Paradajková polievka

vikulqa - fotkavikulqa, 10. septembra 2014
Paradajková polievka
Foto: vikulqa

Paradajková polievka trochu inak :) Moj priateľ doslova nenávidí krémové polievky, ja mám rada hustú paradajkovú, no jemu tam proste musí niečo plávať :P Zobraziť celý popisParadajková polievka trochu inak :) Moj priateľ doslova nenávidí krémové polievky, ja mám rada hustú paradajkovú, no jemu tam proste musí niečo plávať :P Tak som dumala ako to vymyslieť aby som vyhovela aj jemu aj mne :) No a vydumala som toto :) Inú polievku už robiť ani nebudem :) a môžem ju stopercentne odporučiť :)

6
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks veľká
6 strúčikov
2 PL
2 PL
1/2 ks čerstvá
2 ks
3 PL
2 PL
1 ČL
3 PL
podľa chuti
1000 g




Postup

  1. 1

    Na roztopenom masle s olejom opražíme na pásiky nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak do zlatista. Následne pridáme na drobno nakrájanú červenú papriku a paradajku. Počkáme kým sa skoro rozvaria a pridáme paradajkový pretlak. ( Ja kupujem 1000 gramový pretlak Nostia z Lidlu ) Počkáme nech polievka začne vrieť. Pridáme kečup, pritamin ( papriková pomazánka, kto má ) soľ, korenie, majorán, mletú červenú papriku a nakoniec cukor a vodu 0,3-0,5dcl. Varíme ešte 15 min. Urobíme si k polievke opečené kocky chleba, nastrúhame syr a môžeme podávať :) Táto polievka je super hustá a syr a krutóny ju ešte viac zahustia, čiže je aj dosť sýta :)

    Paradajková polievka - obrázok 1
  2. 2

    Dobrú chuť :)

    Paradajková polievka - obrázok 2

Diskusia k receptu

vikulqa
@jerica No az tak husté to nieje aby to bola omáčka :D to proste treba vyskušať :)
mijaita
Protlak kupuju v Lidlu "mikado" , voni po rajcatech, je krasne cerveny. Kecup kvuli polevce kupovat nebudu, myslim, ze protlak staci. Polevek neni nikdy dost, mam je rada, uz je v pamatnicku :-) Hvezdy dodam az podle toho co reknou ! :-)
mezi
Citam suroviny a neverim vlastnym ociam. Toto nie je polievka, ale kasa. Objem vody neznamy. Mozno od 2-3 l to zacina byt redsie ako tvrdis vyssie. Po prve 1 kg pretlaku, vazne?. Dalej do paradajkovej polievky paprika a paprika? Preco? Aby to naberalo chut leca? 3 cibule - to akoze gulas pripravujes? Teraz cesnak, 6 strucilov? Do spenatu davam menej! Ked si predstavim k tomu este majoran, chuti mi to ako zemiakova polievka, gulas, ... len nie paradajkovo. K comu je tam dobry cukor? Cukor sa do paradajkovej polievky dava na zvyraznenie, zvyraznenie! chute paradajok. No tu - co ma zvyraznit, jednu paradajku? Naco? Ved uz si pouzila 1 kg pretlaku, kde je presne z toho dovodu sacharidu (glukoza) dost uz od vyrobcu. A jest tuto polievku ako hlavne jedlo znamena mat ju raz na tanieri a navzdy na bruchu (akurat cesnak upravi tlak). V neposlednom rade zabudas, ze polievka je predjedlo. Takze u mna nie.
vikulqa
@mezi Každy kto tú polievku ochutnal z nej bol doslova hotový :) Moja mama ju tak robí odjakživa, vôbec nechuti ako gulas ani nic podobne ale ako paradajkova polievka a vobec nieje taka husta ako si to ty asi predstavujes :D a vodu som tam napísala len si treba trošku precíznejsie prečítať recept :D Neviem aku paradajkovu robis ty, asi taku jak zo škoslkej jedalne :D no mne taka nechuti :) Najprv to ochutnaj a tak súď dobre? :) lebo kedže nevies ako to chutí, ten tvoj komentár je totálne zbytočný :P Ja tiež nekomentujem nieco co som nejedla, a aj dokonca niečo co vyzerá ako grcanina pretože nikdy nevies ci to nemoze chutit dobre :) Ved je to predjedlo, sak nemusiš jej zjesť cely lavor :D
vikulqa
Presne taketo stupidne komentare odradia človeka vobec tu chodfit, niekto si vymysli niečo nove ine, a hned každy tuna nad tym lamentuje preboha, prestáva ma to tu baviť presne koli takymto ludom, ja viem prijat kritiku ale sakra nech to niekto vyskuša až potom sudi a ne tuna tote vylevy citat ci kks ...normalne odradite mladeho cloveka aby varil ... a tie co sa tu poznaju a dobre ze si do zadku nevlezu ta este aj keby dali sopeľ na tanier ta si to vynachvalia ...normalne uvažujem nd tym ze zrušim učet tuna a prejdem niekam inam kde ocenia kreativitu mladého cloveka a nebude kritizovat ked to ani nejedli ....
svedka
@vikulqa to nemyslis vazne,ze sa nechas tymto odradit :D Prijimat kritiku je dolezite a az taky kruty ten komentar nebol,uvidis tu aj horsie :) Chod si za svojim a koment,s ktorym sa nestotoznujes,radsej ignoruj :) Inak ozaj sa o zda celkom vela,naco kilo pretlaku,ked radsej cerstve paradajky,ja davam pretlaku tak 3lyzice,ak su paradajky nevyrazne...ale to je jedno,je to tvoj recept,niecim je originalny,tak klud moja :)
vikulqa
@svedka Preto tolko pretlaku lebo tej polievky je trošičku viacej, robim ju vo vacsom mnozstve, a ked si das kilo pretlaku a 3 deci vody, je toho celkom dost cize to mnozstvo papriky a paradajky vobec nieje na mnozstvo vody vela. My mame radi takuto a zatial na nu nikto nepovedal ze je zla každemu velmi chutila. Ja som kludna, len ma irituju takyto ludia. A este hlavne ze nema ani jedne recept v profile ....:D
svedka
@viki ja som si ista,ze je chutna,ja milujem vsetko paradajkove...ale rypaci su vsade,co pozrali vsetku mudrost sveta :D Clovek ta tu bude presviedcat,ze pizzove rozky -zly nazov- lebo nemas pizzove cesty,pritom kazdemu je jasne,ze ide o plnku/chut :DDDD Clovek sa tu narehni...
svedka
Si to vezmi,kolke z nich v nasom veku pripalili aj prazenicu :) Si sikovna,len tak dalej.
1x safran
vikulqa
@svedka Mas pravdu :) co sa tu budem rozculovat nad rypačmi neurotickymi :D Dakujem:) Aj ty si vlemi sikovná pozerala som si tvoje recepty :P Len som este nemala casu nic okomentovat :D A mam aj nejake otazocky ohladom niektorych lebo by som ich chcela vyskusať tak v najblizsej dobe pisem :P :D
vikulqa
@svedka Hej nie, človek sa snaži, a dajaka babča ti tu začne lamentovat jak mne lebo pred 40 timi rokmi sa to robilo takto a nie jak to robím ja :D ach ...moja mamka je na mimibazari ale strasne sa z toho smeje :D
vikulqa
@kukulienka71 Ja som prešla už dávno, pred časom mi tu tiež také zlé veci písali ale nejak mi to bolo jedno. Som to brala tak že OKI sto ludi sto chuti :) Ale tak toto ma dostalo :D
radost
dievčence moje mladé
robte všetko pre svoju radosť..predovšetkým pre seba..nedajte si zobrať radosť a chuť robiť dľa svojich predstáv..usmejte sa..a varechujte dalej..
neviem-či je @mezi muž či žena-ale písmenká často ukladá naostro i pod iné recepty..ved mu nechajte jeho radosť..
=čo ťa nezabije,to ťa posilní=
teším-že aj moja vnučka už pomaly objavuje taje kuchyne..bodaj by ti bola podobná-@vikulqa..
nech =varenie je hra=
pozdravujem
tiginko
ja som asi úplne a celkom slepá. Čítam ten recept asi dvadsiaty krát, ale neviem nájsť tú vodu. Prosím ťa kde sa spomína, na ktorom mieste? Dúfam že táto otázka ťa nerozčúli, a že nepatrím ešte medzi "babče". Ak áno, vopred sa ospravedlňujem
radost
ešte pre @mezi :
veru-polievka u nás málokedy je predjedlo..často v našom veku hlavný chod..??ani manžel nechce jesť polievku i druhé jedlo hned po sebe..jedno na obed,iné večer..abo na druhý deň..
máme trestný bod..??..:-))
vikulqa
@tiginko Hej aj ja som si akurát vsimla ze ju tam nemám, ale som si istá ze som to tam písala. Možno som niečo klikla a sa to vymazalo. Lebo v ingredienciách nebola iba v popise :) Nevadííí ...aj tak sa dalo slušne opýtať na tú vodu a nepísať to takým štýlom ako Mezi :) Opravííím :)
mijaita
@vikulka nejprv je dobre, se podivat kdo, nebo v tomto pripade CO je "mezi". A hned vim, jak reagovat. Jak on do tebe, ty do nej s humorem! Nedavej takovy prostor, ale hlavne nebud ublizena, to jim dela dobre.
Jinak ja patrim mezi ty, co si jen prectou z jakych je to ci ono jidlo surovin a pak uz si jedu po svem, tak jsem si ani nevsimla, ze tam neni voda a kolik je ceho.
vikulqa
@ewag Ja som to nemyslela na kazdu jednu zenu v rokoch :) urcite si to neberte osobne alebo co :) ja aom rada aj ak mi niekto starsi poradi ved predsa ma viac skuaenosti ako ja :) no v dnesnej dobe to uz nieje pravidlo ze starsi skusenejsi clovek musi mat automaticky pravdu :) skor som to myslela takto urcite som nenarazala na vsetkych, nebudem hadzat do jedneho vreca :P
pipnat
mne sa polievka páči, namiesto pretlaku ja používam drvené paradajky a to len z dôvodu, ak chcem ušetriť čas, alebo jednoducho nemám nakúpené paradajky... nenechaj sa odradiť...máš pekné recepty:):)viaceré mám v KK.
mesiar50
Mne by tvoja polievka pasovala aj ako priloha napr.k varenemu boku z hovadzieho masa.Taketo hustejsie zmesy mozem.Vyzeras byt na ,,rebel"dievca,ale si snaziva a to sa mi paci.Zelam ti vsetko dobre a nech sa ti nic nepripali.
daguska
Polievocka môze byt chutná.Priznám sa,ze som este o "pritamine" nepocula a to tiez patrim do doby Dinosaurov,kedze som uz babca,mam 2 vnucky.Varim od 12 rokov,som samouk a vsetko,co som sa naucila bolo vlastne experimentovanie.Jasne,ze vsetko sa meni,aj recepty.Nuz,ale nie nadarmo sa vraciame k receptom starých materí...no skoda,ze raz neviem utvorit genitiv mnozneho cisla od slova babca,ani ten mäkceñ nemam,kedze mám spanielsku klávesnicu.
radost
vdaka tebe - @mijaita - zas viem o niečo viac..vôbec som netušila-že =pritamin= je paprika..ujo google mi ukázal obrázky..ešte raz vdaka a pohodový večer..:-)
vikulqa
@mijaita ja viem co je pritamin :) ja som tu davala recept :) Ja som sa tiez nehnevala ak mi niekto normalne napisal ale tento to napisal odporne ... nech si take rozprava svojej rodine neviem ci by ho pochvalili kebyze tak komunikuje ...dakujem :) fotim len s mobilom :D este ze mam dobry fotak na nom :D
mijaita
@vikulqa jenze je treba se tady smířit s tím, že si lidi nevybíráme. Chodí sem tací i onací. když se s tím srovnáš a budeš na ně pohlížet s nadhledem a dáš jim to najevo s humorem, vyjdes vítězně ty! jak jsem ti psala, podívej se, to stvoření ani nemá rod, tak TO ONO by mi nestálo ani za písmenko ! Nejsem ted u plotny, budu až v říjnu, tu polívku opravdu. v úpravě, vyzkouším. Hustá bude jak si ji uvařím, v tom problém nevidím.
1x druda
vikulqa
@svedka On je podla mna chory na hlavu a mal by sa ist dat liecit. Uz pri mojom recepte na mandarinkove muffiny mal na mna neslusne poznamky a v komentari ma nazval cikulkou....asi kazdy vie co to slovo znamena ....no a nech sa paci ...takto sa spraava 32 rocny muz :) na zaplakanie ...ale jedine zo seba urobil debila :) asi ma on nieco so svojou cikulkou tak si to takto kompenzuje :D neviem ako inak si to mam vysvetlit :D
vikulqa
@zolik to uz neviem ani ja o co tu ide :D proste neriesim uz :D vygoogli si to :)
pusta
@mijaita , musela si rypnuť práve do mňa? netvrdím nikde, že mám krásne fotky, sú tu aj oveľa horšie a tam nerýpeš???
veľmi ťa svrbel jazyk???
ja s tým vôbec nič nemám.
vyprosím si od teba, aby si ma akýmkoľvek spôsobom vťahovala do tejto nezmyserlnej diskusie, ktorej som sa nezúčastnila.
@vikulka , tebe sa za svoj komentár ospravedlňujem, prepáč mi.
pusta
@jamarlen , tiež som si myslela, že si rozumnejší :-(
nič múdrejšieho ťa nenapadlo???
tvoj komentár o o tom nesvedčí!
vikulqa
@pusta nic sa nestalo ...ja som sa skor bala tvojej reakcie na neho a na to co napisal ... obidve mame pekne fotky a on nema ziadnu tal nech stichne :D a este je aj neslusny k zenam ....
vikulqa
@pusta nic sa nestalo ...ja som sa skor bala tvojej reakcie na neho a na to co napisal ... obidve mame pekne fotky a on nema ziadnu tal nech stichne :D a este je aj neslusny k zenam ....
vikulqa
@pusta nic sa nestalo ...ja som sa skor bala tvojej reakcie na neho a na to co napisal ... obidve mame pekne fotky a on nema ziadnu tal nech stichne :D a este je aj neslusny k zenam ....
vikulqa
@pusta nic sa nestalo ...ja som sa skor bala tvojej reakcie na neho a na to co napisal ... obidve mame pekne fotky a on nema ziadnu tal nech stichne :D a este je aj neslusny k zenam ....
vikulqa
@pusta nic sa nestalo ...ja som sa skor bala tvojej reakcie na neho a na to co napisal ... obidve mame pekne fotky a on nema ziadnu tal nech stichne :D a este je aj neslusny k zenam ....
pusta
@vikulqa , mňa sa báť nemusíš, ni mojich reakcií na nikoho.
čosa receptu týka, chyby ti vytkli iní /chýbanie vody v rozpise + v recepte, množstvo pretlaku a iné/
mne sa takto ochutené polievky, husté a kde je veľa cesnaku a výrazne korenené veľmi rátajú.
moje fotky majú daleko do dobrých fotiek, ešte sa iba učím, len nevidím dôvod ma do toho zaťahovať, ked sú na vareche aj oveľa horšie.
to ostatné predýchaj zhlboka a nedaj sa znechutiť - máš skvelé recepty.
dakujem ti, si veľmi milá:-))))
prajem ti Pekný deň
1x jozka2
mijaita
@pusta reagovala jsem pouze a jenom na nevhodny koment @jamarlen . Rozdil mezi tvymi fotkami a vikulqy je podle me opravdu znacny. I ja se sklanim pred nimi. Nebylo to rypani, ale srovnani nesrovnatelneho. Vikulqa proste umí !
pusta
@mijaita , v tom prípade reaguj len na @jamarlen a nie na mňa. dúfam, že je ti to jasné!!!
mňa do tejto nezmyselnej diskusie nezaťahuj žiadnym spôsobom, nemám s ňou nič spoločného.
nikdy som netvrdila nikde, že moje fotky sú dobré.
tak neporovnávaj pekné fotky s neporovnateľnými a neotieraj si o mňa ústa.
dakujem.

reteza
AHOJKY, KED SOM VIDELA POLIEVKU NA OBRAZKU UZ SOM MALA NA NU CHUT. BOLA CHUTNA. NAJPRV TREBA UVARIT A POTOM KRITIZOVAT/TO JE ODKAZ KRITIKOM/ - VDAKA ZA CHUTNY RECEPTIK☺
mijaita
@vikulqa jak jsem psala, tak jsem uvarila. Protoze varim podle chute a recept je pouze voditkem, mela jsem naprosto beznou, rajskou polevku (konzistenci) a zadnou omacku na testoviny. Uvarila jsem z cerstvych rajcat oloupanych, trochu toho protlaku, papriky a cervene papriky. Ty jsem povarila a spolu s osmazenym strouzkem cesneku a cibulí, jsem rozmixovala ve vode a pridala k tem rajcatum. Naredila na dobrou polevku, dochutila (bez cukru) a pochutnala jsem si. Pridat papriku do rajske polevky me nikdy nenapadlo ale vzdy je dobre neco vyzkouset a objevovat. Na obrazku se mi potopil chleba nez jsem to vyfotila :-) Polivka je SKVELA, diky za navod !


farky
Dnes som ju varil, chutila celej rodine - odporúčam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia