Parené buchty fotorecept

sovka62 - fotkasovka62, 18. mája 2010
Parené buchty (fotorecept)
Foto: sovka62

Dnes som robila parené buchty. Tak som postup rovno nafotografovala, možno sa zíde menej skúsených kuchárkam. Neľakajte sa toho množstva cesta, čo bude na Zobraziť celý popisDnes som robila parené buchty. Tak som postup rovno nafotografovala, možno sa zíde menej skúsených kuchárkam. Neľakajte sa toho množstva cesta, čo bude na obrázku, miesila som z troch dávok, aby sa ušlo aj dcéram a vnučkám.

4
porcie
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
20 g
20 g
10 g
1 ks
250 ml
150 g
100 g
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misy. Zo 100 ml mlieka, 1 ČL múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Do múky, pridáme soľ, premiešame, pridáme vajce, zvyšné mlieko a nakoniec nakysnutý kvások.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko spolu zmiešame tak, aby v mise nezostala suchá múka.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme 15 minút stáť, potom varechou vypracujeme a necháme kysnúť ešte pol hodiny.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme, nakrájame na 12 rovnakých kúskov. Naplníme lekvárom a vytvarujeme buchty. Na sporák si položíme hrniec s vodou, vložíme do neho kovový paráčik. Hladina vody by mala byť asi 1 cm pod paráčikom.Keď voda začne vrieť, znížime teplotu na tretinu. Paráčik natrieme olejom , vložíme naň buchty, tie tiež natrieme, aby sa nezlepili. Hrniec zakryjeme a buchty necháme pariť 7 minút. Špáradlom vyskúšame, či nie sú surové. Vyberieme, popicháme vidličkou, aby sa nezrazili.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame teplé, posypané makom, poliate maslom. Náplň a posýpku si, samozrejme, môžete zvoliť podľa vlastnej chuti.

  6. 6

    Hotové naplnené buchty môžeme pripraviť aj ako tzv. Maryša buchty. Kastról (alebo hlbší plech s pokrievkou) nahrubo vymastíme maslom (bravčovou masťou). Postupne do neho vkladáme surové naplnené buchty. Každú trochu pomastíme, aby sa nezlepili. Keď máme poukladané všetky buchty, navrch nalejeme 2-3 naberačky vlažnej vody, zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po 20-25 minútach by mali byť hotové (skúsime špáradlom). Takto pripravené buchty majú chrumkavý spodok a tie krajné aj bok.

Diskusia k receptu

andromeda
sovka62 ja dávam do paraňákov a zavárané marhule, alebo cez leto jahody. Na vrch dávam tvaroh s cukrom. Tiež to nie je zlé.
zitar
sovka62, ja kysnuté buchty, aj knedle parím v parnom hrnci. Je to celkom pohodlné, urobí sa ich naraz viac. Tie Tvoje vyzerajú výborne.
sovka62
Adromeda, toto je taký zimný recept, v lete aj ja dávam ovocie, ale častejšie ako do kysnutých ho dávam do knedličiek zo zemiakového alebo tvarohového cesta. A teraz sa už teším na jahody, vyskúšam cesto, čo Čistinka pridala na perky.
sovka62
Zitar, taký hrniec by sa mi zišiel, ja som tých buchiet dnes nakoniec parila štyridsať. No čo už, do smrti sa nenaučím variť málo. Ale na druhej strane sa nikdy nič nevyhodí, porozdeľujem po rodine a ak už všetci majú, zvyšok skončí mrazničke.
hkbarbie
@sovka prave som uvidela tvoje buchty a zazrel ich aj moj americky manzel :-) ten ich zboznuje, ked sme na Slovensku a tak zajtra pariiiiime aj v HK :-) diky za recept
sovka62
hkbarbie, ešte stále žasnem, aký je ten internet skvelý. Ani vo sne by ma nenapadlo, že podľa môjho receptu sa bude variť v Hongkongu. Ja som z generácie, ktorej pripadalo normálne, že list z Ameriky k nám šiel 10 dní a ak v ňom náhodou bolo desať dolárov, tak prišiel otvorený a prelepený páskou. Som šťastná, že som sa dožila takéhoto pokroku.
tinca
Sovka, ja mám ešte originál sitko s dreveným rámom, na ktorom mamina robila buchty,to mi presne pasuje na jeden kastról a robím ich tam. Podarili sa ti krásne ja tiež mám najradšej s makom. Dievčence, do parených buchiet je najlepší slivkový lekvár, nemá konkurenciu,keď ovocie tak z cesta ako píše sovka.
1x sracz
kucharronald
Práve dnes robila moja babka :) Hovoril som jej, nech mi napíše recept, a spravím aj ja na víkend :D ale ona, že nevie napísať, lebo to roví z oka :D Veľmi pekne ďakujem sovka za recept :) Už sa teším, že dám do misky a idem si pozerať varechu :) Ja spravím aj s nutelou :) Babka robila s domácim višňovým džemom :) Ešte raz, veľmi pekne ďakujem!
sjuz
úžasné:), ja milujem so slivkovým lekvárom a makom - mňam! Ja teda buchty nerobím, narobí mi vždy mama:), tuším vyberiem z mraziaku:)
sovka62
Teraz mi napadlo, že som napísala, že 12 buchiet sú štyri porcie, teda po tri na porciu, ale na obrázku sú na tanieri štyri. To preto, že to je manželov tanier. My sme naozaj zjedli šesť buchiet na dve porcie, on tie štyri a ja dve. Teraz mi tu nakúka do mailov a pripomína, že ten recept je jeho zásluha, lebo to ON včera povedal, že má chuť na parené buchty. Takže mu tu čestne priznávam všetky zásluhy :-).
evusik
@sovka len ho nechaj nech má chlap radosť, na druhej strane veď varíme najskôr pre nich - pre chlapov, potom pre deti no a teraz pre celú širokú rodinu a sme rady keď im chutí. Dôkazom si aj ty a tvoje buchty, 40 kúskov to už je výkon a ešte k tomu vyzerajú mňamkovo - robíš mi chute :-)
babav
Sovka,vyzeraju nadherne.Moja mama ich varila ,alebo pripiekla na masle a potom doparila . Vyskusam tvoj recept,mam dost maskrtnikov v rodine ;-)Vdaka!
evas13
Parádne buchtičky, hneď by som si dala. Doma sme robili buchty tak ako babav.
zdezda
:-)))ďakujem za recept, ktorého výsledok sme jedávali u babinky, aj maminky, no doteraz som sa nesnažila parené buchty robiť, knedle sa mi daria, vraj výborné, no do buchty som radšej upiekla :-), ukladám,sovka62, asi ti bolo fakt dnes zimaaaaa
marlen
keď parené buchty nie sú robené tak, aby mali kôročku od pripečenia na maslom vytretom hrnci s poriadnym dnom (zaliate na prst vodou a parené/, potom stačí kúpiť knedľu, pokrájať, zlepiť lekvárom, zohriať v pare, pokvapkať maslom a posypať makom, či tvarohom. veľmi rýchle.....
veronika353
Někde jsem četla, že na ten parák je dobré dát papír na pečení.Vyzkoušela jsem a mohu doporučit.Já dělám taky aspoň 40 ks,posypávám mákem, tvarohem nebo osmaženou strouhankou,nejraděj máme jahodové.
alexdidi
parené buchty sú naozaj najlepšie lekvárové a ja ich mám najradšej posypané kakaom, cukrom a poliate maslom...ako dieťa som zbožňovala malé buchtičky/ guľky /neplnené, ktoré sa vsypali do misy, kde už bolo vymiešané kakao s cukrom, poliali sa rozpraženým maslom a dobre premiešali, takže celé plávali v čokoláde...potom sme ich najradšej jedli z jednej misy...keďže moji vnuci sladké jedla ešte nemusia,zrejme ma to varenie 40 a viac buchiet len čaká...veď pirohy musia byť už teraz min. 100...
babidka
aj ja varievam plnene nesladenym slivkovym lekvarom ktory vyborne odlahci sladku posypku ...Minule som ich robila u dcery a vnuk sa strasne tesil , pretoze sme mu povedali , ze budu s cokoladou . Nakoniec bol tak strasne sklamany , ze sa rozplakal - on chudacik cakal , ze budu plnene cokoladou alebo nuttelou a nie ze na vrchu bude kakao s cukrom a maslom :-( Bolo mi ho luto tak , ze ani mne nechutili :-)Dufam , ze mamkine mu budu zajtra chutit lepsie :-)
zitar
Teraz ma napadlo, ako robievala buchty moja svokra. Cesto normálne kysnuté, ale............ vykrajovala ich malinkým pohárikom / štamperlíkom/
a tak ich dávala na paru. Potom vo veľkej mise rozrobila roztopené maslo, kryštálový cukor a buď mak, kakao, alebo orechy a do toho vkladala tie naparené buchtičky. Boli vynikajúce, len tak sa kĺzali dole hrdlom. A kto chcel, pridal si k tomu na tanierik lekvár, alebo kompót.Strašná babračka, ale stálo to za to.
michsamant
No ja som si konecne kupila taky hrniec, kde su dva nad sebou a vrchnu s dierkami, takze mozem uz aj ja parit buchty :)
zitar
michsamant, doporučujem dno každej misky potrieť olejom a tak ukladať buchty. Neprilepia sa, pá, pá
cistinka
Sovka už som ti sem vliezla desiaty raz...nemôžem sa vynadívať....zajtra idem kúpiť parák, lebo mne sa rozbil a tým pádom som prestala parené buchty robiť - moja lenivosť? ale skôr zábudlivosť :-)
marlen
netreba parák, stčí kvalitný hrniec s pokrievkou
sovka62
Marlen, to čo ty popisuješ sa u nás volalo Maryša buchty (neviem prečo). Robievam aj také, aj dnes som váhala, či ich nespravím, ale štyridsať by mi nevošlo ani do troch kastrólov. A s tou knedľou (a zvlášť kúpenou) nemáš pravdu. Vyskúšala som, dá sa to zjesť, ale parenej buchte sa veru nevyrovná. Všetkým, čo sa chystajú buchty robiť, prajem, nech sa im vydaria.
babidka
@sovka , presne tak ...parnej buchte sa ziadena knedla nevyrovna .Marysa buchty sa robievali aj u nas doma , uplne som na nich zabudla ! Aj recept som uz prizabudla , nemohla by si mi ho pripomenut ? alebo rovno uverejnit recept na Vareche ? Mne sa zda , ze do cesta slo ja maslo a citronova kora? alebo nie ....?
babidka
@veronika353 , to s tym papierom na pecenie do paraku bolo niekedy v zime na Vareche v diskusii . uz si nepamatam kto to doporucil ale mne sa to osvedcilo , pracuje sa s tym lahsie .
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Takéto krásne a chutné parené buchty robieva aj moja mamina. Tiež v takom množstve 40 až 50 kusov. Ja som parené buchty ešte neskúšala. A máš pravdu Sovka, porovnávať domáce parené buchty s kupovanou knedľou - to vari ani nie je možné.
jody
mňaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!
jerica
To je radosť pozrieť na tak super spracovaný foto recept, a to cesto vykysnuté , nemá chybu,moja východniarka svokra, robievala tiež super parené buchty, ani sme sa nenazdali , boli na stole,tak ako Tvoje s makom aj kakaom, len škoda , že ich nemôžem robiť , pri cukrovke môjho manžela je to priam vražda. @sovka62 lahodia oku (skoro mi vypadlo)
super. :-))
2010
sovka62
ked som bol mlady tak som ich bral ako zamozrejme, mama robila podobne.Teraz ked pridem tak mi povie ze mi netreba ze som dost tucny.
Takze odkladam a skusim ich spravit sam parak mame.Len budu s kakaom lebo mak nieje ale lekvar som kupil a to este ceske povidlo.
Odkladam
kuchticka
@sovka a vsetky kucharky co radi robite parene buchty - mam taku malu radu pre tie, co nemaju paracek.
Ja tieto buchty niekedy normalne uvarim v hrnci a po vytiahnuti tiez rychlo popichat sparatkom, aby sa nezrazily. Moja mama nikdy paracek nemala , parila ich na utierke priviazanej okolo hrnca a zakryte.
Boly take rovnako dobre ako tie z paracku alebo uvarene.
jezibabka1
@sovka už musím mamke povedať, aby urobila:) ja jednoducho nemám odvahu sa pustiť do toho cesta:) a tiež mám rada s makom
oblizprst
Je nádherné, akú perfektnú odozvu má tento klasický recept, každému z nás blízky. Gratulujem!
katarina64
Len tak blúdim po receptoch a zrazu toto...hneď zajtra ich urobím.Úplne som pozabudla na toto jedlo,hoci v detstve a v detstve mojich deti bolo u nás veľmi obľúbené.Ďakujem za tip,veľmi potešil...
veronka8
no........už som dávno nerobila, ja zvyknem robiť aj prázdne na slano, potrhám a posypem tvarohom a smotanou a ovocné posýpam makom, vďaka za pripomenutie
tataika
Hmmmmm- dala bych si !Cukrovka nééé cukrovka aspoń jeden !!!! Recept si přidááááááváááááám !!! DÍÍÍÍKY
sovka62
Babidka aj ostatní prípadní záujemci, do pôvodného receptu som doplnila aj spôsob prípravy Maryša buchiet.
sovka62
Musím sa priznať, že som veľmi prekvapená ohlasom na tento recept. Pôvodne som ho pridávala s vedomím, že ho každý pozná, ale viem, že sú medzi nami aj mladšie kuchárky a kuchári a dúfala som, že pre tých by mohol byť užitočný. Váš ohlas ma prekvapil, to zrejme svedčí o tom, že niet nad slovenskú klasiku, takú akú nám pripravovali naše mamy a staré mamy. Ďakujem vám.
evanaaa
Parené buchty - to je sen z mojej mladosti! tie mamine boli ako z vaty, preto som sa nikdy nepokúšala o ne,ja by som iuch tak nevedela spraviť. Ale ona dávala väčšinou marhuľový lekvár, ten bol ľahší do nich. Pamätám sa, keď po nich zatúžila jedna moja ptiateľka (jej mama ich nevedela ) a moja mama ich urobila na jej želanie, nevedela sa ich dojesť. Mama ich robila len na pare, ináč by to nebolo ono a mala na to "gázu", paráky neboli. Odkedy som dospela, už som ich viac nemala - a teraz nemám ani mamu, ani buchty......
sovka62
@evanaaa.Tro šku smutné, aj mňa ich naučila variť moja mama. A máš pravdu s tým lekvárom, ja tiež mám rada marhuľový. Včera som ich 14 plnila slivkovým lekvárom, 14 marhuľovým a 12 čokoládou - tie boli pre vnučky. Takže každému podľa chuti. A gázu používam doteraz, keď robím kysnuté knedle. Tie by sa mi na paráčik nevošli.
gittka
@sovka tak dnes ich zbaštili moji chlapy.už som písala na varechu,že ja kysnuté nemusím nič,ale oni to zbožnujú.hocijaké koláče.dakujem za pripomenutie!
sovka62
Milá Gittka, aj u nás sa po nich len tak zaprášilo. Ale veď to je dobre, kuchárke nič nepadne lepšie ,ako keď sa všetko zje,
lubatko
Milé dámy, cesto na parené buchty som síce robila naposledy ako dieťa pod dozorom starej mamy, ale viem, že chýbajúci parák je slabá výhovorka, prečo nenaparovať :o) vlani sme si s priateľom kúpili už hotové parence (tak tomu hovorí moja stará mama :) Býval vtedy sám na garsonke a jeho kuchyňu tvorila dvojplatnička, 2 šálky, taniere a príbor odo mňa a jeden hrniec, jedna panvica a dve utierky, ktoré mu zapožičal kamarát. žiaden parák, žiadna pokrievka na hrniec... vtedy som si spomenula, že stará mama nepoužívala parák nikdy. na hrniec s vodou som špagátom upevnila utierku, naložila na ňu buchty, prikryla panvicou a o pár minút sme sa už kŕmili teplučkými voňavými buchtami :o)
sovka62
Máš pravdu, Lubatko, ten parák len zjednodušuje robotu. Ale textíliu na hrniec priväzujem radšej gumou (takou obyčajnou, gaťovou), bojím, že spod špagátu by sa vyšmykla.
lubatko
Jasné, guma je bezpečnejšia, ale v chlapskej garsonke ste vďačná aj za kus konopného špagátu... Dnes už žijeme spolu, prisťahovala som si svoju kuchyňu, takže máme parák, aj hrnce, dokonca i pokrievky :)
barborao
uauuu, sovka dakujem za recept, urcite coskoro vyskusam! chutky sa mi zbiehaju uz teraz!! mam jednu otazocku:budem moct pouzit hladku muku? kedze tu v anglicku mam len hladku alebo celozrnnu. pojde to s tou hladkou tiez?
sovka62
@barborao : robievam kysnuté cesto aj z hladkej múky (na pečenie), takže by to nemal byť zásadný problém.
sracz
Buchty na pare, alias parené buchty, robím už desaťročia sám. Aj tu v Des Moines Iowa, tak to máte vidieť, ako vasoko mi narástol nos, keď vidím tunajších "zámoriakov", aké obrovské bubliny majú za ušami! Ale Sovka62, môj milý Bubo Bubo, od Teba a na Tvoje sa nechám pozvať vždy a furta a dokonca stále! "Ňebudz egojišta_Pišta a pošľi paru kuščičkov aj tu a hev aj sem"! Aj naša rodina varievala vlastný slivkový lekvár, ale už strašne dávno, posledný raz pred viac ako 51 rokmi Na Barčianskej č. 32 v Košiciach. Dnes ho kupujem u Bielorusov v European Shoop, ale podnes najlepší varia Maruška a Ďurko Davalovi v Trebišovskom Paričove, originálne s kotlom pod úrovňou zeme a miešajú varený lekvár dreveným pantografom, často aj dlho po polnoci. Bars fajny s nenapodobiteľnou chuťou!
sovka62
Srdečne zdravím do ďalekej Iowy. Feri, kedykoľvek budeš na Slovensku, daj vedieť, pozvem ťa na parené buchty (a iné dobroty) a zabalím ti aj na cestu. A srdečne gratulujem k tvojej šikovnosti, že ich vieš spraviť aj sám. Chlapi sa do kysnutého cesta zvyčajne nepúšťajú, takže patríš k výnimkám. Jednou z nich bol aj môj otec (skvelý kuchár), ktorý síce nepiekol, ale kysnuté knedle, ktoré robieval, nemali páru. Vždy sme boli radi, keď varil on, pretože vymýšľal nové jedlá, aj obmeny tých, čo varievala mama. Keď sme ho videli v kuchyni, s utierkou zastrčenou za pás nohavíc (zástera bola pod jeho úroveň), vopred sme sa tešili na skvelý obed, alebo večeru. A, žiaľ, aj na kopu riadu (umývanie riadu bolo tiež pod jeho úroveň, na rozdiel napr. od drhnutia drevených dlážok, k čomu mamu ani nás nikdy nepustil, lebo to bola podľa neho ťažká robota). Tak vidíš, potešil si ma dvakrát, komentárom a tým, že si mi pripomenul otca. Ďakujem.
marcipanko
mozem sa opytat, ja nejak neviem robit kysnute cesto, tak sa riadim presne receptami, toto cesto mi po zamiesani ostalo take redsie, to take ma byt, alebo je malo muky, alebo privela mlieka?
sovka62
Marcipanko, ja som miesila presne tak, ako je v recepte. Žiaľ, nie všetky múky sú rovnaké, niektoré sú suchšie, niektoré nie. Ale to cesto na buchty nemá byť veľmi husté, Je pravda, že sa s ním potom horšie pracuje, treba viac posýpať múkou, ale z tuhého cesta by aj buchty boli príliš husté, tuhé. Ale hlavne, že sa vydarili, veľmi sa teším. A keď sa už jedno kysnuté cesto vydarilo, skús aj môj recept na univerzálne kysnuté cesto, to je na pečenie a pridávala som ho hlavne pre tých menej skúsených.
marcipanko
dakujem, uz som si ho vsimla a planujem ho v blizskej buducnosti skusit, ale som rada, ze sa vydarili, lebo uz som to chcela vzdat. Cize este raz velke dakujem za fajny recept :))))
forneta
mm... ja vám niečo poradím.... my ,,paríme" tieto buchty a aj knedle (jééj... moja mamina robíí takéé dobré knedle... mmm...)takýmto spôsobom: máme 2 staré ale dobré pekáče... nie tie pálené ale normálne a z hlinníkového plechu máme takú podložku, v ktorej sú vyrezané dierky a po krajoch sú trošku narezané a ohnuté dole - nožičky.... potom si do toho jedného pekáča nalejeme vodu, dáme ten plech a potom knedle či buchty a zakryjeme druhým pekáčom...
sovka62
Fornetka, už som to videla u jednej známej. Geniálny nápad, naraz tam dala hádam pätnásť buchiet. Aj tie plechy mám, len sa mi nedarí zohnať tú podložku, Bola z takého dierkovaného plechu, vyrobená podomácky. Márne zháňam niekoho, kto by to vyrobil, ale veľmi by som ju chcela, na buchty aj na knedle.
bozulka
@sovka čo ešte dodať po prečítaní komentárov len toľko,že to vyprobujem aj ja.Hrniec mám.Ja som ich varievala a nikdy som nestihla všetky vybrať,vždy sa mi nejaký"zgrcnul".Teraz sme mali v kúpeloch,boli dobré 4ks ako dlaň,tretí sme dojedali vyslovene z pažravosti.Mali jednu chybu mali byť orechové-ale opravdu len mali.Slivkový lekvár však bol.Ešte,že sme mali k tomu čokoládový puding so šlahačkou,tým sme si buchty poliali.Veľmi som mala rada "pečené" na masle a vode ako tu niekto spomínal.Na tie som rada chodila k mojej tete-babke čistinky a janedelfi a samozrejme aj britušky/ta by mi dala/.Robila ich strašne dobré a muselo ich byť strašne veľa.Už len pre tie buchty na ňu nikdy nemôžem zabudnúť.
sovka62
Božulka, dúfam, že ti pochutia. A recept je v šiestom bode doplnený aj o tie pečené, takže si môžeš pomaškrtiť aj na tých. A k spomienkam: naša mama robila parené buchty perfektné, ale ja som to vtedy nevedela oceniť. Nič z kysnutého cesta som nemala rada. To až teraz, na staré kolená sa mi chute zmenili a najradšej by som nič iné nejedla. Aj včera som napiekla 4O tvarohových koláčov (tu sa im hovori krafle, také tie so založenými rohmi do stredu) a odvčera som ich len ja zjedla najmenej dvanásť.
forneta
a ak ja mám spomínaťna buchty mojej prababičky... jáááj... tiež velké ako dlaň... dávala lekvár s lesným ovocím... nikdy nepouzívala olej ale domáce maslo... alebo nie vždy plnené lekvárom lekvárom ale pudingom... nechápem doteraz ako to len urobili s tým pudingom aléé... naozaj... na tie sa len spomíína... na žemľovku mojuj babičky... hmmm... najlepšia aku som kedy jedla...boli sme v niekolkých hoteloch a reštauráciách a nikde nebola taká akú robieva moja babka... tiež používa len maslo a vianočku nekrája na kúsky ale na plátky... tými potom vyloží pekáč, dá tvaroh, jablká, škorica a nikdy nie šokricový cukor, jablká, zase kúsok masla a pokryje zvyšnými plátkami vianočky... síce obyčajná ,,vianočková" žemlovka alee... naozaj tá najlepšia na svete... ani moja druhá babka takú vinikajúcu neurobí a to bola pekárka...
sovka62
Miška, úplne dokonalé! Ale veď sa niet čo čudovať, už si sa prejavila ako výborná kuchárka. A zaujímalo by ma, či ich jedol aj tvoj manžel a ako mu chutili, mám totiž pocit, že toto je od indickej kuchyne znaaaačne vzdialené.
michsamant
@sovka , prisiel domov a ze ci je nieco len tak na rychlo do ruky zakusnut a zjedol 4! :))) neosypane, len take. To mal dezert pred vecerou :) Ale starsia dcera bola straasne stastna,lebo si to pamata od babicky :)
sovka62
Takže chutia aj v Indii. Ani sa nečudujem a ešte tie tvoje, naozaj vydarené. A dcére sa nedivím, tuším som ešte nestretla dieťa, ktorému by toto nechutilo.
hubarka35
no zienky i ja dnes idem robit parene buchticky,vlastne skusim prvy raz tie pecene,babkine mi moc chutili,tiez som sa bala z kysnuteho cesta robievat,no teraz aj certa upecem,ja parak nemam,vlastne nejaky krivy je,tak na utierke uviazanej na hrnci vzdy parim,aj knedle a su jak vaticka,prikryvam to misou,takou aky ma priemer hrnec,aby para neunikala.Len vcera som objavila varechu,je to tu skvele,ani odtrhnut sa nemozem od netu,no vdaka za recepty ženičky.....
sovka62
Vitaj medzi nami a nech sa ti darí. Verím, že sa ti na Vareche páči a o chvíľu zistíš, že je silne návyková. Veď nech, sme tu v dobrej spoločnosti. Tak nech tvoje buchty všetkým chutia.
matahari1974
skusili ste niektora robiť marhulove parene buchty???Take robievam ja a aj nutelove su fajn.
sovka62
Marhuľové som ešte neskúšala. Marhule zvyčajne balím do zemiakového alebo tvarohového cesta. Vnučkám, ktoré nemajú radi lekvára dávam do buchiet čokoládovú polevu, tú, čo sa vyzerá ako peniažteky.
chris7
výborný recept....chutil i mojej drahej tehotnej polovicke,ktora je momentalne nachylna na pachy....dakujeme....
sovka62
Som rada, že polovičke chutili, tehuľky by mali jesť to, čo im chutí. A pachy.... to si ešte pamätám, hoci prešlo viac ako štyridsať rokov. Keď mama piekla pečené mäso s cesnakom a rascou, musela som odísť, hoci inak to mám rada. A predstav si, stále som mala chuť na mydlo a na prášok za riad. Keď som si umývala ruky, musela som sa premáhať, aby som mydlo neoblizla. A na prášok Zuzka mi permanentne tiekli sliny, len čo som uvidela krabičku. Samozrejme, odolala som, ale bolo to ťažké. Naozaj je to čas, keď mávame divné chute. Prajem vám, nech sa vám narodí zdravé, šťastné dieťatko,ktoré vám bude prinášať samú radosť.
pupas
su skvele ale lepsie su s borovkami
sovka62
No to verím, srdiečko, ale kde by som ja tu na dolniakov vzala čučoriedky? Tie som mala za život len raz, keď mi jedna dobrá oravská duša zavarila zopár pohárikov.
tondula
Dnes som robila prvýkrát parené buchty podľa tohto receptu. Boli super :-) Môj 4-ročný syn sa riadne oblizoval :-)
(Po 7 minútach som ich mala surové, parila som ich asi 13 minút)
sovka62
@tondula , hlavne, že sa podarili. Ten čas parenia možno závisí aj od toho, ako silne vrie voda pod buchtami, neviem. Ale to je jedno, veď si urobila tak, že chutili a to je hlavné.
sovka62
Budú, určite, veď sa pozri na obrázok. Prajem dobrú chuť.
miroslav2410
Dnes sme robili tieto parené buchtičky, veľmi nám chutili.Recept dávam do KK. Ďakujeme :)
sestricka126
velmi super recept :) vdaka Bohu ze ma moja maminka ich naucila robit uz ako 10 rocnu a doteraz robim parene buchty,manzelovi velmi chutia a je stastny ze ich viem robit,lebo z jeho rodiny nikto nevie robit kysnute cesto :Dakurat ich mam zamiesene a cakam kym vykysnu :D no a najradsej mame chut ked su posypane makom,ale tu v Norsku je mak zakazany co je velka skoda :(( ale nejako si ho musime doviezt zo SVK :) recept tiez pridavam do KK dakujem :)
sovka62
@lucylee , @cistinka má trochu iné pomery múky a mlieka a o niečo viac droždia, ale máš pravdu, v podstate je to rovnaký recept, lebo parené buchty sú parené buchty. A @cistinka ho asi pridala neskôr, lebo v komentári k tomuto receptu písala, že si ide kúpiť parák, aby ich mohla spraviť. Ale spravila ich iné, s marhuľami, to musím tiež vyskúšať, keď bude marhuľová sezóna.
sovka62
@sestri čka 126, je to toľko ohlasov, že naše mamy nám ich asi robili úplne všetkým a úplne všetkým nám aj chutili.
sovka62
Vyskúšaj, moja a daj, prosím ťa, vedieť ako to dopadlo.
isabellafly
teda ja sice nie som na buchty a sladke obedy, ale dnes vecer sa pytam muza, ze co by chcel na obed aby som uvarila, cakala som vselico, ale on pomaly so svetielkom v ociach zahlasil "parene buchty", tak ukladam recept a pojdem sa prvykrat v zivote pustit do toho ;-) drzte palce :-)
adrianafipa
vždy som robila kysnuté cesto od oka a ešte sa mi nepodarili take fantastické parené buchty. Výborný recept!
reneme
No idem vyskusat, ci sa mi podaria aspon z polovice tak dobre ako vyzeraju tu...Velmi pekne dakujem za podrobny postup a fotky, inak by som sa hadam ani neodhodlal spravit...dam vediet ako som dopadol.:)
sovka62
Vďačne, som rada, že sa podarili a že vám chutilo.
katkaszaboova
@sovka62 , dnes som urobila parené podľa tvojho receptu a výsledok vynikajúci!! Mala som troška iný recept aj s pridaním oleja do cesta, ale tento tvoj je oveľa lepší, lahodnejší! moje doterajšie buchty boli krásne len chvíľu - ako som ich vybrala z hrnca - ale vždy sa zrazili a stvrdli. Nikdy som ich totiž neprepichovala po parení, tak ako to píšeš v postupe, toto je rada hodná zlata! a ešte som ich potrela olejom, aby sa nevysušili :-) toto jedlo je manželovo obľúbené (hneď po palacinkách :-) a vždy ma mrzelo, keď sa mi nepodarilo urobiť takéto krásne buchtičky, no dnes sa môžem pochváliť aj vďaka tebe, ĎAKUJEM!!!
sovka62
Ďakujem, @katka , veľmi sa teším, že sa vydarili. Tých komentárov je naozaj veľa a na FB kliklo 120 ľudí. Tak sa asi oplatilo merať a vážiť kvôli pridaniu receptu (inak robím cesto od oka), keď sa recept zišiel toľkým ľudom.
petulka1
No fakt vyzeraju uzasne....len by ma zaujimalo co to znamena treba popichat "aby sa nezrazili" ???
sovka62
@petulka1 , popichať znamená pichnúť do nich raz-dva razy vidličkou hneď ako ich zoberieš z paráka.
petulka1
takze uz viem aby sa nezrazili je to aby sa tak nescvrli... ??? no tak toto sa mi stavalo, lebo som netusila ze ich treba popichat :-)
sovka62
Vieš, @petulka , častejšie sa zrážajú buchty, ktoré sa varia vo vode (tie sa robia z hustejšieho cesta a mne veľmi nechutia), ale ja pre istotu pichám aj tieto parené. A nemáš za čo, s radosťou.
erina00
Dakujem Vám za tento uplne vynikajuci recept.
Vzdy sa vyhybam jedlam z cesta, pretoze sa citim ako uplny antitalent. ( nie vzdy sa podari )Tento repect som zvladna bez problemom :) dakujem este raz.. a buchty su proste bozske s domacim slivkovo-jablkovym lekvarom :).
sovka62
Tak máš jednotku s hviezdičkou, @erina00 , z tohto cesta a rovnakým postupom môžeš spraviť aj knedľu k mäsu (samozrejme bez plnky, hehehe) a uvidíš, že viac ju nekúpiš, budeš robiť len doma.
erina00
nikdy som nekupovala knedlu v obchode :), vzdy som s nou zapasila niekedy sa podarilo niekedy nie, tak som rada ze som nasla repect pre mna :) a urcite sa uz nebudem bez nalady pustat do knedly, ze sa mozno nepodari.Budem vyuzivat tento recept, pretoze knedla je dost oblubena u nas :)
dunockaa
prvykrat som dnes skusala kysnute cesto a vdaka vasmu receptu sa mi podarili super buchty...dakujem :)
klaura
:))) jáj, @sovka , toľko krásnch ohlasov ... parenice nie sú mojim obľúbeným varením ... práve preto, že vždy sa mi scvrknú ... ale ty si dala úžasnú radu ... sú vynikjúce, a aj keď inokedy suroviny nevážim, tentokrát som tak urobila ... keď dobrý recept, treba robiť podľa neho ... nie ? dakujem ... :)
an3da
Tie buchty si dám do kk. Moja svokra robila tak že na nádobu do
ktorej dala vodu, položila čistú utierku a dobre ju uviazala, tam skladala
buchty a prykrívala druhou mysou. Musím si aj ja zohnať ten pareňáčik.
A skúsim to.
sovka62
Dá sa aj na utierke, ja som tak robila dlhé roky, až kým som nezohnala ten veľký parák. Malý som mala, ale tam mi tých buchiet vošlo málo a bála som sa, že prekysnú, keď budú dlho stáť, tak radšej používala tú utierku.
zuzana35
Dobrý deň, chcem poprosiť o radu . dnes som prvý krát robila parene buchty, v parnom hrnci a čo sa nestalo , krasne nafuknute ked sa parili a potom plask su s nich placky . neviem kde som urobila chybu , viete mi poradiť? cesto som robila klasika ako ked robím kys. kolačik. môže to byť tým že to nieje orig. na buch. dakujem
sovka62
Neviem či pomôžem, ja buchty ihneď po vybratí z pary popichám a zostanú pekné. Neviem či v ceste na koláč nie je nejaký tuk, ja do parených tuk nedávam, ale videla som tu recepty s olejom. Chybou je aj, keď cesto príliš dlho kysne,ja ich nenechám kysnúť ani hodinu.
zuzana35
a no jasne ved tam ide tuk , som ja ale truba, no nič skusim znova a podla vašho receptíku, ja som myslela že kysnute ako kysnute , no už radšej budem hladať recept ako myslieť. dakujeeeeeem a na knedlu môžem vedieť receptík ?
sovka62
@zuzana53 , knedľu robievam parenú a presne z tohoto istého cesta, hádam len pridám o niečo viac soli.
anna32
Buchtičky podľa tohto receptu sú fantastické, krásne nadýchané. Recept skúsenej gazdinky...:-)
maculienka123
dnes som prvy krat skusala robit parene buchty podla tvojho receptu a vydarili sa,su vyborne.budem ich robievat:-)mnamky
evia
dnes som robila k obedu, vynikajúce, ako všetky tvoje recepty.
evia
ešte jednu otázočku, ak by som z tohto cesta robila knedľu, koľko minúť sa má pariť. buchty som parila, tak ako je doporučené 7 minút. Ďakujem
sovka62
@evia , ak z tohto množstva spravíš dva kusy knedlí, mali by byť hotové najneskôr do 15 minút, možno aj skôr. Po desiatich minútach ich môžeš skúsiť prepichnúť špajlou a uvidíš, či sa nebudú lepiť.
akeber
Tak a idem na ne ! Dnes som mojej Rebeke dohovárala že všetko v škôlke musí pekne popapať , lebo ja to platím a stojí to veľa peniažkov a nesmie sa predsa jedlo vyhadzovať keď na svete je veľa detičiek čo nemajú čo papať. A ona na to !" maminka keď to Ty platíš tak povedz kuchárke aby sme mali stále buchty !" tak dnes budú parené buchty , a tie tvoje ,,,,,mňam už slintám


sovka62
Rebeka je moja kamarátka, aj ja mám najradšej mäso, ak ho majú susedia. Akosi som sa ho objedla. Dnes sme mali na obed orechové šúľance, prvý raz v živote som na ne presvedčila aj vnučky a veľmi im chutili. Tak sa teším. A parené buchty asi spravím v piatok, už sme dlhšie nemali, dobre že si pripomenula. Prajem vám dobrú chuť.
akeber
boli výborné papala ich keď prišla zo škôlky aj na večeru a zajednala si aj na dnes ( ešte že som urobila z dvojitej dávky )
sovka62
Tak ich ocenila, mám radosť, že sme jej spoločnými silami vyhoveli.
alicaz
prave som dorobila buchty podla Vasho receptu - predtym som skusala niekolko inych receptov ale nikdy sa takto nevydarili.
Su perfektne, s cestom sa dobre pracovalo a ziadna plnka nevytiekla, aj ked som nemala velmi tuhy dzem. Su velmi chutne, makucke a jemne.
Inak trochu som s plnkami experimentovala - spravila som zopar so sipkovou marmeladou (ta bola najtuhsia), s visnovym dzemom (takym co ma kusky ovocia v sebe), cucoriedkami a zopar aj s cokoladovymi vajickami co zvysili od velkej noci.
Toto je zarucene recept ktory si odlozim a zopakujem.
Nabuduce skusim knedlu, tuna (v Kanade) ju v obchode nekupim. :)
1x lianka
sovka62
Blahoželám, som rada, že si spokojná. Ja som práve dnes robila parené knedle a musím sa pochváliť, že sa vydarili úžasne. spravila som dve, dosť veľké a jednu sme zjedli štyria k obedu, ostal len jeden plátok.
angel123
Sovka dakujem za recept , ja teda niesom bohvieaka kucharka ale ako som sa vydala tiez za slovaka pred 5 mesiacmi ktory miluje jedlo a hlavne parene buchty snazim sa varit vsetko zo slovenskej kuchyne . Dakujem. :)
sovka62
@angel123 , určite nie si taká slabá kuchárka ako píšeš. Slovenske jedlá sú jednoduché, to sa dá zvládnuť. A recept na buchty si aj vyskúšala?
maliarcek
Sovka, včera som sa odhodlala spraviť buchty presne podľa tvojho receptu a sú naozaj vynikajúce. Pochváli aj môj už čoskoro manžel.
sovka62
To ma tešííííí...... A už je tu toľko komentárov, že mm problém prerolovať na koniec, aby som mohla odpovedať. Tak som asi spravila dobre, že som si dala námahu, pomerala povážila, pofotila a pridala.
womanka
práve mi kysne toto cestíčko, tak dúfam, že aj mne sa podaria také chutné buchetky spraviť ako vám... :))))
womanka
neskutočné sú...na prvý šup sa mi daria :D samozrejme že som musela degustovať ako sa uparili...a štyri už sú fuč...náhodou bola len tá jedna dobrá....aj tá druhá musela byť náhodná a tak som to potvrdila ešte treťou a štvrtou buchetkou.... :D ďakujem za recept...snáď sa teda zo mňa aj stane rúča nevesta niekedy :D
sovka62
Už z tebe rúča nevesta je, veď už vieš aj parené buchty!
isabellafly
sama pozeram do komentarov, ze som sa k tomuto receptu bola odhodlana uz pred rokom, no nejak upadol do zabudnutie, no v mojej kk stale visel... a paracik bol odvtedy kupeny... no a dnes som sa konecne odhodlala a pevnym presvecenim, ze moj muz si nebude kupovat parene buchty v polotovaroch, ved nie som lava... a priznam sa, tie kupovane mi nikdy nechutili ako od babicky, tak ja som ich nikdy nejedla... a dnes som robila podla tvojho receptu... velmi ti zan dakujem, lebo boli presne take na ake si ja spominam z detstva... a dakujem aj za to, ze je to pisane aj pre nas kucharky zaciatocnicky, co su gazdinami vo vlastnej domacnosti estelen kratky cas a uz teraz mozem v kuchyni vycarit nieco taketo babickovske <3
sovka62
Blahoželám, veru, vnúčatá milujú práve také staromódne babičkovské jedlá. Keďže začínaš tak skoro, bude z teba babička priam excelentná
1x haju
jozka2
holky naj,naj najlepsie parene buchty su plnene domacim cernicovym lekvarom samozrejme z lesnych cernic,poliate maslom a posypane makom s pr.cukrom skuste tu lahodu.
jozka2
mas pravdu sovka,vyrastala som na dedine blizko humenneho a ako dieta som stale pocuvala rozhovori mojej mami,, no ludze uvidzice,este budu take telefony ze ludze budu vidzec jeden druhoho ja citala sybylu'stale mi neslo do hlavy ako mozno vidiet jeden druheho len velka skoda,ze sa toho mamka nedozila.
sovka62
Veru, občas sa zamyslím nad naším detstvom, najväčšia vymoženosť elektrina a rádio a pozri sa dnes. Píšem ti tu na diaľku a ty si môžeš prečítať o pár sekúnd, veru nevídané.
staja
Prečítala som si so záujmom všetky komentáre a hoci buchty veľmi nemusím, tak tú knedľu z tohto cesta určite vyskúšam.
sovka62
@staja , ja tie buchty tiež veľmi nemusím, varím ich kvôli rodine, ale knedľa je z tohto cesta parádna a na tej si teda pochutnám vždy. Skús len raz a uvidíš, že už nikdy nekúpiš, taký je to rozdiel.
njdevil
@sovka62 , aj ja chcem taku misu! Zajtra parim Tvoje buchty, u madara som kupila slovensky slivkovy lekvar:-), to budu hody, uz som oslintala monitor...
sovka62
Tak nech sa ti vydaria, moja. Ja som miesila pred chvíľou, hrnčekovú vianočku, samozrejme z Varechy. Veeeľmi dobrá už ju pečiem štvrtý raz za zhruba mesiac.
womanka
@sovka62 opäť som sem musela nahliadnuť :) chýr o mojich buchtách z vášho receptu sa akosi rozšíril do "sveta" a tak na dnešné stretnutie partie musím doniesť každému nejakú z nich...tak dúfam, že sa i tentokrát vydaria :D
sovka62
Určite sa vydaria, veď si šikovná. Aj ja dnes robím buchty, pečené tvarohové (ale zariadila som to tak že do troch tvaroh "nevyšiel", tak tie sú lekvárové, moje najmilšie). Už sú v plechu, čakám kým sa zohreje rúra a o chvíľu budú hotové.
mama3chlapov
Milá @sovka62 , dnes som robila prvýkrát v živote vlastné parené buchty podľa Vášho receptu. Manžel si "rozkázal" , tak aj pomáhal a boli výborné - deti až guče za ušami. Podarili sa nám a mám radosť. Pár šlo aj do mrazničky na horšie časy :o) Pripomína mi to tiež moju starkú, ktorej sa nikdy nelenilo urobiť nám cez prázdniny buchty. Starká ako aj Vy ich mala vždy ako jednu, to ja nie. Musela som poskúšať viacero veľkostí pohára na vykrajovanie, množstva plnky, aby sa mi podarilo aj naplniť bohato, aj aby nevytiekli. Lebo niektoré mi povytekali, ale to neubralo na chuti. Chcela som ich poctivo naplniť, nie len tak postrašiť ako sú kupované. Prosím Vás preto ešte o radu, ako ich plníte a vykrajujete? Na to má asi každá gazdiná iný gríf... V postupe to nie je a možno je to zodpovedané niekde v tom množstve komentárov hore, ale z časového dôvodu nie je v mojich silách všetky lúskať. To je záľaha ohlasov, recept má naozaj úspech! Preto som si ho aj vybrala. Ďakujem za recept aj radu. A snáď sa niekedy odhodlám aj na pečené buchty.
sovka62
@mama3chlapov , ja ich nevykrajujem pohárom. Cesto len rozvaľkám na doske a pokrájam radielkom na približne rovnaké štvorce. Na každý štvorec položím statočnú polievkovú lyžicu lekváru-džemu, svojho domáceho, lebo musí byť hustý, aby nevytekal, spojím najprv rohy a potom aj boky, dobre uzavriem a tou časťou, kde som ich spájala položím na pomúčenú dosku. A potom už len na parák.
mama3chlapov
Sovka ďakujem za radu. Manžel mi pomáhal a ukazoval, ako to jeho mama robí, že vykrajuje pohárom. Tak sme to tak skúšali. Fakt je, že sme plnili aj nutelou, aj džemom hustým - tie šli super, aj redším jahodovým - lebo také chcel syn, aj priamo ríbezľami zo záhradky - také chcel manžel. A tie redšie plnky sa horšie plnili. Skúsim niekedy aj ako Vy na štvorce, či to bude lepšie. Ale ako som písala, boli fantastické, niekedy sa pokúsim takto aj knedľu urobiť. Dobrú noc, teším sa na Vaše recepty.
emmatessdad
dnes idem robiť Vaše parené buchty, bože čo dnes? čo to píšem, zajtra :-). Dnes už je noc. :-)
Parené buchty som nikdy nerobila, moja mamka nemala až taký vzťah ku kuchyni ako ja (niežeby nevarila, len toľko nepiekla), stará mama ani babka ma to nenaučili a tak sa musím samoučiť a trápiť.
Lenže keď vidím jedno z mojich detí tlačiť sa buchtami zo supermarketu, moje sebavedomie matky pluku utržuje veľké rany - tak hold s parákom či bez paráku ale zajtra idem nato.
Určite dám vedieť ako som dopadla.
sovka62
@emmatessdad , ak sa tlačia kúpenými buchtami, tak tieto zamies radšej z dvoch dávok, lebo im nebude stačiť. Je to naozaj iná chuť, už aj preto, že im na tanier naložíš, čerstvé, ešte teplé. Také sú najlepšie. A ak by ti vystali a budeš ich zohrievať, daj ich opäť na ten parák, tak sa zohrejú najlepšie a budú ako čerstvé.
womanka
nuž....spravila som z dvojitej dávky, nech si môžme aj do mrazáka odložiť...ale i tam vydržali len dva dni :D tak nabudúce asi musím dve dvojité :) a už som prišla na to, prečo sa tieto buchty u nás tratia rýchlosťou svetla....moja polovička je Trnavčan :D
sovka62
No vidíš ho, Trnavčana? Ale hlavne, že mu chutí, najedený chlap je spokojný chlap, nie nadarmo sa hovorí, že láska ide cez žalúdok.
baruuuvka
dakujem za recept..spravila som z kila a len sa po nich zaprasilo...strasne dobra plnka su cierne ribizle s cukrom a tvarohom...porpipade z vanilkovim cukrom ;-)
emmatessdad
@sovka62
tak robila som Tvoje parene buchty, najprv z jednej davky ale ked som videla malo cesta, hned som to zdvojnasobila. Urobila som ich 24 ks a moja 12 rocna dcera, ktora meria 160 cm a vazi 40 kg lebo je velmi malo, ziadne ovocie a skoro ziadnu zeleninu tych buchier zjedla 16 ks. Prvy den 12 a druhy den z mrazaku vyberala jednu po druhej a zjedla dalsie 4. Ostatne si rozchytali zvysni clenovia rodiny. SU VYBORNE. Dakujem za receptik.
sovka62
Haha, @ematessdad , ak tvoja dcéra bude takto pokračovať, vykŕmi sa na moje kilá. Žartujem, som veľmi rada, že vám chutilo.
@baruuuvka , naše čierne e červené ríbezle vzali skazu, celkom vyschli, neviem či ich porazilo, či čo.Tak o takej plnke môžem len snívať.
cathushka
su uplne uzasne, toto bol moj druhy pokus s parenymi buchtami, prvy bol pred dvomi rokmi. vysli aj tie ale neverila som ze niekedy urobim take nadychane buchty ako by som chcela. Dnes sa zadarilo. Dakujem! a tento recept asi vyskusam aj na parenu knedlu.
sovka62
Veru aj knedľa na pare je z tohto cesta neuveriteľne dobrá, mám len jeden problém, vždy keď varím pre nás dvoch, mienim spraviť jednu, nanajvýš dve menšie, ale vždy sú z toho najmenej tri, štyri. Ja sa už asi nenaučím variť menšie množstvá, skrátka mám v oku mieru pre šesť ľudí. Nuž nech, veď v mrazničke sa dočkajú svojho času.
angelika73
sú perfektné, robila som ich prvýkrát a určite nie posledný, ďakujem za recept sovka :-)
sovka62
Nemáš za čo, nech sa ti daria aj všetky ďalšie.
naduska129
juuuuj sovka, až mi slzička vybehla, vďaka nie len za recept, ale aj za krásne spomienky... také vynikajúce buchty som nepapala asi 20 rokov, moja babinka mi ich robievala tak často ako som len chcela..... velmi som ju lubila a lubim aj ked uz medzi nami neni veeelmi dlho, takze este raz sovka velka vdaka :-)
sovka62
Aj naše deti spomínajú na parené buchty, ktoré im robila moja mama a tvrdia, že tie jej boli lepšie ako moje. Márna sláva, babičky to vedia najlepšie.
iva63
milá sovka, uplynul dlhy čas odkedy si sem vložila tento recept...priznám sa ti, že som ho videla este minule leto, ale nejako som mu nevenovala pozornosť, pretože som vedela, že mám svoj vlastný, ktorý sa dedil v našej rodine-:)...ale ked som sa u teba dočitala o tých parených pečených buchtách - tak to bol pre mňa ako blesk z jasného neba, lebo som sa vrátila do doby môjho detstva, ked moja babička a aj moja mamina mali ten kastrol, ako spomínaš a tiež tam piekli buchty...to bola fantázia...roky prešli, ja rada pečiem aj varím, som samostatná jednotka-:) ale, nikdy som sa nepustila do tych pečených buchiet, lebo som bola vtedy dieťa a nejako mi to vyfuklo z hlavy....až tebe sa to podarilo, že si uplne oživila moje spomienky...už rok robím buchty podla tvojho receptu a jasnačka, že neparím pod vandlíkom, ale pečiem v kastrole ako opisuješ Ty...v mojom vzácnom zošite so starými rodinnými receptami sa teraz nachadza jeden, ktorý nenesie meno "naše parené buchty" a čestné miesto ma pri ňom aj recept "sovkine pečené-parené buchty"...a je to veľká mňamka...moja rodina ti ďakuje-:)))
sovka62
No vidíš, stačí pripomenúť a chuť detstva sa vráti. Tiež robievam veľa receptov, ktoré si pamätám z detstva, dokonca aj také, ktoré mi kedysi nechutili a dnes sa ich neviem dojesť.
Teším sa, že sa ti daria, ja ich budem robiť na budúci týždeň aj parená aj v kastróli. Dnes som si kúpila domácu bravčovú masť. s tou sú najlepšie.
sovka62
No vidíš, stačí pripomenúť a chuť detstva sa vráti. Tiež robievam veľa receptov, ktoré si pamätám z detstva, dokonca aj také, ktoré mi kedysi nechutili a dnes sa ich neviem dojesť.
Teším sa, že sa ti daria, ja ich budem robiť na budúci týždeň aj parená aj v kastróli. Dnes som si kúpila domácu bravčovú masť. s tou sú najlepšie.
iva63
súhlasím s tebou-:)to som zabudla napísať,že aj ja ich pečiem tiež na domacej masti...teda kupim slaninu, vytopím a mám aj škvarky do pagáčov a masť do kysnutého cesta...-:)
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
mnaaam!!!!!!!!!!v piatok si spravim na obed!!!!!!!!!!!!!!!
meda
Źeny nepochopím čo viete toľko kecať o parených buchtách!
Už ma na ne aj chuť prešla....
sovka62
@meda , kedysi by som to ani ja nechápala, parené buchty som vyslovene nemala rada (a ty asi tiež nemáš). Ale nielen časy, aj chute sa menia. Možno sa raz nadchneš aj ty.
meda
Môže byť, že na tie pečené - parené! Dám vedieť a na dnes už dobrú noc a zajtra ráno hajde variť!
staryfero50
vyskúšal som buchtičky podľa tohto receptu,sú ozaj vynikajúce.Len tá doba parenia mi nejak nesedela.7 min. mi bolo málo , boli ešte surové,paril som ich až 25 min.Tak ako kysnutú knedľu.Parím ich na plátne ,ako to robievala moja mama.
sovka62
Máš pravdu, tá doba parenia sa musí overiť. Preto som napísala, že treba skúsiť špajľou. Záleží na tom, aká veľká je buchta, aká teplota je pod hrncom....
Hlavné je, že sa podarili a že chutili.
staryfero50
Podarili sa veru.Predtým som sa veľmi nekamarátil s cestom.Ale odkedy som sa stal " Varecháčom " a našiel som tu fajné recepty,púšťam sa do domácich knedlí,buchiet ,langošov a podobných cestovinových jedál.Zatiaľ sa mi darí ,aj rodinka je spokojná s mojou prácou kuchára.Ale je pravda ,že všetko treba najprv vyskúšať a prispôsobiť na svoje domáce podmienky .Ešte musím nájsť nejaký dobrý recept na domáce rezance a môžem sa poobzerať o mieste pomocného kuchára.
jankaaa
mozem sa opytat v tom recepte pod cislom jedna,je pisana č.l.muky?nemyslite tym sol?
violeta
@jankaaa , je to spravne, to je na kvasok, tou solou by si to pokazila, ta sa zmiesa s mukou. mozem ta ubezpecit, ze tento rcp je perfektny, dodrz postup a rady, ja som vzdy robila od oka, ale suroviny rovnake, pani@sovka , si dala namahu a odmerala to aj s presnym navodom:-D
sovka62
@jankaaa , @violeta odpovedal úplne presne. Je to múka. Do kvásku síce nie je nevyhnutná, ale ja ju zvyknem pridať, kvások sa potom veľmi pekne dvíha a tak sa mi to páči.
A už len napíšem, že droždie a soľ nesmú prísť nikdy do priameho kontaktu, droždie by nevykyslo.
marianna76
íha... krásne sú... ale hlavne sa mi najviac zapáčilo, že z troch dávok... hm, hm ... to je fajn ... tiež robievam a možno vyskúšam aj váš recept...
marianna76
@sovka62 moc, moc ďakujem... mám rada takéto presné recepty... už som včera robila, sú super, ale to isto viete... chcela som Vám pekne poďakovať... a práve sa chystám robiť zas i dnes... a z dvojitej dávky. Dík...
sovka62
@marianka , pochvala od takej šikovnej gazdinky naozaj poteší. A je to skvelé, ja robím podľa tvojich receptov, ty podľa mojich. nech žije Varecha!
veresvaran
spravil som dnes mojej polovičke a chutilo. dik za recept. pozeral som tvoje ang. zemiaky, chcel by som spravit u nasich s roastbeefom na nedelny obed. palec hore! , dam vediet ako som dopadol.
sovka62
@veresvaran (správne tipujem, že toť ľa neďaleko z Červeníka?), som rada, že si sa polovičke zavďačil. Veru, aj mne by ich niekto mohol navariť, práve teraz mám toľko práce, že ak nestihnem navariť ráno medzi 5.00 a 7.30, nemám šancu.
Ak k pečených zemiakom spravíš aj yorkshireský puding (čo s pudingom, ako ho poznáme my nemá nič spoločné), budeš mať kompletný anglický nedeľný obed a rodina ťa bude nosiť na rukách.
milo60
Paní @sovka62 - já jsem před časem na FB klikl na nějaký recept s "buchtami na pare", protože doma vaříme klasické české ve vodě nebo kupujeme polotovar a já chtěl takové, jaké dělala moje maminka... velký hrnec, plátýnko a udělané na paře. A vlastně díky těm buchtám jsem se zaregistroval na Vareche. Už jsem vyzkoušel nějaké ty recepty z Varechy a dopadlo to perfektně. Ty fotorecepty a popisy jsou super, hlavně pro totálně nezkušené kulináře.
Na tento Váš recept koukám asi přes měsíc... ale to kynuté těsto... to kynuté těsto... Z toho jsem měl hrůzu! Ale, když už dokážu upéci domácí chlebík, proč neudělat buchty na paře? Teď už jsem si všechno připravil a čekám, až mi vyběhne kvásek... není cesty zpět. Přeci to nebudu vyhazovat. Jdu do toho! Pak dám vědět, jak to dopadlo.... :-)
sovka62
Určite to dopadlo dobre, ak by náhodou malá chybička, tréning robí majstra, nabudúce určite také ako od mamičky.
milo60
Paní @sovka62 - "Bóóóóže, ty to vidíš! Do čeho jsem se to zase pustil?" - říkal jsem si v duchu, když jsem zadělal těsto a koukal, jak málo ho mám v misce, jak se mi lepí na ruce a ne a ne se ho zbavit. Nakonec jsem neustále nakukoval do Vašeho receptu a pokračoval v přípravě. Když jsem těsto rozválel a nařezal, divil jsem se, jak to, že paní @sovka62 z toho měla jenom 12 buchet, když já udělal 28 čtverečků s povidly (slivkovým lekvárom) a ještě mi těsto zbylo....? No to jsem hodně brzy pochopil, když jsem to začal "lepit" a tvarovat do podoby buchet a místo buchet jsem najednou měl jenom buchtičky, velké jako švestky... :-(( .... Nuž co, tak jsem ze zbylého těsta udělal 4 poctivé buchty a jal se to všechno vařit. Na paře a na plátýnku. No, nakonec to skutečně dopadlo dobře, protože "švestičky" nabobtnaly a ani povidla z nich nevytekla. Myslím si, že jsem to zvládl (i mamička by měla radost, hlavně z těch posledních 4 velkých), i rodina si pochutnala a pro příště vím, že z té dávky jich má být 12 a ne 28 kusů. (Povede-li se mi, vložím sem i foto.) Děkuji Vám za podrobný recept. ......
A ještě bych se zeptal... daly by se ty buchty naplnit i tvarohem (hrudkou) nebo nastrouhat tvrdý tvaroh na strouhání a použit ho jako náplň? (Popřípadě tvaroh smíchány s cukrem a žloutkem?)



sovka62
@milo60 , blahoželám. Vyzerajú tak ako majú a chutili, takže dielo sa vydarilo. Myslím, že by sa dali plniť aj tvarohom (ale asi by som do neho pridala za polievkovú lyžicu vanilkového krému Olé, aby náplň nebola riedka a nevytekala), ale vyskúšané to nemám. Ja plním len lekvárom, alebo kúskami čokolády. Ak máte radi tvaroh, možno by stačilo použiť ho na posypanie hotových buchiet.
sovka62
Nič to za to, iste sa zjedli aj tie, aspoň boli viac osypané kakaom a cukrom.
danielas
Výborný recept, tiež robievam už len tieto tvoje @sovka. Vnuci aj manžel sa ich nevedia dojesť.
sovka62
Veľmi pekne vám ďakujem. Vaše komentáre sú pre mňa odmenou za to, že som vážila, merala, fotografovala, veď to poznáte, všetci ktorí pridávate recepty. Keď začnú chodiť komentáre o tom, ako sa podľa receptu darí a a ako chutí, že sa vydarilo i takým, ktorí skúšali po prvý raz, je to veľká radosť. Veď presne na toto máme Varechu, aby sme sa učili jeden od druhého.
rela
@sovka , vidím že Tvoje parené buchty sú stále v kurze. Tiež ich už dlhšiu dobu robím podľa tohoto receptu a daria sa mi perfektne. Dcéra má parný hrniec a to je skutočná paráda. Na jednu várku urobím 21 krásne nadýchaných "loptičiek". Keď som na návšteve u dcéry tak ich musím robiť minimálne raz za týždeň. Ďakujem :-)
jozka2
dievcata,skuste ich naplnit cernicovym lekvarom,najradsej varenym doma ten nema kostky a posypat makom alebo kakaom samozrejme aj maslom poliat ,dobrota nad dobroty.
sovka62
@jozka a ako varíš domáci černicový lekvár. Nemáš recept. V niektorých rokoch býva okolo našej chalupy černíc a černíc, ľudia chodia s vedrami. Skúšala som ich zavariť, nikto mi to nejedol, ostali mäkké, akurát tie zrnká boli furt ako kamene. Tak som to povylievala a černice jeme len čerstvé. Ale lekvár by som minula, len neviem ako ho uvariť.
rosemari
po 1x v živote som robila sama buchty a su vyborné už nikdy viac z obchodu dakujem za recept
marika21
Sovka černice sa musia odšťaviť, alebo je na to mlynček ručný, ktorý má sitko. Husté ide rovno von a šťava bokom dolu vyteká do nádoby. Druhá varianta rozvariť černice, prepasírovať cez husté sitko , v sitku zostanu zrnká a prepasírovaná šťava sa uvarí s cukrom, alebo použiť želírovací . S tým je to rýchlo hotové.
kukulienka71
Dnes som dcéru z Bratislavy čakala s tvojimi parenými buchtami,má ich veľmi rada.Ja som zvykla robiť cesto od oka,mala som buchty hebučké,ale iba prvé boli pekné,ostatné sa mi vždy scvrkli:-) Až teraz tieto tvoje,@sovka62 ,sa mi do poslednej krásne podarili,nafúknuté,chutnučké,proste božské!! Už len podľa teba budem robiť,ruky ti bozkávam!!

sovka62
Zlato moje, načo ruky bozkávať! Mne stačí tá radosť, ktorá mma zaplavila, keď som si prečítala, že sa ti podarili a že chutili. To je najväčšia odmena.
mesiar50
@sovka62
Dnes vecer som spravil tvoje buchty.Jeden z kolegov podotkol,ze su ako od jej dobrej babicky.Srdecna vdaka za perfektny recept.


sovka62
Máš ich naozaj vydarené. A kolega dobre trafil, som babička, päťnásobná.
marika21
@sovka z kompótu černicového by sa dal spraviť- uvariť džem. Šťavu vyliať- precediť cez husté sitko. Povariť černice, prepasírovať cez husté sitko, dať do hrnca, povariť pridať cukor, alebo želírovací cukor, povariť 5 minút, naplniť do zaváracích pohárikov, zatvoriť viečkom a dať dolu viečkom na stôl na 10-15 minút. Potom otočiť. Niekto dáva aj do suchého dunctu. Do deky vychladnúť. Ja nechám na linke kuchynskej vychladnúť do druhého dňa. Označím lepkou, názov, dátum a šup do komory.
Ja mám odšťavovač, ktorým odšťavím zrniečka ríbezlí červených a čiernych, maliny, černice, ríbezle len zalejem vodou, dám na sitko odkvapkať aj so stonkami, ak sa tam nájde zopár lístkov nevadí. Odšťavovačom to všetko pretlačím zostane len šťava odmeriam, podľa toho pridám cukor, povarím, na želírovacom cukre je presne napísané pomer šťavy a cukru, koľko povariť. Tieto džemy tiež používam do buchiet pečených aj parených. Samozrejme ak je hustý a nieje tečkavý. Sú vynikajúce. Aj z bazy som robila džem, višní, čerešní,hrozna bieleho, červeného,slivkový lekvár, slivkovú nutelu s horkou- aj mliečnou čokoládou. Buchty sa dajú spraviť aj čisté bez lekváru. Ak máte riedky džem, alebo chcete si pridať, na tanier k buchtám si doložíme džem.
marika21
Teraz, keď budem robiť parené buchty vyskúšam tvoj recept. Mne sa zatiaľ podarili buchty napariť bez akýchkoľvek problémov. Mám veľa receptov. Moc sa nelíšia. Mám naparovací hrniec, ktorý má dve poschodia. Z toho sú buchty, knedle ako vatička. Teším sa s náplňou od teba. Určite budú vynikajúce.*****
marika21
@sovka z kompótu černicového by sa dal spraviť- uvariť džem. Šťavu vyliať- precediť cez husté sitko. Povariť černice, prepasírovať cez husté sitko, dať do hrnca, povariť pridať cukor, alebo želírovací cukor, povariť 5 minút, naplniť do zaváracích pohárikov, zatvoriť viečkom a dať dolu viečkom na stôl na 10-15 minút. Potom otočiť. Niekto dáva aj do suchého dunctu. Do deky vychladnúť. Ja nechám na linke kuchynskej vychladnúť do druhého dňa. Označím lepkou, názov, dátum a šup do komory.
Ja mám odšťavovač, ktorým odšťavím zrniečka ríbezlí červených a čiernych, maliny, černice, ríbezle len zalejem vodou, dám na sitko odkvapkať aj so stonkami, ak sa tam nájde zopár lístkov nevadí. Odšťavovačom to všetko pretlačím zostane len šťava odmeriam, podľa toho pridám cukor, povarím, na želírovacom cukre je presne napísané pomer šťavy a cukru, koľko povariť. Tieto džemy tiež používam do buchiet pečených aj parených. Samozrejme ak je hustý a nieje tečkavý. Sú vynikajúce. Aj z bazy som robila džem, višní, čerešní,hrozna bieleho, červeného,slivkový lekvár, slivkovú nutelu s horkou- aj mliečnou čokoládou. Buchty sa dajú spraviť aj čisté bez lekváru. Ak máte riedky džem, alebo chcete si pridať, na tanier k buchtám si doložíme džem.
sovka62
Ďakujem za rady, @marika21 , černice sme už roky nezbierali. Uvidíme či sa v lete urodí, potom vyskúšam.
kurkuma
Dnes som spravila a boli ozaj dobré. Ďakujem za recept ;-)
siskam
Buchty sú vynikajúce @sovka. Plnila som slivkových lekvárom, šípkovým lekvárom a nutelou. Sú ľahučké, proste super, odniesla som aj susede, nech sa pochválim. Ďakujem za skvelý recept.
sovka62
Naozaj nemáš začo. Som rada, že sa ti podarili.
elica
Robila som prvýkrát a sú naozaj fenomenáálne :) Ďakujem za receptík.
sovka62
Ďakujem, som rada, len sa divím, že si recept vyhrabala, od jeho pridania už uplynulo viac ako 4 roky.
elica
Dobre že som vyhrabala, manželovi tak chutili, že som o 2 dni robila znova :)
sovka62
Teším sa, že chutili, ale prečo nie? Jednoduchá klasika.
kika33
@Sovka62 (18.5.2010 15:13)

sovka a mas nejaky dobry recept na zemiakkove/tvarohove knedlicky? ja som skusala robit tvarohove s krupicou a jahodami vnutri a su... nejedle :( placem bop mam v mrazaku 4 balicky :D
sovka62
Ľutujem, @kika , tvarohové nerobievam a zo zemiakového cesta len od oka, tam je ťažko poradiť pomery, lebo zemiaky sú každý raz iné, múka je tiež vždy iná, niekedy suchšia, niekdy vlhká a veru už sa mne podarilo spraviť také, s ktorými som spokojná nebola.
Ale skús tu pohľadať a ak si ti niektoré budú pozdávať, pozri komentáre. Ja najradšej robím podľa receptov, kde je v komentároch napísané, že už niekto podľa receptu robil a bol spokojný.
elba
mila sovka,neviem či si po takej dobe prečítaš komentár ale musím napísať ,robievam podľa tvojho receptu parené buchty už dávnejšie len dnes som ich urobila maličké vykrajované pohárikom a skúsila ich pariť 5 -6 min. boli dobré vyšlo mi 36 ks a lekvár som dala na tanier bol riedky-jahodový ak som sa Ti nepoďakovala za recept tak vďaka
sovka62
Ale áno, @elba , prečítala som, prišiel mi mailom, to je jedna z výborných funkcií Varechy, hlavne ak niekto v komentári pýta radu. Som naozaj prekvapená, že recept ešte nezapadol prachom, už je tam hooodne dlho. Som rada, že sa ti daria a aj tomu, že si mi ich pripomenula. Nerobila som ich niekoľko mesiacov, vnučka spromovala a už u nás nebýva, dve najmladšie vnučkyy, gymnazistky, ktoré k nám chodili na obedy osem rokov, zmaturovali a už študujú v Bratislave. Pre nás dvoch mi nenapadlo, ale na budúci týždeň určite spravím.
sovka62
Ďakujem. V tomto období asi padli vhod, každý všetkého prejedený, je umenie vymyslieť čo uvariť.
aroooo
@sovka62 a ešte jedno vylepšenie: mama k nim zvykla robievať aj trochu sirupu, napr. 1 dcl vody a cukor, zvarila a tak pekne ako máš hore /ale menej cukru/ ich ešte PL popolievala tým sirupom, ktorý stiekol medzi buchty na mak alebo orechy, spravila sa taká mokrá kašička z posypu a to bolo mňam....
sovka62
Fíha, to je dobrý nápad, cukor by sa rozpustil a mak by sa namočil....Ďakujem, vyskúšam.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Sovka62 , ja si na paráčik vystrihnem z papiera na pečenie kruh a na papier poukladám buchty, potom nemusíš nič natierať, až keď buchty vyberiem hotové potriem rozpusteným maslom.
sovka62
@Dr , ten nápad s papierom som tu zaregistrovala už viac razy., Ale neskúsila som, neviem si predstaviť, ako sa tá para dostane k buchtám. Máš na papieri dierky, alebo je o niečo menší ako parák? Ak mi poradíš, skúsim, lebo napriek tomu, že parák natriem, buchty sa naň občas lepia. Ďakujem.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Sovka62 , para sa bokom okolo papiera dostane k buchtám, ten papier nie je celkom pri kraji, ale dierky do neho nerobím, ani ma to nenapadlo. Práve dnes som ich robila.


sovka62
Ďakujem, ja zajtra robíb parené knedle k mäsu a kapuste, tak rovno vyskúšam.
sovka62
Išlo to ako po masle. @jerica mi mailom poradila papier prestrihať (ako keď sme v detstve vytvárali papierové dečky), tak som poslúchla (pre istotu). Na moje prekvapenie bol papier, hoci zvlhnutý, dosť pevný na to, aby som na ňom hotovú knedľu vytiahla z hrnca, predtým som potrebovala dve lopatky a občas knedľa pukla v strede. Ďakujem za rady, už nikdy nebudem robiť inak.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Sovka62 (2.4.2017 14:53)

Skús niekedy aj bez toho strihania, podľa mojej skúsenosti nie je to treba.
luss44
ja veru tiež parím knedle len na papieri, odkedy som to tu niekde zachytila. Ani ho nijako nestrihám /kupujem už nastrihaný v DM/, celý ho položím na parák, za vyčnievajúce konce sa lepšie celý vyberá von aj s knedľou.
zuzana1005
Nedalo mi to a extra kvôli pochvale pani,ktorá pridala tento recept na parené buchty som sa zaregistrovala na tento portál. Recept odskúšaný ...každému môžem len a len odporučiť ,buchty sú fakt úúžasné☺Veľká vďaka!!!
nadas
Robila som ich prvý krát v živote a hneď z dvojnásobnej dávky , ale zo špaldovej múky a plnila som horkou 75% čokoládou a na vrch som dala proteinový čokoládový tvaroh.Znížila som obsah soli na polovicu. Boli úžasne jemné a nadýchané, len mi trošku zvráskaveli po naparovaní, neviem či som ich dlho neparila(15 minút). Z dvojnásobnej dávky som urobila 20 buchiet sú dosť veľké , na budúce urobím menšie. (mala som problém zjesť 3 buchtu ,ale nakoniec som sa premohla, lebo boli úžasné) Ďakujem za recept.

jeromay
Perfektný recept. Robila som svoje prvé jedlo z kysnutého cesta. A podarilo sa. Zo začiatku som mala trošku problém s cestom, lebo som dala málo múky ( nemám váhu takže od oka), no po pridaní múky sa cestíčko umúdrilo a krásne vykyslo. Robila som z dvojnásobnej dávky a vyšlo 25 buchiet. Sú nádherne nadýchané. Ďakujem za recept. :)


lipka
Ďakujem za výborný návod. V mojom dôchodkovom veku som sa prvýkrát odvážila urobiť buchty na pare. Použila som špaldovú múku hladkú a po prvom zmiešaní to nevyzeralo ako na obrázku v návode, tak som doliala vodu. Môžem odporúčať. Sú super!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia