Čokoládová torta
Čokoládová torta

Parížska torta

nika168 - fotkanika168, 20. apríla 2017
Parížska torta
Foto: nika168

Túto tortu som robila priateľovi k narodeninám a odporúčam ju všetkým čokoholikom :D

30 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Korpus:
140 g
120 g
200 g
150 g
1 bal
1 bal
6 ks
 (alebo aróma)
Plnka:
200 g
200 g
500 ml
20 ks (podľa veľkosti korpusu)
 (alebo likér)
 (alebo malinový, marhuľový)
Ozdoba:
 (alebo čokoládové ozdoby)
 (mleté orechy)




Postup

  1. 1

    Korpus: Opäť som použila korpus aký mám v obľube a ktorý robím rada a je naozaj chutný a osvedčený :D. Maslo si vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme tam postupne žĺtky a vychladnutú a roztopenú čokoládku nad parou. Potom si primiešavame múku zmiešanú s PDP a na záver tuhý sneh z bielkov opatrne zapracujeme do cesta. Pečieme v predhriatej rúre na 160 stupňov a približne 50-60 minút.

  2. 2

    Pripravíme si deň vopred plnku, ktorou budeme aj zdobiť, preto som pridala viacej čokolády aj šľahačky. Deň vopred si dáme zohriať v hrnci šľahačkovú smotanu - ale nie vrieť. Len zohriať a polámanú čokoládu v nej rozpustiť. Dať vychladnúť a schovať do chladničky. Na druhý deň ju mixérom vyšľahať na šľahačku. Potom šľahačku zapracujeme do masla - takto sa robí tzv. ťažký parížsky krém. Ale ak nechcete dávať maslo, nie je potrebné, no ak budete zvyšným krémom zdobiť tak ako ja, tak pridajte do tohto krému ešte 1 stužovač šľahačky.

  3. 3

    Upečený, vychladnutý a rozrezaný korpus namažeme zohriatym džemom, popolievame uvarenou silnou kávou s brandy alebo likérom :D chutí to božsky, korpus je vláčny a chutnejší :D. Ako jednu vrstvu som zvolila aj naukladané maslové sušienky. Zvýši sa torta do výšky o trošičku. Takto plníme a vrstvíme korpus a keď máme hotovo - ozdobujeme podľa fantázie. Ja som si urobila z čokoládového fondánu ozdoby. Boky ozdobila šľahačkou. A jemne pridala mandľové lupienky.

Diskusia k receptu

jack
Nádherná torta a parížsky krém milujem.Podarila sa ti na 5*.
haji
Moc pěkná torta, zajímavá ozdobná čokoládová kreace!
deria
Iste musí byť úžasná. Tá torta je nádherne vyzdobená, vidieť, že sa vyznáš, ale ja nie, takže mám otázky :
Rada by som ju videla v reze ako to vyzerá s tými sušienkami,neviem si predstaviť ako si ich tam ukladala, rovnako mi nie je jasné z rcp , či dáme džem, kávu a brandy na každý plát (koľko ich je?) aj na sušienky? alebo len na spodný.
nika168
@Deria (22.4.2017 12:45)

Zial v reze ju odfotenu nemam. Tie susienky som nedrtila,nelamala. Ja som rozrezala korpus na 3 platy. Krem naplnila a kazdy plat som poliala kavou s brandy. A este natrela kazdy dzemom. Co sa susienok tyka /club maslove okruhle alebo v lidli zmes maslovych susienok v plechovke/ a tie som naukladala na natrety 1 plat kremom. Na krem som ich naukladala pokropila kavou a zakryla dalsou vrstvou kremu. Tie susienky uplne zmaknu a ani ich v reze moc nebolo vidiet. Viac menej to bol len taky moj napad obzvlastnit tu tortu :)
jamarlen
parížsky krém, a ešte ťažký - dal by som si zopár lyžíc aj bez korpusu :) ukladáme, lebo na ozdobovanie asi fakt krásne drží




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia