Paradajkové krémové risotto
Paradajkové krémové risotto

Paradajkové krémové risotto

siuuu - fotkasiuuu, 21. júla 2019
Paradajkové krémové risotto
Foto: siuuu

Krémové risotto môžem v akejkoľvek podobe - ešte nikdy ma nesklamalo. Tentoraz som zvolila pararadjkové, preto červená farba mi v risotto zbierke ešte chýba Zobraziť celý popisKrémové risotto môžem v akejkoľvek podobe - ešte nikdy ma nesklamalo. Tentoraz som zvolila pararadjkové, preto červená farba mi v risotto zbierke ešte chýba :-D ... ale nie, len som chcela vyskúšať aj túto variantu. Paradajky v našej záhradke ešte stále nedozreli (ale už sa to blíži), tak som použila sterilizované, ktoré som robila minulý rok. Preto je farba taká bledšia - určite vyskúšam aj z čerstvých, len čo dozrú.

4
porcie
10 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 PL
2 ks (alebo cibuľa)
1 strúčik
250 g (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano, ...)
1,5 dl
1 liter
5-6 ks čerstvé (alebo plechovka sterilizovaných lúpaných)
80 g (alebo pecorino)
20-30 g
podľa chuti čerstvá




Postup

  1. 1

    V širšom hrnci rozpálime olej, pridáme nadrobno pokrájanú šalotku (alebo cibuľu, ale šalotka je jemnejšia), 2-3 minúty restujeme, pridáme ryžu (neoplachujeme), premiešame aby sa každé zrnko obalilo olejom. Pár minút opekáme, pridáme víno, premiešame, 3-4 minúty varíme - alkohol sa odparí a ryža nasiakne zvyšnú tekutinu, premiešame a za občasného miešania pridávame postupne po naberačkách teplý vývar. Varíme až pokiaľ nie je ryža uvarená "aldente" (zvonku mäkká, ale jadro je pevné, nerozvarené) - mne to trvá zvyčajne okolo 20 minút.

  2. 2

    Pokiaľ sa ryža varí, umyjeme a pokrájame čerstvé paradajky a varením z nich odparíme prebytočnú vodu, alebo zohrejeme a ak treba zredukujeme sterilizované paradajky. Ja som použila sterilizované domáce paradajky z minulého roka, mali veľa tekutiny, tak som po zovretí časť šťavy scedila a varila som už iba hustejšiu časť, ktorú som následne prepasírovala a túto hustú časť som pred koncom pridala do ryže.

  3. 3

    Keď máme ryžu uvarenú, pridáme strúhaný parmezán alebo syr pecorino, premiešame, odstavíme z ohňa, pridáme plátky masla, prikryjeme a necháme takých 5-7 minút stáť. Následne premiešame a hneď podávame. Ja som dekorovala čerstvou bazalkou rozšmelcovanou v mažiari s trochou olivového oleja a hoblinami parmezánu. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Skôr mi to príde ako ryžová polievka.
terinka55
Vyzerá trošku redšie, ale talianske nie sú ako slovenské “natuho”. Chuť určite dobrá.
1x siuuu
siuuu
@Dr (21.7.2019 12:24)

paradajky mali viac šťavy ... ale ono o minútu-dve stuhlo - ryža vypila zvyšnú tekutinu, bolo akurát
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Siuuu (21.7.2019 21:29)

Aj som si myslela, že to urobili tie rajčiny.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia