Parížske rožky

tinca - fotkatinca, 21. marca 2010
Parížske rožky
Foto: tinca

Tento recept mám z nejakého časopisu ,prvýkrát ich skúsila susedka, aj mne urobila z 1/2 dávky. Zdali sa mi zložité, ale nedalo mi to Zobraziť celý popisTento recept mám z nejakého časopisu ,prvýkrát ich skúsila susedka, aj mne urobila z 1/2 dávky. Zdali sa mi zložité, ale nedalo mi to a už som ich 2x robila sama, je to trošku babračka ,ale stojí za to. Idú sviatky, tak sa ukážte pred kupačmi.

40-50
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 140 °C

Suroviny

CESTO:
5 ks
400 g
250 g
4 PL
KRÉM:
3 ks
10 PL
375 g
3 PL
POLEVA:
250 g
200 g




Postup

  1. 1

    Nad parou šľaháme 5 bielkov, po lyžiciach postupne pridávame práškový cukor a vyšľaháme tuhý, lesklý sneh. Vareškou zapracujeme pomleté orechy a strúhanku.

  2. 2

    Hmotu dáme do cukrárskeho vrecúška a na plech vyložený papierom na pečenie striekame rožteky. Tieto potom pečiem asi 2O minút na 140 st.C a necháme úplne vychladnúť.

  3. 3

    Vo vodnom kúpeli vyšľaháme 3 vajcia,kryštálový cukor a kakao. Zmes miešame do zhustnutia, potom necháme vychladnúť. Vo väčšej miske vymiešame maslo a po lyžiciach pridávame vychladnutú zmes. Krém striekame na upečené vychladnuté rožky v podobe vlniek. Nakoniec ich polejeme čokoládovou polevou.

  4. 4

    Ja robím tak menšie, mne sa tak páčia. A tu je výsledok.

    Parížske rožky - obrázok 4

Diskusia k receptu

slnieckosom
Spomienka na časy pri pani mame - svokre, vždy sme ich piekli na sviatky ... :-))) A v rodine ich volali deti "hovníčka" - pardón za výraz, čo už? :-)))
tinca
Jani, to nemusíš prísť ani na Slovensko, to kľudne urob aj zajtra. Vieš ako som sa bála tohoto receptu. A keď to urobila suseda o 2O r. mladšia, tak to by bol trapas, aby som to ja nedokázala. A povedlo sa. 1.krát, boli všelijaké, ale na druhý krát maličké bohovské, a čím menši e tým krajšie!!!!! A rada NAVYŠE!! hotové môžu byť aj v mrazáku ovšem, ak vydržia. Jani, oproti mojej fi sú pekárne a začali piecť krásne malinké laskonky /kokosové/, neviem či to poznáš??. Len k veľkej noci je obrovský záujem a v tej predajni ich nemali,mám tam kamošku v pekár., tak mi dve bal. zohnala. a vieš čo som urobila, keďže nemôžu ísť do mrazáku, tak som ich zabalila do nepriesvitného PVC,aby som ich do sviatkov nezožrala. Také sú dobré. Ak prídeš Na Slov. daj vedieť, zdegustuješ. To sa doma ani neoplatí piecť/je to zložitá technol/, tak ako croasan. Je ich tam 22 ks za 1.3 Euro,podľa mňa -zadarmo. A boli čerstvučkéééééé, mňam, ale nemôžem, lebo to je na veľkú noc.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
No tak tieto rožky možno s minimálnou obmenou robím aj ja. Rohlíčky nepečiem tak dlho, skôr ich len suším max. 10 min. Krásne sa nadvihnú.Len ten krém varím zo zostávajúcich žĺtkov a bez kakaa. Nikdy som nerobila pol dávky ale dupla dávku. Ukladám ich do mrazáku a po vybratí sú fantastickéééé, úúlne sa rozplývajú v ústach. Určite ich sem hodím, lebo ich mám aj s postupom nafotené. Sú vynikajúce. V našej rodine sú " 1 aj s hviezdičkou. lBudú pod názovom " Rohlíčky starej mamy " lebo od nej mám tento recept.
tinca
Esi jasné, pridaj receptík, čím viac tým lepšie. Ja ich tiež dávam do mraziaku /ak vydržia?/. Rada vyskúšam. Veď aj ja ich len suším, o tom svedčí tá teplota.
gittka
presne tieto isté mám.boli písané tuším v živote.
fakt mňamka!!!
veronika353
Mám podobný recept,ale bez strouhanky.Těsto dám do sáčku s ozdobnou trubičkou a vytláčím malé rohlíčky na plech na papír na pečení.Já je mám strašně ráda a když jsem se je před 20 lety učila péct, tak jsem se u to namordovala!Ale povedlo se a teď už s tím nemám problém.Z jedné dávky upeču 3 plechy a část naplním pařížským krémem, část namáčím do čokolády a zbytek nechám čistý. Ať si každý vybere, co má rád.Ty plněné jsem taky dala v krabičce do mrazáku a byly velmi dobré.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
tinca, pýtaš sa či vydržia v mrazáku. No vydržia, ale deti sa mi smejú, keď idem do pivnice do mrazáku pre rohlíčky. Do ruky si dám tak 5 kúskov, než vyjdem po schodoch hore, znovu sa vrátim pre nové, lebo tie som už zjedla, aj keď sú z mrazáku.
tinca
Esi, ty si si ma zmýlila, ja som sa nepýtala,či môžu ísť paríž.rožky do mrazáku, to isto viem, že áno /mám to stokrát vyskúšané/. Ja píšem v príspevku, že laskonky, nemám dobré skúsenosti, že napatria do mrazáku. Ale nič sa nedeje, aspoň si vymeníme skúsenosti.
janaalizibolenova
Tiinca, musim nakupit surovinky, lebo veru cokolada mi uz dosla, v piatok pride na dovolenku do Egypta svagrina zijuca v USA, tak vymyslam, ze co by som im take upiekla, myslim, ze toto by im mohlo chutit, Laskonky poznam, aj som tu na vareche nasla na ne recept, tak som myslela, ze vyskusam tiez, ale neviem, ci by to tu mojej egypt.rodine chutilo...mna by teda cierny PVC sacok nezastavil :-DDDDD tie croisanty urcite kupim, v maji maju prist nasi k nam na dovolenku, tak im asi napisem zoznam, co vsetko mi treba doniest :-D plus mrazene croisanty :-D uz sa na ne tesim, ked ich vsetci tak vychvalili, lebo skutocne som skusala ich robit kadejako mozne a furt to nie je proste ono....
tinca
Jani, len ako ti ich prinesú t.j. či vydržia takú dlhú cestu. Jedine v chlad.boxe.
janaalizibolenova
Tinca, skusim im poradit aspon do termotasky, to by vari prezilo, raz som si sem niesla plnu velku cestovnu tasku syrov, ostiepkov, bryndze, korbacikov a podobne, ktore som rano vytiahla doma z mraziaku, len tak hodila do obycajnej tasky a prezili az sem a to malo lietadlo aj meskanie, ale tieto croisatny asi nebudem riskovat a pojdu v chladku celu cestu :-)
tinca
Jani radšej neriskuj, lebo oni, keď sa začnú rozmrazovať, tak sa polepia a znehodnotia. Termotaška je dobrý nápad.
janaalizibolenova
Ahoj Tinca, croissanty prezili cestu k nam aj bez termotasky, len tak zmrazene, sice trosku su polepene, ale ja si s tym uz nejak poradim :-D uz sme si na nich aj pochutili :-D zaroven som uz vyskusala aj Tvoje parizske rozky, boli genialne! vrele odporucam vsetkym! urobila som 4 plechy a hned bolo po nich, len som dala menej cukru, bo mi to prislo dost sladke, ked len do cesta slo 400g cukru, de facto mi tych necelych 400g vyslo aj na plnku, aj na cesto a este zvysilo....nie som zastancom moc sladkych kolacov..a tiez ma prekvapil sposob plnky, som myslela, ze je to ako parizsky krem, ale chutovo aj takymto sposobom bol skvely....starkej som zaniesla vari aj 20 kuskov a s nikym sa nepodelila :-D recept som poskytla uz aj sesternici (na vareche ako lucylee), lebo jej manzel stale o tychto roztekoch basnil :-D su fakt skvele a rychlo boli hotove, teda aspon mne sa to zdalo velmi rychlo....dakujem za super recept!!! :-)
janaalizibolenova
a este jednu vec som zabudla, ze ma prekvapilo cesto, kam nesla muka, ale struhanka, musela som jej dat viac ako 4PL, cesto bolo velmi krehucke, nie ako z obchodu na parizskych rozkoch, co to cesto byva ako beton, ze sa neda ani prekrojit lyzickou, toto cesto bolo skutocne jemnucke, krehucke, lahodne, no proste mnam!
tinca
@janaelizabolenova , no vieš ako si ma potešila ani si nevieš predstaviť, tých rožkov by človek keby sa nedržal doslovne zožral aj 20. Teraz ma Jani napadlo, že aj ja som dala asi o lyžicu-dve strúhanky viac, to už každý ako chce aj s tým cukrom. Ja to robím tak 2-3x do roka,tak aj zabudnem, lebo je to trošku babračka, ale stojí za to! A čo si bola doma? Tie croisanty, ozval sa do diskusie k tejto téme výrobca, je z B.Bystrice, náramne bol potešený, že sa nám páčia. A potom nejaká varecháčka napísala, že aj osie hniezda škoricové a kokosové sú výborné. Budem ich hľadať, potom ti napíšem. Pori si tú diskusiu ešte raz.
janaalizibolenova
prepac Tinca, ze odpisujem az teraz, ale ked pridam komentare, niekedy sa uz k tym receptom nevraciam....lebo si nepamatam, kam vsade som dala komentar....som rada, ze som Ta potesila, lebo boli naozaj skvele, ako vravim vsetci sa sli po nich doma zabit a ked sa nahodne nasli v ladnicke posledne dva, tak sa strhla o ne bitka a velka! sesternica s manzelom mali tiez u nas rozteky a musela som recept napisat sesternici, lebo jej manzel stale o tychto roztekoch basnil a ako vravim, starej mame som ozaj doniesla pozehnane kuskov a s nikym sa nepodelila..cesto bolo ozaj vynikajuce, jemnucke lahodnucke, z obchodu byva vacsinou strasne tvrde, ale toto bolo fakt eňo - ňuňo , skutocne kazdemu, kto zabludi k tomuto receptu odporucam, aj ked mne to az tak pracne neprislo, akurat ze som ich na plech davala len tak lyzickou, takze tvar nebol zrovna ukazkovy, ale plnkou sa to zakrylo....:-D co sa tyka tych croisantov, ako vravim cestu prezili, ale potom sa nam pokazil mraziak, rozmrzli a uz to neprezili, ostala z nich jedna velka guča, ktoru som musela nanovo rozvalkat, pridala som aj dokonca maslo , aby sa zvrstvili, ale to uz nic z toho nebolo, bolo to klasicke pecivo, vobec nie ako croisanty, skoda...lebo som sa tesila z nich, ze si doma v kahire doprajem ozajstne mnam croisanty, idem si pozriet tu diskusiu este raz....
lucylee
@tinca piekla som ich a držala som sa presne pomeru surovín v recepte, nemusela som pridávať ani viac strúhanky, cesto vôbec nebolo riedke, myslím, že @jankaali ho slabo vyšľahala, ja som ho šľahala min. 15 minút nad parou, alebo to bolo tým, že dala menej cukru, môj manžel má rád sladké, takže menej cukru som nedávala, dnes idem robiť plnku, tak som zvedavá, inak sú úplne prekrásne, veľké a ružové :)
tinca
@lucylee som rada, že vyšli aj ja robím dľa recepisu, idem teraz pridať fotky som ich robila, vtedy som ešte nevedela pridávať fotky. Ja robím také maličké. Ďakujem za pochvalu:-)
marianne69
to su moje najoblubenejsie zakusky,tesim sa,uz mam recepty dva,len som ich nikdy nerobila,hadam sa dielo podari a ked nie skusim nanovo:-)dakujem
ainy
wau...po mojom fiasku s laskonkami som urobila tento tvoj recept a super!!! Rohlíčky sú úplne skvelé. Ďakujem, mám aspoň jeden koláčik na Vianoce podľa mojich predstáv.
tinca
@ainy mám radosť, že ti vyšli, pekné vianoce s parížskymi rožkami
helca103
robím ich presne tak isto len namiesto struhanky davam sojovú muku ale skusim aj zo struhankou... :-)
lucylee
chuťovo sú vynikajúce a tiež mali veľký úspech :)
3sandra3
tieto rožky isto vyskúšam v najbližšej dobe... sú neodolateľné
baculata
Hladala som recept na rozteky, chcela som skusit nový recept, som rada,že som si vybrala práve Váš recept, podarili sa mi, su velmi uhladne a chutné. Je to fakt dobrý recept dakujem.
dadka7828
tieto rožky som robila sú perfektné a hned sa minuli predpremiera dopadla perfektne takže premiera na vianoce aj kamoške :D
tinca
@dadka7828 ďakujem k vianociam budú, je dobré, že si si dala próbu a potom na ostro:)
kimlo
Robil som ich, na prvý krát sú trocha kostrbaté, ale napriek tomu veľmi chutné, vďaka za recept...:


1x ababa
tinca
@kimlo to nevadí veď ako sa hovorí v brušku je tma,chce to trošku praxe, na druhýkrát budú krajšie. Hlavne že chutili:)
babinka
Práve ich peciem, namiesto struhanky som použila pomlete marina keksy, ubrala dosť cukru a bolo toho velaaa, na obrázku sú zo 4 plechov a ešte sa pečie zvyšok . Keďže je toho veľa, do tretiny som naviac pridala kokos a sú z toho mix kokosky orechové . S rozkami som sa natrapila, tak som potom radšej striekala tyčinky. Možno bolo treba ich robiť hrubšie a širšie , ale chuť je vynikajúca. Piekla som 15 minút, stačilo , odliepali sa od plechu. Vďaka za recept


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia