Paradajkový šalát

Paradajkový Dakos šalát s olivami a so slaným syrom

Autor receptu: siuuu

Paradajková sezóna vrcholí, tak pridávam ešte tip na môj obľúbený letný šalát - je to taká moja variácia na krétsky Dakos šalát, ktorý je podobný známejšiemu gréckemu šalátu, ale originál sa podáva s krétskym Dakos chlebíkom a časť paradajok sa nahrubo nastrúha. Ja som pripravila takú jednoduchšiu verziu, s opečeným toastovým chlebíkom. Je to výborná ľahká letná večera. V podstate je grécka obdoba nášho paradajkového šalátu.

15 minút
príprava

Postup

  1. Zmiešame pokrájané čerstvé paradajky, čierne olivy alebo kapary (nie je podmienkou) a na kolieska pokrájanú červenú cibuľu.
  2. Pridáme zálievku z panenského olivového oleja a červeného balzamikového octu v pomere cca 3:1. Ochutíme soľou a oreganom.
  3. K šalátu pridáme feta syr a nasucho opečený toastový alebo iný chlebík a podávame.