Paradajkový Dal

marosinho - bez fotkymarosinho, 27. júla 2016
Paradajkový Dal
Foto: marosinho

Skvelé korenisté indické jedlo, ktoré vám svojou vôňou učaruje :)

10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g polený
500 g (krájané, lúpané v konzerve)
5 ks
25 g
7 strúčikov
4 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Prvým bodom postupu je uvarenie hrachu. 40 minút pred varením ho nechajte vo vode. Najprv si vytrieďme zlé kusy. Následne ho povarte 30 až 40 minút. Dávajte si veľký pozor, aby ste ho nerozvarili, lebo vám z celého jedla vznikne kaša.

  2. 2

    Očistíme si cibuľu, cesnak a zázvor a nakrájame. Táto trojkombinácia je základom každého indického jedla. Pomaličky začneme pražiť a následne poriadne premiešame so všetkým korením. V tomto momente sa budete doma cítiť ako na indickom trhu. Zmes korenia Garam Masala sa dá v pohode zohnať aj v našich obchodoch.

  3. 3

    Potom môžeme vložiť paradajky rôzneho druhu. Ja som použil krájané a lúpané z obchodu. 5 minút povarte na jemnom ohni a následne pridajte aj hrach a opäť chvíľu povarte. Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ. K jedlu sa veľmi hodí voňavá ryža basmati.

    Paradajkový Dal - obrázok 3

Diskusia k receptu

methi
Inak Dal je asi to najjednoduchsie, co indicka kuchyna ponuka. Nie je vobec aromaticky, cize garam masala je zbytocna. Asi aj preto je to prve jedlo, ktore sa ponuka babatkam, ktore prechadzaju na tuhu stravu. Pikantnost zabezpeci chilli papricka a zazvor, inak staci horcicne semienko, kurkuma a kari listky musia byt, cesnak moze a nemusi, paradajka doda dobru chut, mam ju v dale rada. Ale tadka (oprazanie korenin) jednoznacne na ghee, to je to, co robi dal takym dobrym :) (nepises, na com si prazil). Dal, do ktoreho sa zamiesa nakoniec ghee, pokvapka citronom a podava sa s ryzou je kompletne nutricne vyvazene jedlo pre indov.
marosinho
@Methi (27.7.2016 19:11)

Dal znamena po indicky polenu strukovinu (ci uz hrasok, fazulu atd), neznamena to nazov jedla. Jedla so strukovinami sa daju pripravit na milion sposobov, toto je jeden z nich, ten moj, cize nie je na mieste urcovat, ktore korenie pouzit a ktore nie, ja som pouzil aj Garam Masala, kazdy si to moze upravit podla seba :)
methi
@Marosinho (28.7.2016 13:30)

Suhlasim, ze Dal znamena strukovina. Suhlasim, ze kazdy si moze uvarit podla seba. Napisala som ako to zeny varia v Indii, co je podla mna ten najlepsi sposob. Nesuhlasila som len, ze cibula, cesnak a zazvor su zakladom kazdheo jedla a ze sa koreniny pri dale najprv oprazaju na tom trvam, pretoze to je ta cast, kde sa vytvara tomuto jedlu chut a vona :) Nemyslim to ako znehodnotenie tvojho receptu, len ako doplnok. V Indii zijem 14 rokov, viem o com pisem. Pekny den.
1x junior
methi
A napisala som v zhone hlupost, dal znamena skor sosovica (strukoviny toho typu). Takze fazula dalom nebude. Toor dal, moong dal, masoor dal mas take najbeznejsie pouzivane.
1x junior
marosinho
@Methi (28.7.2016 13:49)

Jasné, ja ďakujem za každý názor, ja som to tiež nemyslel tak, že by ste ma urazili, alebo niečo, tam s tým základom každého jedla som chcel napísať, že je to základ takmer každého jedla. Nabudúce vyskúšam opražiť najprv korenie. ďakujem za rady :)