Paradajkové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 19. júla 2012

Načrela som znovu do babičkinej krabičky a vytiahla som úžasný recept..možno vás odradí paradajka, že to nič fajn, ale verte mi, že chuť paradajok Zobraziť celý popisNačrela som znovu do babičkinej krabičky a vytiahla som úžasný recept..možno vás odradí paradajka, že to nič fajn, ale verte mi, že chuť paradajok je tam vôbec necítiť, sú tam len kôli farbe zákusku...inak doporučujem, je lacný a chuťovo výnimočný...ja som ho vylepšila rumom..

10
porcií
60 minút
príprava
5x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
550 g
15 lyžíc
15 lyžíc
15 lyžíc
1 lyžica
1 ks
1 ks
Plnka:
1/2 l
8 lyžíc
250 g
250 g (alebo rastlinný tuk)
2 ks
1/2 dl




Postup

  1. 1

    Skôr než začnete piecť, chcem upozorniť, cesto si začnite robiť v mise, lebo som to dala na pracovnú dosku a tieklo mi to kade-tade...a ešte niečo, múka je iba približne, doplnte podľa potreby, nie všetky sú rovnaké..takže som si pripravila suroviny na cesto..paradajkový pretlak mám od vlani a poslednú fľašu, nepoužila som taký z obchodu, neviem, ako by sa to dalo vymerať...prababka piekla z domáceho..

    Paradajkové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dosku som si preosiala hladkú múku a pridala paradajkový pretlak ako prvý, sama som bola zvedavá, ako to bude vyzerať..keˇže som si to dala na dosku, všetky tekutiny som spracovávala lyžicou, lebo mi to stekalo z dosky...pridala som všetky ostatné suroviny a vymiesila ľahko spracovateľné cesto...treba dobre vymiesiť...aby sa dalo ľahko vyvaľkať..potom som pridala aj ostatné suroviny,,

    Paradajkové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta som urobila bochník..

    Paradajkové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zakryla som ho útierkou a nechala stáť pol hodinu..

    Paradajkové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým cesto odpočívalo, urobila som si plnku..Z mlieka,vanilky a detskej krupice somuvarila hustú kašu..pozn: kaša sa po odstavení zo sporáka musí pomaly chladiť tak, že sa počas celého chladenia mieša vareškou...musí byť pekná hladká..

    Paradajkové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom som vymiešala maslo,cukor, citronovú šťavu...do v ymiešanej maslovej hmoty som po lyžičkách pridávala vychladnutú krupicovú kašu..

    Paradajkové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a zečala som robiť s cestom...rozvážila som si cesto presne na 5 rovakých bochníčkov..

    Paradajkové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    každý plát cesta som rozvaľkala na také kusy, aké potrebujem..narezala som si pečiaci papier na rovnaké veľkosti a vyvaľkané cesto som za pomoci vaľkadla preniesla na papier...inak by sa mal piecť na chbte plechu...mne to takto funguje, lebo si pripravím všetky kusy naraz na papier a potom zapnem trúbu...

    Paradajkové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Všetky pláty vyvaľkané, piaty je už na plechu v trúbe...pečie sa na 180 st. 10 min. pred pečením, treba vidličkou popichať každý plát cesta...

    Paradajkové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Všetky pláty cesta sú upečené..pokial sú nejaké nerovnosti, treba cesto upraviť na rozmery na aké potrebujete...zarovnať podľa dosky, na ktorej sa bude cesto robiť, lebo musí po naplnení do chladničky..

    Paradajkové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pred tým, než som natrela na cesto krém, pokvapkala som upečené cesto rumom, koňakom, čo máte radi...potom som každý plát naterela krémom a ukladala na seba...

    Paradajkové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Urobila som štvorčeky roztopenou čokoládou...a cesto išlo na noc do chladničky...pokial vás záskusok zaujal a upečiete ho, prajem vám dobrú chuť...

    Paradajkové rezy (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

dorisa
Taký zaujímavý recept som dlho nevidela, originálny, paráda. Si šikovná Izabellka.
cistinka
zaujímavý recept...určite vyskúšam, ako všetky tvoje múčniky......vďaka :-)
margaretka28
Tak to je fakt originálne,moja mama kedysi robievala paradajkový džem,tak prečo nie aj zákusok !
mlsalka
no tak to cumim teda. ale bojim sa toho, ako to bude chutit.
izabella929
@mlsalka ,neviem aký dôvod by som mala vás klamať...uver mi to, že tam po paradajkách niet ani chuti, ani stopy...ide o to, aby cesto bolo ružové, alebo svetločervené...si zober, že je tam 550g múky a rôzne pochutiny, napr, aj citronová šťava...nuž, uváž sama, ja garantujem, že tam chuť po paradajkách nie je...spokojne si môžete upiecť...) potom mi prosím napíš...dík.)
letisia
Tak toto musím vyskúšať. Plnku možno využijem aj do iných zákuskov.
mlsalka
nuz dobre, ukladam si rcp na horsie casy :-)) niekedy urcite vyskusam, lebo experimenty mam rada.
helca103
@izabella929 poznáme tvoje recepty a aj ich skúšame - takže dobre vieme,že sú úžasné a veľmi chutné. Ten kto ich nevyskúšal nevie o čo prichádza,ja mám tvoje recepty odskúšané a viem,že aj veľa ďalších varecháčok.Teším sa na ďalšie a tento tiež urobím ked nás bude doma viac ako jeden :-)
valeri
Krásny zákusok, očakávala som, že cesto bude červenkasté od pretlaku :-)). Určite ho niekedy urobím, hneď pri najbližšej príležitosti. Už je v KK
izabella929
@valeri , pokialby si použila pretlak z obchodu, určite bude červenšie,lenže ja tie gebuziny z obchodu nepoužívam...nepokazila by som si zákusok s kupenským krabicovým pretlakom..tých zákuskov z cesta je dosť hodne, škoda surovín...vyšlo mi z tejto dávky 30 krásnych kusov...
izabella929
@letisia , plnka je vynikajúca, aj mne sa páči tá detská krupica ako súčasť plnky a tým, že som ju stále miešala až do vychladnutia, zostala krásna hladká...)
jerica
stojí za pokušenie vyskúšať:-) veru si ho aj vytlačím:-)
myalab
izabelka chvalim :) mozno by som pod jeden krem dala nejaky fajnovy pikantny dzemik
Domacu stavu z rajcin mam, tak pojdem najblizsie na to:) a vyskusam aj ten dzemik z rajcin, co spomina @margaretka28 ,urcite sa hodi na nejaku prilezitost
izabella929
@myalab , máš pravdu uvažovala som nad tým, že ho vylepším mojim kiwi džemíkom, ale mala som málo času, čakala ma veľká robota, snažila som sa to rýchlo natrieť a dať do chladničky..hodil by sa na ten prostredný plát...na budúce ho vylepším...) a džem z rajčín aj ja robievam, len teraz mám 20 kg nazbierané, musím ich spracovať na pretlak, potom na lečo, kečup a na záver bude aj džemík...potom ho sem dám...dík za komentárik...))
elisticka
Izabelka no fajn zakusok... ale ja by som dala len kupovany .. ako hovoris mozno by som len pokazila suroviny.. no aspon som si chutky narobila:-))
milad
Kedysi dávno som sa stretla s receptom na paradajkový zákusok. Povedala som si, že ho musím vyskúšať a...zabudla som naň ako na smrť. Ďakujem veľmi pekne za recept a hlavne za pripomenutie. Ukladám do KK a takto ho budem mať aspoň na očiach, príležitostne vyskúšam. Je to výzva, už len tým, že je netradičný použitými surovinami.
njdevil
@izabella929 , krasny zakusok, moja babka ho robievala, ale po nej ziadne recepty neostali, pretoze varila na stary sposob...kusok toho, stipka tamtoho:-), vsak to poznas, ale nechcem ho pokazit obchodnym pretlakom. Nemas recept na dobry domaci? Diky!
sovka62
Paráda. Ak už nastavovaný krém (ja mám najradšej z vajec šľahaných nad parou + maslo), tak určite z hrubej múky alebo krupice, má vynikajúcu chuť. Recept ukladám, určite upečiem, keď sa zídeme všetci, vtedy potrebujem zákusok, z ktorého nakrájam veľa kusov.
salinka
Jej, paradajkovy zakusok, to som este nevidela. No ake boli tie nase babicky kreativne:-) Je dost pracny, ale vysledok urcite stoji zato.
mariaklara
Super nápad, zákusok krásny, ukladám, tie babičky predsa len neboli nešikovné, sú to naše zlaté babičky. A samozrejme aj ich recepty.
marianne69
vies @izka ja som tak najskor nedovercivo:-))),lebo aj ked som paradajkoholik,v tom kolaciku som si ich nevedela predstavit,ale ked tvrdis,ze nie je citit,tak moze byt vynikajuci a dodal im krasnu farbu.No a vareny krem,nie je co riesit,hodny vyskusania,ako vzdy v Tvojom prevedeni.....
izabella929
@elisticka , moja ja ti ani neviem povedať, koľko by bolo treba dať toho kupenského pretlaku..vieš, voľakedy to nebolo...kúp si pár rajčín a uvar si pretlak a máš to..15 lyžíc nie je veľa, asi tak 2 dl..díky za komentár.-)
izabella929
@njdavil , keď dovarím paradajkový pretlak, mám ho teraz na sporáku, bude ho veru hádam 15 l...pridám zase niečo nové a j na tvoje želanie...také domáce fajné...)toršku musíš počkať,,,musím sa postarať o zaváranie, aby mi to nevyšlo na skazu...idú horúčavy a paradajky zrejú rýchlejšie...
izabella929
ešte som zabudla napísať, že tento výborný zákusok sa dá upiecť aj pre menšie rodiny..treba 10 lyžíc miesto 15...múku koľko cesto zoberie,1 vanilka stačí a soda bicarbona 1 malá lyžička...pečú sa z tejto dávky iba 4 pláty cesta...ostatné všetko, podľa receptu...
honestka
pripajam sa ku komentarom predomnou- pochvala, paradajkovy pretlak som este v zakusku nejedla. iste raz vyskusam.
sneica
zakusok vyzera pekne lakavo...chcela by som poznat jeho chut...ulozim si receptik...
danda3
Veľmi zaujímavý koláčik! Ja som mala také isté utierky, kde už im je koniec?♥
dandy51
Naozaj niečo nové,ešte recept s paradajkami nemám a to to už mám naozaj veľkú zbirku.Škoda, včera som uvarila omáčku k plnenému patizonu už z posledného domáceho pretlaku a neviem, neviem či tohto roku budem mať z čoho variť,lebo mi začínajú už zelené paradajky černať, ale ak bude,tak ten zákusok vyskúšam ako prvý :-)
izabella929
@dandy51..minul ý rok som takto pochodila, raz som sa z nich najedla a ráno boli všetky čierne...teraz som to vystihla...už mám pretlaku dosť..díky za komentár a učite ho vyskúšaj, je fajný, taký lahunký a jemný..)
izabella929
@mariaklara ,veru, toľko fajných receptov som už od nich vyskúšala a všetky sú skvelé...)varili a piekli jednoduché jedlá, aby boli vynikajúce...)
marijanka712
@izabella929 opäť si ma prekvapila s tým paradajkovým zákuskom, ale pomaly si zvykám u teba na genialné jedinečné a originále recepty si majsterka na prekvapenia a určite aj tento stoji za to aby som ho odskúšala , i ked si musim najprv pripraviť neštiplavú paradajkovú šťavu , lebo ja všade kde sú paradajky strčím aj feferon už sme si na to zvykli takže čakám kým začnú zrieť konečne vo velkom moje paradajky a potom budeme experimentovať už sa tešim....
izabella929
@marijanka712 , milá pani marijanka, keď som neskoro vnoci čítala tvoj komentár, neubránila som sa slzám..predstavila som si ťa, ako chodíš po rozkvitnutej lúke plnej mojich obľúbených kvetov vlčie maky ,biele margaretky a nevädza, ukladala si ich do prekrásnej kytici, ktorá bola venovaná iba mne...až teraz som pochopila, že Varecha nie je len o varení ala hlavne o láske a priateľstve úplne cudzích ľudí z ďaleka či blízka..ˇprepáč, ale inak som to nemohla vyjadriť iba takto , hoc by si to zaslúžilo aj možno viac...a čo sa týka zákusku, nuž keby nebol výborný, nedám ho tu pre vás a som presvedčená, že vy, čo ma máte radi, si moje recepty skutočne zaslúžite...ak mi bude zdravie slúžiť, bude ich viac..veľká vďaka.-)))))
izabella929
Všetkým vám ďakujem za komentáre a teším sa na správy, že ste tento zákusok upiekli a že vám chutil aj celej vašej rodinke..
irenaw
úplne mi tento recept pripomenul pečenie mužovej starej mamy, ktorú sme volali maličká babička :-). ukladám, vyskúšam, paradajkový lekvár mám veľmi rada.
marijanka712
@izabella929 velmi pekne ti dakujem za krásne slova a som velmi prekvapená, že cez naše komentáre si ma celkom vystihla , som milovnička prírody a lúčných kvetov niekedy pozbieram aj burinu hlavne, že kvitne.... som prekvapená, že si to tak krásne napísala.... , máš pravdu že nielen láska , ale aj priatelstvo ide cez žalúdok,.... teším sa že sa utužuje medzi nami priatelstvo a svojimi radami, receptami si navzájom pomáhame... teším sa , že nám k tomu pomáha táto stránka každý ked som doma musím na túto stránku nakuknuť a nedá mi , aby som sa nezapojila do diskusie. pozdravujem ta Izka a prajem ti všetko naj... hlavne vela sil do dalšich receptov pre nás...
izabella929
@marijanka712 , veľmi pekne ďakujem a určite mám v talone krásne recepty, len to chce čas...budúci týždeň mi začnú zrieť zelené ringloty a to som ešte nevidela tak zarodený strom, takže zaváračka veľká..Varecha je kvelá, že nám umožňuje výmenu názorov, receptov a rady, však čo už človek neurobí pre toho druhého, aby ho potešil.. nech nám to len dlho vydrží...
izabella929
@iranaw..hm ,také spomienky mám aj ja podobné ako ty...a nie len na prababku, ale som stretla úžasné babičky a to mi dalo veľmi veľa...vážim si ich um a fortieľ s akým dokázali vykúzliť aj z toho mála veľké veci, ktoré neboli len na pohľad krásne, ale aj chutné..keď sa mi podarí ukradnúť čas, mám jeden recept, ktorý má viac ako 120 rokov, mám ho od úžasnej 101r. babičky, patrí jej môj veľký obdiv..)ano tento lekvár je výborný, ak sa trošku dotvorí a to som sa naučila od tých úžasných žien, ktoré boli múdre a mali obrovskú chuť do života a v tomto je tá krása.-)
klaura
no teda, to je fakt originálny recept ... určite ho vyskúšam ... ďakujem zaň ...
mracik9
Čo všetko človek nevymysli,ale toto stojí za skúšku,izebelka díky za receptík.
zizazi
@izabella929 , ďakujem za skvelý recept. Koláčik upečený a už ho aj niet, zjedol sa priam expresne. Troška mi pripomína marlenku. Jednoznačne ho treba nechať odstáť aby cesto zmäklo. Pretlak je skutočne len na farbu, absolútne nie sú cítiť paradajky. No proste zaraďujem medzi top recepty. Ešte raz veľká vďaka
1x zizazi
izabella929
@zizazi...no ty si ale úžasná.-) ani som nemyslela, že niekto nájde odvahu na upečenie tohto zákusku, keďže si pomyslí, čo je to za pachuť, paradajkový pretlak..ale nám veľmi zachutil a veru jeho chuť ma nesklamala.-) ďakujem pekne za vyskúšanie receptu ako aj za milý komentár.-)
1x zizazi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia