Parené buchty mojej starej mamy

majuska31 - fotkamajuska31, 5. februára 2013
Parené buchty mojej starej mamy
Foto: majuska31

Parené buchty patria medzi moje najobľúbenejšie múčne jedlá, ktoré nikdy neodmietnem! Mám ich rada na rôzne spôsoby, no najradšej mám tie klasické s kakaom Zobraziť celý popisParené buchty patria medzi moje najobľúbenejšie múčne jedlá, ktoré nikdy neodmietnem! Mám ich rada na rôzne spôsoby, no najradšej mám tie klasické s kakaom a maslom. Tento recept ma naučila moja stará mama a robievam ho 2-3 x do roka. Recept používam aj na domáce knedle. Z uvedeného množstva sa dajú spraviť 3 veľké knedle.

25-30
porcií
45 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
1 kocka
1 ks
500 ml
100 ml
2 malé lyžičky
1 malá kopcová lyžička
Plnka:




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme kvások. Do 100 ml vlažného mlieka nadrobíme kvasnice a necháme 10 minút postáť (alebo kvasnice nadrobíme rovno do múky a zalejeme vlažným mliekom). Do preosiatej múky postupne pridávame kvások, vajce, zvyšok mlieka, olej, cukor, soľ a vymiesime hladké, nelepivé cesto. Poprášime múkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.

  2. 2

    Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a pomúčenou vykrajovačkou alebo pohárom s priemerom 6 cm vykrajujeme kolieska. Tie potom plníme slivkovým lekvárom tak, že na jedno koliesko dáme lyžičku lekváru a druhým ho spojíme a vytvarujeme z neho buchtu. Takto pospájané buchty necháme ešte 5-10 minút kysnúť aby sa lepšie spojili.

  3. 3

    Do hrnca dáme vodu a vložíme doň parák. Hladina vody by mala byť 0,5-1 cm pod parákom. Keď voda začne vrieť, znížime teplotu. Aby sa nám buchty neprilepili o parák potierame ho olejom alebo roztopenou masťou a položíme naň buchty. Hrniec zakryjeme a necháme pariť 15-20 minút. Keď sú buchty hotové potierame olejom alebo roztopenou masťou.

  4. 4

    Servírujeme ihneď posypané zmesou z kakaa a práškového cukru, poliate roztopeným maslom. Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

denyany
v sobotu sme mali tiež parené buchty, polovicu s kakaom ako u teba, druhá polovica s makom a cukrom, deti boli v buchtovom nebi:-D
mracik9
ej,ale robíš chúťky,určite v dohľadnej dobe urobím,krásne sú
majuska31
to ti verím, deťom sa parenými buchtami niekedy viac zavďačíš ako dospelým :) a ďakujem orchidea :)
jandalog
Dobrý recept naších starých mám.Okrem kakaa a maku je možné požiť aj nastrúhaný tvaroh v kombinácii s kakaom.Dobrú chuť .
majuska31
mracik9, hihi, ďakujem :-)
jandalog, tvaroh s kakom som ešte neskúšala, určite vyskúšam, ďakujem za tip :)
2x nadia56 a all
majuska31
gordonko, ako bez ničoho? sú plnené slivkovým lekvárom :) ale kto chce pokojne si môže pridať na čo má chuť :D
aroooo
sprav k tomu aj cukrový sirup, zvar napr.1 dcl vody s napr.4 PL cukru a tým ich sem-tam poliať, mňam...
toshiba
super....buchty....a od babičky...hľadala som recept mojej starej mamy..ona robila buchty bez paráku...podliala ich vodou, pridala nejakú masť a nechala ich trošilinku pripiecť...mňaam. Ani moja mamina nerobieva "pripečené" buchty ale ja sa chystám babičkin recept oprášiť...
asi 2 mesiace dozadu som objavila kúzlo kysnutého cesta, tak budú aj buchty.
ejmepb
Buchty naozaj ako od skúsenej kuchárky, len dĺžka parenia 15-20 min. je veľa, myslím že stačí tak 7-8 min.
majuska31
@ejmepb - vďaka, dĺžka parenia je len orientačná, kto je ako zvyknutý, ja parím 15 min. niekedy menej závisí to aj od veľkosti buchiet :-)
larja
Majuska31, dnes som robila tieto tvoje parené buchty, sú neskutočne dobré. Je veľmi veľa receptov na toto jedlo, ale tento podľa tvojej starej mamy je vynikajúci, iné už robiť nebudem. Veľká vďaka, že si sem tento recept pridala.
mondo
slivkove :D mnam, presne take ake maju byt :D
dadmara0807
@majuska31 ďakujem ďakujem ďakujem dnes som sa rozhodla urobiť prvý krát parené buchty ( knedlu robím ale na buchty som sa akosi nemohla prinútiť ) tak som si zo všetkých receptov čo sú tu vybrala tvoj urobila som výborne !!! sú fantastické lahunké , nadýchané a ako povedal môj mužíček po zjedení 5 buchty nebíčko v papulke iné už robiť nebudem !! ešte raz ďakujem :)
dadmara0807
@majuska31 v nedelu z Tvojho cesta som zarobila na knedle akurát som vymenila pomer cukor a sol a parila 17 minút boli výborne ešte skúsim aj buchty pečené ale aj tak Majka veľmo si mi pomohla :)
majuska31
Ďakujem veľmi pekne :) aj ja gratulujem k tej vašej. Už som zvedavá na všetky recepty, ktoré v nej budú a ako ich vyskúšam.
slavka11
DAKUJEM
no niektore su take bezne ale najdu sa tam aj take zaujimave co ozaj stoja za vyskusanie. Tak si este pockame do augusta a to je este dlhoooooo
marika21
Parene buchty mame radi, mam vela receptov podobnych ako aj tento vyskusam. Dakujem potom odpoviem aky bol ako sa podaril ,ale tu nieje co pokazit. Dobre su aj s makom, pomletymi orechami, s nutelou,tvarohom....
janina230
konecne som sa odhodlala robit buchty a dakujem za recept krpcek sa do nich pustil a zjavne chutia dik urcite ich este spravim
nati123
mi sme mali doma piatok naobed parene buchti s kakaom a s lekvarom
nikitka33
Velmi sa mi pacil tvoj receptik, tak som aj hned skusala. Buchty robim 1x a asi u mna neplati, ze novacik ma stastie. Vobec sa mi nepodarilo take cesto ako pises z tychto surovin. Musela som este riadne pridat muku. Ale nakoniec sa podarili a boli mnamky. Nejaka rada, ako spravne vymiesat to cesto.... :) Straaasne sa lepilo.
majuska31
@nikitka33 ani mne sa na prvý raz nepodarili, tiež som mala podobný problém, ale zmenila som značku múky a bolo dobre..cesto si zarábam v ,,rýchlokyske" od tupperware a miesim (a pridávam múku) potiaľ pokým nejde pekne od tej misky, no tej múky zas nepridávam veľa...všetko je to sila zvyku ;)
kulina
Boli super. Moj najdrajsi povedal, ze presne ako si pamata zo skolky. Dakujem. Dnes skusam z tohto cesta knedle, tak uvidime.
majuska31
Ďakujem, veľmi ma teší, že tento starý, rokmi overený recept mojej starkej má toľko pozitívnych ohlasov a naozaj neľutujem, že som sa oň s vami podelila.
julanda
To cesto mi ale dalo zabrať, hádam hodinu som ho miesila a stále sa lepilo, nakoniec som ho dala kysnúť, po 30 minútach som ho premiesila, po 20 minútach som urobila šúľok, pokrájala na kúsky a každý kúsok som ešte vymiesila a nechala nakysnúť. Až potom som plnila, nechala kysnúť a konečne varila. Ale boli vynikajúce, lepšie, ako som doteraz robievala.
soniell
.. úúžasnéééé súúú.. prvý krát sa mi konečne vydarili buchty na pare takto famózne, teda ani pred svokrou by som sa nezahanbila, keby prišla na obed :) s cestom sa pracovalo dobre, lepilo sa síce, ale po 10 min. miesenie som decentne pomúčila, pár krát ešte premiesila a nechala pekne nakysnúť v rúre pri 40 °C 45min. Všetkým receptík odporúčam!
monika6565
Prvý krát v živote sa my podarilo kysnuté cesto. A to len vďaka tvojmu receptu.Veľmi pekne zaň ďakujeeem :) boli výýbornééé :)
anett91
veľmi s ami páči tento recept, aj ho idem hneď vyskúšať :)
ala939
Našla som trento recept ,tak som ho vyskušala a boli úžasné dcera sa nevedela dojest ,tak teraz ich musím robit vždy,ked ona si rozkáže a to je každy tyžden. Dakujem za recept sú fantastické.
ferinek
ja som ich robila dnes, cesto super a plnila som slivkovým lekvárom a polovicu nutelou s malým kúskom mandarinky. Nie len vnukom chtili nutelové s mandarinkou, ale aj manželovi.
majuska31
@Andy25 (18.3.2016 13:08)

Vyzerajú krásne, šikulka si a verím, že aj chutili, veľmi sa teším všetkým pozitívnym ohlasom :)
harmonia
Dnes som ich robila , sú skutočne vynikajúce. Iné už robiť nebudem. Ďakujem za recept.
toria
Ešte, že u nás v obchodne dnes buchty nemali a moja chuť na ne bola neskutočná... Najlepšie buchty aké som kedy robila a jedla. Niekoľko krát som aj kupovala, ale už nebudem. Urobené rýchlo a také mňamkové, že až... Odporúčam všetkým vyskúšať. Hneď som tento recept zazdieľala aj na FB. Pekný deň :-)
kaatka
Dnes som robila podla tohto receptu. Plnila som marhulami a slivkovym lekvárom. Velmi jemne a výborne buchty. Budem robievat tento recept :)
renatka
Ahojte,tento recept je super,prave dnes som z neho upiekla aj dukatove a su vynikajuce....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia