Paradajková omáčka - dobrá rada

Paradajková omáčka - dobrá rada
diabambulkaDiabambulka, recept pridal: 10. januára 2011 20:21Ďalšie jeho recepty

Suroviny

5-6
porcií
45
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Z oleja a hladkej múky si pripravíme zásmažku, ktorú zalejeme vodou.

2

Nachystáme si gázu alebo obväz do ktorého následne zabalíme koreniny a previažeme gumičkou, alebo nitkou, ktorú používame pri varení.
Paradajková omáčka - dobrá rada - obrázok 2

3

Takto pripravené vrecúško s koreninami hodíme do vody a varíme minimálne 1/2 hodinu, aby sme dosiahli výraznú chuť korením v omáčke. Následne nemusíme nič cediť do ďalšieho hrnca, ani prelievať aby sme sa zbavili korenín, ale jednoducho vyberieme cibuľu a vrecko s koreninami a pokračujeme pri dorábaní omáčky.
Paradajková omáčka - dobrá rada - obrázok 3

4

Do omáčky pridáme paradajkové pyré, osolíme, okoreníme, dochutíme octom a cukrom. Kto má rád môže si celú omáčku dochutiť ešte nakrájanou čersvou bazalkou.

5

Mäsové guľky : Mleté mäso dobre premiešame s ostatnými ingredienciami a dáme do druhého dňa odležať do chladničky (alebo aspoň na 3 hodinky). Vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v hladkej múke ( aby sa nám nerozvarili ) a dáme variť do omáčky. Dobrú chuť:-)))



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • evusik, 10. januára 2011 o 21:17
    ja na koreniny ktoré treba z omáčky vybrať používam sitko na čaj .-)


  • tinca, 10. januára 2011 o 21:26
    aj ja ako @evusik , antikorové, ešte od maminky, nemá chybu:-)


  • mariaklara, 10. januára 2011 o 23:12
    Ja používam antikorové vajíčko na sypaný čaj, zavesím ho o okraj hrnca alebo o ucho hrnca.


  • lidia3, 11. januára 2011 o 11:58
    Ja mam taku sieťkovu gulku do ktorej davam koreniny a robievam to už roky.


  • budkar, 11. januára 2011 o 12:36
    Pretože ide o čiernu omáčku, ja robím základ z dosklovita orestovanej nadrobnonakrájanej cibule


  • 1956, 11. januára 2011 o 13:15
    Ja varím rajčinovú omáčku takto: Do vody pridám rajčinový pretlak a kečup, ktorý je nasládli a kyselkavý, tak málokedy používam ocot aj cukor. Ak treba tak radšej šťavu z citróna, je zdravšia. Do celej očistenej cibuľky napichám 3 -4 klinčeky a povarím v omáčke, a potom vyberiem.Na zahustenie pridám do šľahačky zemiakový škrob /maizenu/ a chvíľu prevarím. Šľahačku používam preto, lebo je to výdatnejšie, kalórií sa nebojíme,


  • diabambulka, 11. januára 2011 o 14:24
    zaujímavé, vidíš zase niečo iné a nové, vyskúšam na budúce tvoju verziu:-)))doktor tvrdí že sa mám nadtučňovať, tak sa kalórií nebojím:-)


  • hannah22, 11. januára 2011 o 14:39
    Ja pridávam do p.polievky aj škoricu pol.čaj.lyž., dobré pre DIA ... :))


  • tothka, 11. januára 2011 o 15:17
    Ja varím rajčinovú omáčka aj polievku z rajčinového džusu.Tiež zahusťujem bledou zápražkou . Ocot mi do nej jednoducho nesedí ale klinčeky v cibuli a bobkový list ano.


  • esko, 11. januára 2011 o 18:44
    Tú škoricu tam určite skúste dať je to úplne božská chuť nehovoriac o tom že spaluje tuky .


  • evanaaa, 13. januára 2011 o 16:51
    Ani ja nedávam ocot, práve naopak, prisladím, lebo paradajkovú omáčku kyslú nemáme radi, a tiež do zásmažky okrem ml. papriky aj štipku škorice. Mlieko ( smotanu) nedávam vôbec. A pridávam trochu tekutého chilly a paprikovú pastu. Robím bez korenín a bobk. listu, to už by bola nakyselo.


  • diabambulka, 14. januára 2011 o 10:01
    evanaaa ahoj, napíšeš mi ako ju robíš ty je to zaujímavé a chela by som to vyskúšať,ďakujem


  • dulka, 14. januára 2011 o 11:50
    ja začínam cukrom ktorý skaramelizujem a potom pridám olej múku ...


  • evanaaa, 17. januára 2011 o 18:43
    Diabambulka, ja nechcem povedať ani nikoho odradiť od tvojej omáčky, ako ju robíš, iste ju tak robí veľa ľudí, ale my sme navyknutí sladiť čo je paradajkové, aj pri plnenej paprike.Možno, keby som ochutnala tú tvoju....Ja ju robím jednoducho,podobne len bez byliniek: Urobím si zápražku, pridám do nej mletú papriku a štipku škorice, treba vtedy znížiť plameň, alebo na chvíľu odstaviť, potom zalejem vodou, miešam kým nie je hustota akurátna, pridám pretlak-alebo pyré, niekedy aj trochu kečupum a trochu paprikovej pasty z tuby, dávam aj trochu chilly- mleté alebo tekuté ( máme radi pikant), soľ, príp. sypkú zeleni. prísadu trochu cukru ( sladidla ), povarím a - hotovo. Ak robím papriku, po naplnení ju vložím a varím, kým nie je mäkká. To je asi všetko.


  • diabambulka, 17. januára 2011 o 18:56
    ďakujem za odpoved:-)))


  • hubata, 2. apríla 2011 o 13:27
    Hihi, že obyčajná rajčinovka a koľko variantov má. Ešte poznámka: plnenú papriku nevarím, ale upečiem v trúbe na cibuľovo-cesnakovom základe. A keď sa to vhodí do rajčinovky tak je to síce nezdravé, ale božské.


  • diabambulka, 2. apríla 2011 o 14:07
    Hihi, ja zase keď robím guľky z mletého mäsa tak ich upeiečm najskôr v rúre a potom vhodím do omáčky, tiež sú chrumkavé a božské ako tvoja paprika :-) Zhrešiť jedlom raz za čas je hádam povolené:-)))


  • slniecko2007, 4. mája 2011 o 14:48
    mnaaaaaam, dnes som to varila na obedik, a podarilo saaaa, ani som nemyslela, ze az take fajne :)


  • diabambulka, 4. mája 2011 o 16:25
    Tak gratuľujem, že sa to podarilo a dobrú chuť :-))) Prídem :-)))


  • ancicka, 6. septembra 2011 o 16:58
    Tu paradajkovu omáčku som robila,ale z čerstvých.Urodilo sa mi veľa paradajok.A papriku podľa @hubatej.
    @hubata ,chcem sa ťa spýtať,prečo je tá tvoja verzia nezdravá.Preto,že je pečena?Čo všetko pojeme,myslíme si ,že je to zdravé a veľa krát je to naopak.Mne sa také hlášky o nezdravo,zdravom jedení vôbec napáčia!


  • diabambulka, 6. septembra 2011 o 19:26
    ancicka k poslednej vete : sme dve :-)))
    myslím že si urobila oveľa chutnejšiu verziu z domácich čerstvých paradajok musele to byť mňamka :-)))


  • terik, 8. septembra 2011 o 13:14
    Ja používam tiež antikorové vajíčko a k tej omáčke, ak dáte smotanu s múkou tak je omáčka svetlá, ale ja dávam vodu s múkou a omáčka je krásna červená, mojim deťom chutí sladká a ja si dám viac soli. Ak chcete skúsiť ja dám ešte vyvariť zelerové listy (môže sa dať aj kúsok zeleru) a jeden petržlen aj so zelenou vňaťou a zase je to iná chuť.


  • faethorius, 5. októbra 2011 o 16:59
    Ja nedávam vodu ale paradajkovú šťavu v lídli majú takú s morskou soľou a korením .


  • diabambulka, 5. októbra 2011 o 19:34
    faethorius, výborný nápad a s morskou soľou je to zdravšie, aj ja ju doma mám a používam. Aký obsah má tá šťava z lídla ?


  • hajajel, 26. apríla 2013 o 19:03
    do paradajkovej šťavy namiesto citróna nastrúham jablko


  • diabambulka, 27. apríla 2013 o 20:59
    @hajalel vážne a chcem sa opýtať kedy tam nastruhas to jablko a na akom struhadle ( myslím ako hrubo ) chcem vyskúšať lebo ma zaujíma výsledná chuť ďakujem


  • jerica, 27. apríla 2013 o 23:41
    @diabambulka pridávam linku , iba kvôli jabĺčku :-)
    » varecha.pravda.sk/recepty/kremova-paradajkova-polievka-ry...


  • danadam, 25. mája 2013 o 13:12
    krasny receptik, dnes sme mali na obed, syncek si prosil este a este..aj tie masove gulky som robila podla vas a tiez vyborne. Knedlu som robila varenu od Egresky. Dakujem varechacky :o)
    diabambulka casto robim vase recepty, ste sikulka :o)


  • diabambulka, 26. mája 2013 o 11:26
    danadam ahoj, ďakujem za pochvalu a hrejivé slová, ktoré jané že potešili a vyčarili úsmev :-) ďakujem a pekný deň



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.

Láska na karí – to je sto chutí a jedna vášeň
Už o týždeň sa v kinách proti sebe postavia francúzska haute-cuisine a pikantná indická exotika.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist