Paradajková omáčka - dobrá rada

diabambulka - fotkadiabambulka, 10. januára 2011
5-6
porcií
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
5 ks
5 ks
5 ks
3 ks
1 ks
400 ml
1 PL
1 PL
Mäsové guľky :
250 g
250 g
1 ks
2-3 PL
3-4 ks




Postup

  1. 1

    Z oleja a hladkej múky si pripravíme zásmažku, ktorú zalejeme vodou.

  2. 2

    Nachystáme si gázu alebo obväz do ktorého následne zabalíme koreniny a previažeme gumičkou, alebo nitkou, ktorú používame pri varení.

    Paradajková omáčka - dobrá rada - obrázok 2
  3. 3

    Takto pripravené vrecúško s koreninami hodíme do vody a varíme minimálne 1/2 hodinu, aby sme dosiahli výraznú chuť korením v omáčke. Následne nemusíme nič cediť do ďalšieho hrnca, ani prelievať aby sme sa zbavili korenín, ale jednoducho vyberieme cibuľu a vrecko s koreninami a pokračujeme pri dorábaní omáčky.

    Paradajková omáčka - dobrá rada - obrázok 3
  4. 4

    Do omáčky pridáme paradajkové pyré, osolíme, okoreníme, dochutíme octom a cukrom. Kto má rád môže si celú omáčku dochutiť ešte nakrájanou čersvou bazalkou.

  5. 5

    Mäsové guľky : Mleté mäso dobre premiešame s ostatnými ingredienciami a dáme do druhého dňa odležať do chladničky (alebo aspoň na 3 hodinky). Vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v hladkej múke ( aby sa nám nerozvarili ) a dáme variť do omáčky. Dobrú chuť:-)))

Diskusia k receptu

evusik
ja na koreniny ktoré treba z omáčky vybrať používam sitko na čaj .-)
mariaklara
Ja používam antikorové vajíčko na sypaný čaj, zavesím ho o okraj hrnca alebo o ucho hrnca.
lidia3
Ja mam taku sieťkovu gulku do ktorej davam koreniny a robievam to už roky.
budkar
Pretože ide o čiernu omáčku, ja robím základ z dosklovita orestovanej nadrobnonakrájanej cibule
1956
Ja varím rajčinovú omáčku takto: Do vody pridám rajčinový pretlak a kečup, ktorý je nasládli a kyselkavý, tak málokedy používam ocot aj cukor. Ak treba tak radšej šťavu z citróna, je zdravšia. Do celej očistenej cibuľky napichám 3 -4 klinčeky a povarím v omáčke, a potom vyberiem.Na zahustenie pridám do šľahačky zemiakový škrob /maizenu/ a chvíľu prevarím. Šľahačku používam preto, lebo je to výdatnejšie, kalórií sa nebojíme,
diabambulka
zaujímavé, vidíš zase niečo iné a nové, vyskúšam na budúce tvoju verziu:-)))doktor tvrdí že sa mám nadtučňovať, tak sa kalórií nebojím:-)
hannah22
Ja pridávam do p.polievky aj škoricu pol.čaj.lyž., dobré pre DIA ... :))
tothka
Ja varím rajčinovú omáčka aj polievku z rajčinového džusu.Tiež zahusťujem bledou zápražkou . Ocot mi do nej jednoducho nesedí ale klinčeky v cibuli a bobkový list ano.
esko
Tú škoricu tam určite skúste dať je to úplne božská chuť nehovoriac o tom že spaluje tuky .
evanaaa
Ani ja nedávam ocot, práve naopak, prisladím, lebo paradajkovú omáčku kyslú nemáme radi, a tiež do zásmažky okrem ml. papriky aj štipku škorice. Mlieko ( smotanu) nedávam vôbec. A pridávam trochu tekutého chilly a paprikovú pastu. Robím bez korenín a bobk. listu, to už by bola nakyselo.
diabambulka
evanaaa ahoj, napíšeš mi ako ju robíš ty je to zaujímavé a chela by som to vyskúšať,ďakujem
dulka
ja začínam cukrom ktorý skaramelizujem a potom pridám olej múku ...
evanaaa
Diabambulka, ja nechcem povedať ani nikoho odradiť od tvojej omáčky, ako ju robíš, iste ju tak robí veľa ľudí, ale my sme navyknutí sladiť čo je paradajkové, aj pri plnenej paprike.Možno, keby som ochutnala tú tvoju....Ja ju robím jednoducho,podobne len bez byliniek: Urobím si zápražku, pridám do nej mletú papriku a štipku škorice, treba vtedy znížiť plameň, alebo na chvíľu odstaviť, potom zalejem vodou, miešam kým nie je hustota akurátna, pridám pretlak-alebo pyré, niekedy aj trochu kečupum a trochu paprikovej pasty z tuby, dávam aj trochu chilly- mleté alebo tekuté ( máme radi pikant), soľ, príp. sypkú zeleni. prísadu trochu cukru ( sladidla ), povarím a - hotovo. Ak robím papriku, po naplnení ju vložím a varím, kým nie je mäkká. To je asi všetko.
hubata
Hihi, že obyčajná rajčinovka a koľko variantov má. Ešte poznámka: plnenú papriku nevarím, ale upečiem v trúbe na cibuľovo-cesnakovom základe. A keď sa to vhodí do rajčinovky tak je to síce nezdravé, ale božské.
diabambulka
Hihi, ja zase keď robím guľky z mletého mäsa tak ich upeiečm najskôr v rúre a potom vhodím do omáčky, tiež sú chrumkavé a božské ako tvoja paprika :-) Zhrešiť jedlom raz za čas je hádam povolené:-)))
slniecko2007
mnaaaaaam, dnes som to varila na obedik, a podarilo saaaa, ani som nemyslela, ze az take fajne :)
ancicka
Tu paradajkovu omáčku som robila,ale z čerstvých.Urodilo sa mi veľa paradajok.A papriku podľa @hubatej.
@hubata ,chcem sa ťa spýtať,prečo je tá tvoja verzia nezdravá.Preto,že je pečena?Čo všetko pojeme,myslíme si ,že je to zdravé a veľa krát je to naopak.Mne sa také hlášky o nezdravo,zdravom jedení vôbec napáčia!
diabambulka
ancicka k poslednej vete : sme dve :-)))
myslím že si urobila oveľa chutnejšiu verziu z domácich čerstvých paradajok musele to byť mňamka :-)))
terik
Ja používam tiež antikorové vajíčko a k tej omáčke, ak dáte smotanu s múkou tak je omáčka svetlá, ale ja dávam vodu s múkou a omáčka je krásna červená, mojim deťom chutí sladká a ja si dám viac soli. Ak chcete skúsiť ja dám ešte vyvariť zelerové listy (môže sa dať aj kúsok zeleru) a jeden petržlen aj so zelenou vňaťou a zase je to iná chuť.
faethorius
Ja nedávam vodu ale paradajkovú šťavu v lídli majú takú s morskou soľou a korením .
diabambulka
faethorius, výborný nápad a s morskou soľou je to zdravšie, aj ja ju doma mám a používam. Aký obsah má tá šťava z lídla ?
hajajel
do paradajkovej šťavy namiesto citróna nastrúham jablko
diabambulka
@hajalel vážne a chcem sa opýtať kedy tam nastruhas to jablko a na akom struhadle ( myslím ako hrubo ) chcem vyskúšať lebo ma zaujíma výsledná chuť ďakujem
danadam
krasny receptik, dnes sme mali na obed, syncek si prosil este a este..aj tie masove gulky som robila podla vas a tiez vyborne. Knedlu som robila varenu od Egresky. Dakujem varechacky :o)
diabambulka casto robim vase recepty, ste sikulka :o)
diabambulka
danadam ahoj, ďakujem za pochvalu a hrejivé slová, ktoré jané že potešili a vyčarili úsmev :-) ďakujem a pekný deň
1x anan




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia