Parené buchty so sušenou slivkou a makom (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Ak chcete parené buchty trošku ozvláštniť použite do plnky okrem slivkového lekváru, ktorý je najlepší aj sušené slivky bez kôstok. Dodajú im na chuti a vaši stravníci vás pochvália.

3-4
porcie
15/45 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z vlažného mlieka,cukru, droždia a trošku múky si pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme soľ, vajíčko, kvások, olej a mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré zaprášime múkou a pod utierkou necháme kysnúť na teplom mieste
  2. Po vykysnutí cesto ešte premiesime a chvíľku počkáme. Dáme na pomúčenú dosku a pokrájame na štvorce, alebo pohárikom vykrajujeme kruhy, podľa toho ako ste zvyknutí. Na každý diel dáme porciu slivkového lekváru a na to položíme sušenú slivku, bez kôstky, zavinieme a vytvarujeme peknú okrúhlu buchtu.
  3. Hotové buchty naparíme na paráku, ktorý sme predtým potreli olejom, cca 20 minút a po odstavení potrieme olejom.
  4. Posypeme mletým makom, polejeme prepusteným maslom a posypeme práškovým cukrom. Ja som robila s makom, ale posýpka je len na vás. Výborné sú aj s orechami, tvarohom alebo kakaom. Dobrú chuť želám!