Paradajkové krémové risotto

Paradajkové krémové risotto

Autor receptu: siuuu

Krémové risotto môžem v akejkoľvek podobe - ešte nikdy ma nesklamalo. Tentoraz som zvolila pararadjkové, preto červená farba mi v risotto zbierke ešte chýba :-D ... ale nie, len som chcela vyskúšať aj túto variantu. Paradajky v našej záhradke ešte stále nedozreli (ale už sa to blíži), tak som použila sterilizované, ktoré som robila minulý rok. Preto je farba taká bledšia - určite vyskúšam aj z čerstvých, len čo dozrú.

4
porcie
10 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V širšom hrnci rozpálime olej, pridáme nadrobno pokrájanú šalotku (alebo cibuľu, ale šalotka je jemnejšia), 2-3 minúty restujeme, pridáme ryžu (neoplachujeme), premiešame aby sa každé zrnko obalilo olejom. Pár minút opekáme, pridáme víno, premiešame, 3-4 minúty varíme - alkohol sa odparí a ryža nasiakne zvyšnú tekutinu, premiešame a za občasného miešania pridávame postupne po naberačkách teplý vývar. Varíme až pokiaľ nie je ryža uvarená "aldente" (zvonku mäkká, ale jadro je pevné, nerozvarené) - mne to trvá zvyčajne okolo 20 minút.
  2. Pokiaľ sa ryža varí, umyjeme a pokrájame čerstvé paradajky a varením z nich odparíme prebytočnú vodu, alebo zohrejeme a ak treba zredukujeme sterilizované paradajky. Ja som použila sterilizované domáce paradajky z minulého roka, mali veľa tekutiny, tak som po zovretí časť šťavy scedila a varila som už iba hustejšiu časť, ktorú som následne prepasírovala a túto hustú časť som pred koncom pridala do ryže.
  3. Keď máme ryžu uvarenú, pridáme strúhaný parmezán alebo syr pecorino, premiešame, odstavíme z ohňa, pridáme plátky masla, prikryjeme a necháme takých 5-7 minút stáť. Následne premiešame a hneď podávame. Ja som dekorovala čerstvou bazalkou rozšmelcovanou v mažiari s trochou olivového oleja a hoblinami parmezánu. Dobrú chuť.