiahaš ani po členky.
@starykuchar : Synonymický slovník slovenčiny, tretie, nezmenené vydanie, Veda 2004 píše : nadýchaný p. ľahký 1, nadýchnutý. Takže oboje je správne. A po dnešku nie starýkuchár ale starýujo. Je smutné, keď niekoho maďari musia učiť slovenský jazyk.
frezia68
Je radosťou sadnúť k takému tanieru,lahodí oku,aj chuti :-) tvoja vára nesklame a je to jedno,či slané,či sladké.
concord
@izabella929
Vďaka za odpoveď a uznanie.Prajem Ti všetko dobré a veľa ďaľších dobrých receptov na tejto stránke a uznanie od tvojich priaznivcov a pevné nervy pri reakciiách nepriaznivcov, ktorých je na tejto stránke neúrekom.Oni sa musia spoznať v zrkadle.
izabella929
@concord... Ďakujem Ti veľmi pekne za prianie. viem , ako to tu chodí, ja nikomu neubližujem, tak si som presvedčená, že nemajú dôvod ani mne ubližovať...súhlasím s Tebou...) Prajem aj Tebe veľa príjemných zážitkov pri prezeraní nových receptov...)
concord
@starykuchar
Vieš aké mosá byt naše záhorácke rizky podla nášho rodáka,redaktora Športu Paliho Kršku?Šušťavé, tak sa im ríče u nás na Záhorí. A žádny olej ale porádná bravčová mast, ty bubulínek. A ked budú našuštané a dáš si ich do huby, potom uvidzíš jako vypádá svjet v téj tvojéj hube.
kimlo
To je tak ked sa vysluzily dochodca z matice slovenskej zaregistruje na Varechu...hned hlada v texte nieco proti madarom alebo cechom...
izabella929
@kimlo....si ma rozosmial.-) no trošku sem-tam píšem ako maďar, ale ja bývam 2 km. od hranice...niet sa čo čudovať...máme ďaleko do Martina...tak sa mi to prepečie...ha...
izabella929
@concord..p áči sa mi vaša záhoráčtina...) mám švagrinku ze Záhoria a bola toť práve v sobotu u nás...som si užila jej vyprávienie...je ze Sološnice...
izabella929
@manek380... máš pravdu, že s pridaním cesnaku do cestíčka by to bolo lepšie, ale by som musela robiť 2 cestíčka, lebo ja sa s cesnakom nekamarátim...robí mi zle na žalúdok...vďaka za komentár.-)
radulienka
Recept je krásný, "šnicle" nadýchané, milujem toto jedlo a ten @starykuchar nie je náhodou @kredenc či @rajnica a im podobný dobiedzač, ktorý sa rád vyťahuje a osočuje všetko namiesto toho, aby sám ukázal, čo ovláda, či kulinársky alebo jazykovo? Netreba sa nad nimi vzrušovať, vďaka za pripomenutie a krásnu prezentáciu tohoto super jedla...
garanco
Ja vyprážam rezne len v cestičku, (lebo nemám rada "babrať" si ruky v tých troch tanieroch). Tieto s práškom do pečiva môžu byť naozaj chutné, určite vyskúšam:-)) Krásne a lákavo naservírované!
p.s. všetkých vyrývačov by som nazývala, ako náš pán prezident nezval jemu nesympatického, jednoducho "STARÝUJO"!!!
kuchticka
@izabelka ,, ty mas tAK KRASNE REZNE!!! Robievala som taketo veeeeeeeeeeeeelmi davno, ze som na ne uz zabudla. Moja rodina chce vzdy iba tie v trojobale a to robime IBA na Vianoce, ked sa stretneme vsetci (dokopy je nas 6 -syn, dcera s manzelom a ich synom).
Ja tiez obdivujem tvoje dalsie "umenie", najma pracu na zahrade a to mi pripomina tu moju snahu. Mam rada vsetko pekne okolo seba, uzitocne vyuzit kazdy kusok zahrady na vypestovanie niecoho a cele dny sa rypem vonku (pokial nevarim a nepeciem chlieb, zemle). Prajem ti uspech I nadalej, ale tento rok je smutny, nestacim polievat, vsetko vysycha.
sonulienka
Izka tak ako všetky Tvoje recepty ani tento nemá chybu.Ja ich tiež síce málo ale keď robím tak len takto sú fakt vynikajúce. A som tiež z BB ako tam @abdul "95" ročný muž pridal komentár a za živa v Banskej Bystrici a po smrti v nebi. Tak neurážaj neviem či si tu niekedy bol.Nezáleží od kiaľ si ale aký si charakter.A tu v poslednej dobe sa mi vidí,že nejde o recepty ale kto koho viac uraziť alebo si urobiť posmech.Myslím, že nezáleží na veku ale v prvom rade aké receptíky sa sem dávajú a naša Izka sem pridáva vždy len tie najlepšie receptíky.
izabella929
@kuchticka...tvoje slová znejú veľmi krásne, akoby hovorilo v nich moje srdiečko.-)milujem všetko krásne a urobím všetko preto, aby som bola z toho nesmierne šťastná...máš pravdu, tento rok mi trhá srdc e, keď vidím, ako sa príroda trápi a nedokáže sa vyrovnať s tým suchom...vysychajú mi ovocné stromy a ja im neviem pomôcť, lebo neviem, či mne zostane dostatok vody v studni, aby som mohla žiť...veľmi pekne ti ďakujem za prianie a teším sa z toho, že keď niečo uvaríte, upečiete a zavaríte podľa mojich receptov, bude vám chuťiť a urobí radosť...prajem aj tebe veľa duševnej pohody a nech ti zdravie dlho slúži...
izabella929
@sonulienka...tvoje úprimné a povzbudivé slová ma pohládzajú na duši a ja ti zo srdca ďakujem za všetko krásne.-))neposudzujem ľudí podľa slov, ale podľa činov...každý z nás to tu má vyhradené na zemi dočasne, tak že žiaden strom nerastie do neba a toto je veľmi spravodlivé..Dakujem pekne za milý komentár.-)))
salinka
Rezeň ľúbim na všetky spôsoby.... nadýchané, aj ostatné:-) Vidím, že sa tu veľa nezmenilo.
Krásne vyzdobený tanier:-)
angast
nadhera , momentalne by som dal pol kralovstva za toto jedlo
teraz vsak mozem len snivat o takejto dobrote . dalsi skvely obrazok z tvojej kuchyne
xseven
repectik vyzera super, prave idem vyskusat, len nie je trosku vela na 4 rezne pouzit 3 dl mlieka a 4 vajicka?
izabella929
@xseven , nuž ja som v tento deň mala návštevu a robila som tých rezníkov omnoho viac..preto toľko veľa surovín..mala som to upraviť v recepte..ospravedlňujem sa..)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia