Paradajková kapusta

kukamcovaritidem - bez fotkykukamcovaritidem, 22. októbra 2010

Toto ma naučila variť moja starká, ktorá mala korene v Maďarsku. Je to taká pekná spomienka na ňu...:)

Suroviny

1/2 hlávky
1 stredná
dve malé konzervy
asi 100 ml
1 - 2
3
3 - 4
2 - 3 lyžice




Postup

  1. 1

    Na oleji speníme pokrájanú cibuľku, pridáme pokrájanú kapustu, zalejeme vodou a osolíme. Pridáme korenie, bobkový list a varíme kapustu do mäkka.

  2. 2

    Keď je kapusta uvarená, pridáme postupne pretlak, kečup a rozhabarkovanú múku. Malo by to byť husté asi ako prívarok, keď je to riedke nie je to ono. Takže zahustíme podľa potreby, v závislosti od množstva vody.

  3. 3

    Nakoniec dosolíme a dochutíme kryštálovým cukrom cca asi 2 - 3 čajovými lyžičkami. Cukor je dôležitý, lebo slané to mame dostatočne, kyslé tiež od pretlaku. Keď sa Vám podarí vyvážiť tieto tri chute, oblížete sa. Môžeme si k tomu napariť knedľu, alebo uvariť zemiaky v šupke, alebo dať na to opečenú špekačku či trochu perkeltu. Ja to jem len tak..:)

Diskusia k receptu

evasik
Tak, to si pochutím, lebo takúto rajčinovú kapustu ľúbim. Ale moja mamka k tomu robila fašírku z bravč. mäsa.Takže si spravím s fašírkou.
1x li
danculka
Ja to zaklincujem ešte sl.smotanou,tiež recept od mamky.
evanaaa
Aj ja ju robievam, k tomu je výborné bravčové na šťave, len nedávam bobk. list. A tuším to nabudúce spravím, nemali sme dávno.
nadia56
vyborny a chutny recept, casto robievam tuto kapustu, len nedavam kecup a ani muku, mame ju radi aj v lete na studeno, naucila ma ju varit moja babicka a fasirka k nej nesmela chybat, pekny den vsetkym :-)
kimika
Mňam, veľmi mám rada túto polievku od detstva a moja dcéra tiež. Nerobím ju často ale keď ju už uvarím tak za kotol lebo potom sa jej neviem dojesť :)
zvoncek
recept ma vrátil do detstva, keˇsom čas prázdnin trávila u starej mamy
vo Zvolene. Tiež si spomínam, že sa to jedlo len s chlebíkom ako hlavné jedlo. Ja ke´d robím dusenú kapustu k mäsu, tak vždy tam pridám nakrájanú paradajku, resp. 1PL paradajkového pretlaku pre chuť.
Ukladám do MKK., niekedy si urobím, tiež mi to bude chutiť na studeno.
Škoda, manžel kapustu nemôže.
celia
ja pridávam do hotovej trochu škorice dá tomu dobrú chuť a krásnu vôňu
marikafil
Môže byť:-) Práve sme dojedli - ja som k tomu podávala dusenú Quinou a opečené údené tofu.
anuska1
Varím tento recept ale nie s pretlakom ale s rajčinami, je mnam a práve teraz je na šporáku k tomu pečené masko a zemiaky...mňňňňaaamka veliká
evulo
juj, tak toto som hľadal už dlho.....vďaka
rea1
moja mama (86 r.) si zaželala, že už dávno nejedla paradajkovú kapustu s takarkami a že by na ňu mala chuť. nerobila som to už veľmi dávno, tak som vyhľadala recepty na osvieženie pamäti. :-)) áno, toto je presne ten recept, podľa ktorého sme ju kedysi varievali. alebo s fašírkou alebo s "takarkami". to sú guľky ako zo zmesi do plnenej papriky, ktoré sa pováľajú v hladkej múke a dajú sa variť na tú kapustu. múka z nich kapustu zahustí a kým je uvarená, sú hotové aj guľky. teší ma, že som tu tvoj recept našla, v pondelok uvarím za poriadny hrniec a v utorok odnesiem mame aspoň na dva dni. :-))) jana




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia