Paprikáskrumpli - zemiakový paprikáš

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 6. marca 2014

Jedno z najrozšírenejších jedál tu na juhu...Rýchle,chutné,sýte, taký maďarský eintopf.V mojom podaní...

2
porcie
7 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

7-8 ks
100 g alebo párky
100 g
1 ks
2 ČL
1 PL
2 PL alebo čerstva zelenina




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny si pripravíme vopred,lebo celý proces bude mať krátky priebeh,musíme mať všetko po ruke.Očistené zemiaky a cibuľu nakrájame na kocky,domácu údenú klobásku a mäkkú "diétnu" klobásku alebo párky pokrájame na kolieska alebo polmesiačiky,komu čo lepšie vyhovuje.Ja som dala klobásky,ktoré robí doma manžel,takže máme kvalitu zaručenú.Už ho prehováram,nech sem dá recepty,je to otázka času(ako napokon všetko:-)

    Paprikáskrumpli - zemiakový paprikáš - obrázok 1
  2. 2

    Na masti opražíme cibuľu do sklovita

    Paprikáskrumpli - zemiakový paprikáš - obrázok 2
  3. 3

    stiahneme z ohňa a primiešame mletú červenú papriku.Vždy ju treba dať na tuk,nie do tekutiny,šťavy,aby sa jej farba a aróma mohla krásne rozvinúť.

    Paprikáskrumpli - zemiakový paprikáš - obrázok 3
  4. 4

    Vrátime na oheň,hneď prihodíme zemiaky a klobásky,dobre premiešame a opatrne posolíme.Pridáme aj čerstvé rajčiny a papriku,alebo teraz v zime lečo.Kto má rád,môže dať aj štipľavej papriky,alebo čierne korenie mleté.Zalejeme takým množstvom vody,aby bolo asi do polovice surovín.

    Paprikáskrumpli - zemiakový paprikáš - obrázok 4
  5. 5

    Privedieme do varu a varíme pod pokrievkou na slabom ohni do zmäknutia zemiakov,ešte ochutnáme,chute sa už spojili a uvidíme,či treba prisoliť.Jedlo je hotové,keď sa zemiaky začínajú rozvárať.Konzistencia je presne vhodná,ani riedke,ani moc suché,zemiaky to istia.

    Paprikáskrumpli - zemiakový paprikáš - obrázok 5
  6. 6

    Niekto pridáva kyslú smotanu priamo do kastróla po ukončení varu,my máme radšej,keď si každý môže dať do taniera,koľko chce.Ešte podotknem,manžel dáva opačný pomer surovín ako ja,teda maximum klobásky a minimum zemiakov - typický muž:-)Ako príloha sa hodí čerstvý chlieb alebo pečivo.

    Paprikáskrumpli - zemiakový paprikáš - obrázok 6

Diskusia k receptu

mariamka
milujeme paprikas z novych zemiackov, ale tuto vytunenu fajnotku, aj ked vzdusnou ciarou nie daleku, nepoznam, nedala by sa ta manzelova klobasa posunut, nech to mame "z prvej ruky" ?? nechcem riskovat tie divne kikiriky,,
frezia68
Veru,najlepší je z čerstvých zemiakov a s domácou klobásou :-) so smotanou a lečom nepoznám,ale zato dávam hojne pažítku a ten Tvoj by som hneď ochutnala :-)
tiginko
sranda, u nás je to krumpligulyás ako moja nebohá dobrá svokra hovorila...a trošku redší. Dobrota, ktorú som už dobre dlho nerobila
obor123
Ja to robím takmer tak isto. Rozdiel je v tom, že ja to varím bez klobásky a návrh už na taniere podávam praženicu.




martinis
Mne sa tiež páči, len bez klobásy :) Nad tým posledným obrázkom som hodnú chvíľu rozmýšľal, prečo si jedlo servírovala s dierou v strede, ako veniec ? ... až potom som si uvedomil, že to v strede nie je tanier, ale smotana :-))
joel
to musi byť dobrota aj bez klobásky zajtra viem čo varím
eviana
@kukulienka71 , vyzerá veľmi chutne a voňavo v Tvojom podaní paprikáskrumpli... tiež som ho prvý krát jedla až tu na juhu, je to skvelá rýchlovka, ani toho riadu veľa nie je :) U nás v Trnave (odtiaľ pochádzam) sa robievajú nové zemiačiky na cibuľke a paprike, ale bez klobásy - to zasa tu na juhu nepoznajú. Zrejme o takých aj @mariamka písala, či? :)
daguska
Moze byt aj bez klobasky,je to vynikajuca pochutka.Vydaril sa ti.
medulienka122
milujem ho, lebo je to rýchlovka , minule zvíťazil nad dilemou, či urobiť francúzske alebo tieto, ale toto je jednoduchšie :)
anina6
moja maminka to volala že "rozklľekotané" bandurky. už som ich dlho nerobila, vďaka za pripomenutie. pekná prezentácia aj fotky @mariamka.
margaretka28
tiež poznám verziu ako @eviaba , ale aj toto sa mi lúbi, hlavne teda mojim chlapom by to veľmi chutilo, jednoduché, rýchle, budúci týždeň príde na rad, lebo na dnes som už naplánovala strapačky s kyslou kapustou :-)
kukulienka71
@obor123 ,s paženicou navrchu som ešte nevidela,to sú mi novinky,ale tie chute sa nevylučujú,zaujímavé!@martinis ,bez klobásky je to tiež fajné,zvykli sme to dávať ako prílohu,to s tým vencom si trafil!tiež som hútala,či dať tú fotku,lebo to fakt vyzerá "deravé":-D,ale už som inú nemala so smotanou,tak som to riskla...díky!@joel ,som rada,že máš tip na dnešný deň:-),@daguska ,dobre vravíš ,dakujem.@eviana ,po piatich minútach varenia bola kuchyňa plná omamných vôní,dobre,že si to spomenula,to je velice dôležitý detail!!!!trnavská verzia sa mi tiež páči,tiež sa mi zdá,že @mariamka písala také,ďakujem za pochvalu,@medulienka122 ,toto jedlo sme varievali v sobotu,ked sa pol dňa upratovalo a nebol čas vyvárať,rýchlovka ako vravíš,jednoduché jedlo,si milá!@anina6 ,čo za slová má tá naša krásna slovenčina!:-))ani neviem,kam ho zaradím:-))v ktorej oblasti bývala tvoja maminka?Ďakujem ti pekne,aj @micanele :-)
kukulienka71
@margaretka28 ,hlavne im tam prilož veľa klobásky:-),budeš mať iste úspech,ďakujem za pristavenie sa...strapačky s kapustou som nejedla sto rokov,to si mi zase ty dala nápad,och jaj,dobrotka to je!
lilimi
toto nam robila moja mama,ale bez leca a smotany,bolo to redsie a volali sme to krumplikaš,ja to robim malokedy
afataga
ja to tiez poznam iba take hole, bez klobasy, s dobrou klobasou to musi byt fajnotka, ak nezabudnem, vyskusam, ale parok isto nedam, skoda to cele pokazit, ja ho nahradim chilli :-)
kukulienka71
@afataga ,v Žiline sú tuším Parížekovci,čo majú dobré mäsové výrobky,neviem,či má s nimi niekto skúsenosť,mohol by dať recenziu...
gubics
Tento "paprikáš krumpli" zemiakový paprikáš má ešte jednú veľkú výhodu, pokiaľ nedáte do neho klobásku, tak to môže byť vegetariánske jedlo, a je také isté chutné ako s klobáskou. Ja toto jedlo robím vtedy, keď mám málo času na varenie.Len zemiačky nakrájam na menšie kúsky, aby sa veľmi rýchlo uvarili, a na konci pridávam kyslú smotanu.
mesiar50
Tvoj zemiakový paprikáš vyzerá naozaj dobre a chutne.Vlastne tvoj recept ma podnietil k tomu aby som ho dnes uvaril.Síce jedlo je odlišné od tvojho.Robím ho redšie k vôli mäsovým guľkám.Ďakujem za pripomenutie tohto jednoduchého a dobrého jedla.
valeri
Môj syn ho zbožňuje, mohol by ho mať každý týždeň :-))
manya
paprikáškrumple s klobásou ale aj bez sú moje obľúbené a hlavne s kyslou uhorkou;
safran
jáááj, na tento recept som skoro celkom zabudla...
nerobila som ho už roky...
ďakujem za pripomenutie, že je zajtra sobota a bude sa riadiť - príde na rad a vhod :-) a aby som nemala "deravý tanier" smotanu si dám rozriedenú ako nápoj :-)))
kukulienka71
@2010 ten zoznam nemá chybu!!!!!!!!ja mám zemiaky strašne rada,tak budem z neho variť,som ti vďačná za pridanie linku,aj som sa zasmiala nad niektorými názvami.Konkrétne moje jedlo tu nie je,lebo má maďarský pôvod,podľa mňa,možno bez údeniny ho tu mohli robiť,ale na červenej paprike a cibuli je všetko maďarské:-P
marianne
..a ja tam zase davam celu sedmicku leca,alebo v lete cerstvu paroku a paradajky.Uz nepodievam vodou potom.Je to vynikajuce jedlo naposledy som ho robila s cabajkou....lahodka
lulyna
Ďakujem aj ja za pripomenutie rcp, u nás bude dnes na večeru. Keďže vyzerá vonku pekne, pôjdeme sa niekde prejsťa potom rýchle spravím chutnú mňamku:)
safran
@kukulienka71 chcela som sem vložiť foto, ako tento recept vyzeral v mojom prevedení, ale vonkoncom tu nevidím možnosť pridať foto... :( netuším, ako sa to robí. Že sa to dá, vidím vyššie...
tak aspoň opisne: doma sme robili vždy len taký hlúpy, bez mäsa, už neviem, či mamička zahusťovala múkou, ja to nerobím, no chcela som vyskúšať verziu s lečom, ale žiadne v špajzi nebolo, no našla som cukinovú verziu leča od kamarátky. Chutné, jedlé, sýte, ale čípoš ako hrom, tak som zapíjala tým, čo vzniklo s poctivého mlieka: niečo medzi kyslou smotanou a kyslým mliekom.
pusta
milá@safran , mám tu podobný recept, nie je takýto hustý, lebo ide o guláš a obsahuje aj múku, ktorá v mojom recepte má svoje opodstatnenie, že prečo? dočítaš sa v mojom recepte. nedávam lečo, ale v sezone asi 15 minút pred koncom dávam pokrájanú čerstvú zelenú papriku na prúžky a čerstvé paradajky na mesiačiky- mám to rada, ak zeleninka nie je rozvarená, ale trošku al dente.
čerstvá zelená paprika a čerstvá paradajka výrazne zlepšia chuť hotového pokrmu. ak pridáš aj kyslú smotanu, potom je to už paprikáš.
pridávam link pre teba, ak chceš, pozri si ho :-)
 varecha.pravda.sk/recepty/krumpli-gulas-mojej-starej-mamy...
kukulienka71
@safran ,ja vkladám moje foto pod iného recept do komentu tak,že najprv túfotku nahrám do albumu svojho Fb a odtiaľ ho skopírujem sem,inak som to ešte nerobila,pre mňa je to tak najjednoduchšie. K tomu paprikáskrumpli,mohlo to byť s tým cukinovým lečom chutné,dala si tam niečo štipľavé,ked to pálilo,či si mala takú klobásku?Si odvážna,ked si to zapíjala kyslým mliekom:-D,čakám na fotku;-)
safran
@pusta , pozrela som recept, koment som napísala pod ním
a áno, súhlasím, ak sa pridá smotana, to už sa volá paprikáš
@kukulienka71 každý deň sa niečo nové naučím, tak hádam, keď budem robiť album zo včerajšieho ajur kurzu, pohrám sa aj s týmto obrázkom... kyslé mlieko/smotana dobre padlo, neuškodilo (čipsy čili zneškodnilo)
kukulienka71
Super sa ti podaril,vidím,ty si "nederavila" tanier:-)S takou šťavičkou je to 2v1 polievka aj druhý chod;-)Ďakujem za krásne foto a odozvu:-)
afataga
@kukulienka71 vy mate doma na toto jedlo specialne derave taniere? :-) kde si ich kupila? lebo by boli vhodne aj na polievky :-)
afataga
no tak asi si sedim na kabli: co ma smotana spolocne s dierkovanym tanierom??? nem chapem :-)
kukulienka71
:-)))vy ste sa dohodli s @margaretkou28 ?aj ona mi to dnes písala:-O deravý tanier vyzerá byť na foto č.6,ako si to všimol aj @martinis :-)a keďže @margaretka do dnes uvareného paprikása nedávala smotanu,tak som sa jej obrazne pýtala,čo ona nederavila tanier:-)Daj si nejaké vitamínky moja,ide na teba jarná únava:-D,či?
afataga
dala som si mackovy cesnak, hadam to pomoze :-) ale aj tak na fotke c. 6 nevidim dierkovany tanier :-) no sak nevadi, nemusim vsetkemu rozumiet :-)
zitar
Voľakedy som to často varievala, teraz som akosi pozabudla, tak sa teším, že mám zas niečo v talóne, keď už svete z boha nebudem vedieť, čo do hrnca. Vylepším to aj smotanou, ( doteraz som nedávala).
bambulkaaa
Aj u nas bolo toto jedlo oblubene ja ho robievam plus este aj so zeleninou :) Znova jednoduche no dobre :)
anett91
včera som robila na obed presne podľa tvojho receptu a všetkým veľmi chutilo :) ...a ja som sa zase naučila niečo nové :)
elalea
....tieto krumpli,ale bez masa zvyknem davat ako prilohu k masu "na prirodny"sposob...tiez fajnotka ako tento original....jednoduche a chutne.....;-).(inak toto je jeden z prvych rcptov,ktore som sa naucil sam varit,ked ma k tomu zivot prinutil...;D.)....
elalea
*oprava:...",ale bez masa,zvyknem"...zabudol som ciarku...;-)
1x xseven
kukulienka71
@elalea , dobre píšeš. Bola to obľúbená príloha aj mojej babky k akémukoľvek mäsu. Je to základ, ktorý musí zvládnuť začiatočník v kuchyni a neumrie od hladu:-D, máš pravdu;-)
1x elalea
veronika305
Vynikajúce. Ked hľadám recept ktorý som ešte nerobila hneď pozerám do vašich Pani Kuchárka:)
daktari
všetko ok, len nechápem ten výraz- maďarský eintopf.
kukulienka71
@daktari (7.2.2023 20:58) eintopf je všetko v jednom hrnci. Práve niektorý deň som myslela na seriàl Daktari☺️Clerence bol roztomilý😀





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia