Čokoládová torta
Parížska torta
Autor receptu: nika168
Túto tortu som robila priateľovi k narodeninám a odporúčam ju
všetkým čokoholikom :D
30 minút príprava |
60 minút na 160 °C |
Postup
- Korpus:
Opäť som použila korpus aký mám v obľube a ktorý robím rada a je naozaj chutný a osvedčený :D. Maslo si vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme tam postupne žĺtky a vychladnutú a roztopenú čokoládku nad parou. Potom si primiešavame múku zmiešanú s PDP a na záver tuhý sneh z bielkov opatrne zapracujeme do cesta. Pečieme v predhriatej rúre na 160 stupňov a približne 50-60 minút.
- Pripravíme si deň vopred plnku, ktorou budeme aj zdobiť, preto som pridala viacej čokolády aj šľahačky. Deň vopred si dáme zohriať v hrnci šľahačkovú smotanu - ale nie vrieť. Len zohriať a polámanú čokoládu v nej rozpustiť. Dať vychladnúť a schovať do chladničky. Na druhý deň ju mixérom vyšľahať na šľahačku. Potom šľahačku zapracujeme do masla - takto sa robí tzv. ťažký parížsky krém. Ale ak nechcete dávať maslo, nie je potrebné, no ak budete zvyšným krémom zdobiť tak ako ja, tak pridajte do tohto krému ešte 1 stužovač šľahačky.
- Upečený, vychladnutý a rozrezaný korpus namažeme zohriatym džemom, popolievame uvarenou silnou kávou s brandy alebo likérom :D chutí to božsky, korpus je vláčny a chutnejší :D. Ako jednu vrstvu som zvolila aj naukladané maslové sušienky. Zvýši sa torta do výšky o trošičku. Takto plníme a vrstvíme korpus a keď máme hotovo - ozdobujeme podľa fantázie. Ja som si urobila z čokoládového fondánu ozdoby. Boky ozdobila šľahačkou. A jemne pridala mandľové lupienky.