Paradajkovo-jablkový lekvár s hruškami a so zázvorom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 2. septembra 2016

Dnes som bola za usilovnú a urobila som ďalší výborný lekvár.

20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg
4 ks letné
3 ks
1,5 kg
 čerstvý
1 bal
z 2 citrónov
3 PL




Postup

  1. 1

    Paradajky som ponorila do vriacej vody, aby sa uvoľnila šupka. Ošúpala som ich a nakrájala na menšie kúsky.

    Paradajkovo-jablkový lekvár s hruškami a so zázvorom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jablká a hrušky som ošúpala, vykrojila jadrovníky, nakrájala som ich na menšie kocky a pridala som ich ku paradajkám do hrnca. Nechala som ich variť, pokiaľ nezmäkli.

    Paradajkovo-jablkový lekvár s hruškami a so zázvorom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa všetko dokonalo uvarilo, tyčovým mixérom som všetko rozmixovala. Dala som hrniec na sporák.

    Paradajkovo-jablkový lekvár s hruškami a so zázvorom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som kryštálový cukor a miešala som , aby sa roztopil. Začalo sa odparovanie, ale občas som vždy pomiešala. Keď začal lekvár hustnúť, pridala som vanilkový cukor.

    Paradajkovo-jablkový lekvár s hruškami a so zázvorom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Čerstvý zázvor som nastrúhala. Pridala som som ho do lekváru. Postupne ako hustol, pridala som aj citrónovú šťavu z 2 veľkých citrónov a rum.

    Paradajkovo-jablkový lekvár s hruškami a so zázvorom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Urobila som skúšku na tanieriku.

    Paradajkovo-jablkový lekvár s hruškami a so zázvorom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Začala som plniť lekvár do čistých pohárov. Poháre po naplnení som uzavrela viečkom a obrátila hore dnom. Z tejto dávky mi vyšlo 8 fliaš 370 ml.

    Paradajkovo-jablkový lekvár s hruškami a so zázvorom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Veľmi chutný lekvár, v ktorom krásne vynikne chuť hrušiek aj zázvoru. Má prekrásnu farbu a skvelú chuť.

    Paradajkovo-jablkový lekvár s hruškami a so zázvorom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prajem vám dobrú chuť.

    Paradajkovo-jablkový lekvár s hruškami a so zázvorom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

jack
Jééjdanenky,jéj.Ďalší skvelý lekvárik do mojej knižočky.Ale kedy to zrealizujem to neviem.Super.
1x junior
evanaaa
@izabella929 , Izka, ja ťa obdivujem - čo recept, to novinka, ty asi vymýšľaš za pochodu :) tieto kombinácie. Mne sa to páči, ale nepáči sa mi, že to nemôžem zrealizovať, lebo bez cukru to nepôjde a práve ten ja nemôžem, tak mi musí stačiť len si recepty od teba čítať. Ale tá chuť by aj mňa zaujímal, chodia mi malé receptáriky od známeho Dr.O, a aj v nich sú podobné kombinácie pri "džemovaní" a zaváraní.
2x junior a haji
haji
Hmm, to je vydařená kombinace, Izi, tvůj lekvár by mi určo chutnal. Jsi šikulka!
1x junior
sracz
... aj ja Tvoj nový "výtvor", milá Izka, hodnotím vysoko pozitívne! Škoda, že nie som niekde v Tvojom okolí, určire by som sa ponúkol na "quality control" Tvojej komôrky!
1x junior
fcielkamaja
Milá Izabell,
ako diplomovaný chemik (v civile - aj keď už na dôchodku) vidím, že budem musieť chodiť k Tebe na "doškoľovanie "
Varenie považujem za svoju druhú príjemnú profesnú činnosť, pretože každý "chemický" kuchársky pokus sa dá jesť :-)
Tvoja vynaliezavosť a fantázia nemá hraníc. Vďaka za recept.

2x junior a haji
veronikkka
milá @izka , zase boduješ krásnym receptom za 5*
úprimne obdivujem Tvoju usilovnosť a pracovitosť :-)
a máš pravdu, práca je najlepším liekom proti všetkému, čo Ťa trápi, úprimne Ti držím všetky palce!!! teším sa na Tvoje fantastické recepty :-)
ancicka
Dievča,Ty toho navýmyšľaš.Vyzerá dobré a chuť by som chcela vedieť.Uložím si do budúcna.Tohto roku už z lekvármi som skončila.
izabella929
Keď čítam vaše milé komentáre, je mi často smutno..ani neviem, ako budem vedieť raz odtiaľto odísť..na druhej strane vaše komentáre mi dávajú silu ísť ďalej a vymýšľať vždy niečo nové..teším sa, že sa vám recepty páčia.-)Prosím neváhajte milé varecháčky a vyskúšajte aj tento lekvár, je fantastický a to nie preto píšem, že si svoje dielo chválim., ale možno mi príde pochvala aj od vás, ktoré ste pri tomto lekvári postáli pri sporáku a olizovali varešku ako ja..@vcielkamaja , vymyslela som tu toho už dosť..nikdy nehovor nikdy, život je tak krásny, že sa oplatí stále niečo nové objavovať.) je to môj koníček a milujem toto všetko okolo varenia, pečenia a zavárania..)@ancicka , tento lekvár je šmrncnutý zázvorom a čo ma najviac prekvapilo, cítila som chuť hrušky a nie paradajky.-) @manya , teším sa.-)@mesiar50 , tie ruže od teba mi pripomínajú Gotta,tleskejte mi já to mám rád...posielaj mi ruže, milujem ich z celého srdca.-)Vďaka.-)@veronikka , každý z nás má na srdci boľačku, len nie každý sa k tomu prizná..moja je až do konca života,ale idem ďalej a teším sa, že sa ti moje recepty páčia.-)@patroveckypitrs , vidíš, no a práve mi taký ochutnávač chýba, ktorý by mi chodil do komôrky na moje lekváre.-)))@sracz , to vieš, že nie som skúpa rozhodne by som ťa aj výslužkou obohatila.-)@cesminaz ,@haji ,@siisa , @jack nemýlite sa je skutočne výborný..)@evanaaa , je mi nesmierne ľúto, že musíš obmedzovať cukor..ja tiež nie som nejak moc na sladké, nemusím mať zákusok, ani kávu sladkú, ale občas musím a vtedy beda čokoláde, ktorá je po ruke, lebo isto som nie ochotná sa podeliť o ňu s nikým..nech ti zdravíčko slúži držím všetky palce.-) Všetkým vám ďakujem za milé komentáre.-)
rona33
Robila som tento lekvár. Bol vynikajúci. Doporučujem varecháčom vyskúšať.
nadia56
varievam paradajkovy lekvar, podla nasho stareho rodinneho receptu, je v nom vsetko co je uvedene v hore pouzitych surovinach , okrem hrusky, ta tam vsak nemusi byt na zavadu, len ja pouzivam miesto bieleho cukru cukor hnedy ,lekvar chuti ako sipkovy, pekny den vam zelam ☺
izabella929
@nadia56 ,ja som hrušky použila zámerne, lebo sa chuťou líšia od jablka i paradajky.. čo ma prekvapilo, že keď som ochutnala lekvár neskôr keď sa ustálil, prvá chuť ktorú som vnímala v jeho chuti bola práve hruška.. samozrejme farba je krásne pomarančová..táto farba je moja obľúbená..čo sa týka cukru, poznám jeho vlastnosti a biely či hnedý je vždy cukor..ďakujem pekne za komentár.-)
nadia56
@Izabella929 , bez urazky, ja som napisala len to, ako robievame paradajkovy lekvar my, nebol to ziadny utok na teba a tvoj recept, ved nakoniec kazdy si vari a pouziva take suroviny, ktore mu vyhovuju a niekto vari tak, aby jedlo bolo prospesne jeho zdraviu, zostavam so zelanim pekneho dna n. ☺
izabella929
@nadia56 , nechápem..ja som tvoj komentár nechápala ako útok, jednoznačne si napísala ako to robíš ty...pochopiteľne že každá máme svoje suroviny a svoje obľúbené metódy..ja nikomu tu neubližujem tak neviem ..ale ak sa ťa niečo dotklo, tak sa ospravedlňujem..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia