Paprikáš z muchotrávky červenkastej

sechmet6 - fotkasechmet6, 19. augusta 2011
Paprikáš z muchotrávky červenkastej
Foto: sechmet6

Tento rok je na hríby skúpy, no muchotrávky červenkasté, alebo tzv. ružovky môžeme v lese nájsť na každom kroku. Aj keď sa jedná o muchotrávku, Zobraziť celý popisTento rok je na hríby skúpy, no muchotrávky červenkasté, alebo tzv. ružovky môžeme v lese nájsť na každom kroku. Aj keď sa jedná o muchotrávku, táto je rozhodne jedlá a chuťovo vynikajúca. Rozhodla som sa preto podeliť o jedlo, ktoré ma naučila pripravovať moja babka, vášnivá hubárka.

5
porcií
45 minút
príprava

Suroviny

8
 1 dcl
 1 a pol lyžice
 1 ČL




Postup

  1. 1

    Na panvici osmažíme nadrobno posekanú polovicu cibule. Pridáme umyté a pokrájané ružovky a chvíľu smažíme.

  2. 2

    Huby posolíme, okoreníme, pridáme červenú papriku, majoránku a premiešame. Zalejeme 1,5 l horúcej vody, hrniec prikryjeme a dusíme asi 20 minút.

  3. 3

    V miske so smotanou rozmiešame cca lyžicu a pol hladkej múky a vlejeme do hrnca. Varíme, kým paprikáš nebude dostatočne hustý. Podľa potreby dochutíme.

  4. 4

    Paprikáš podávame s haluškami a môžeme ho ešte ozdobiť petržlenovou vňaťou. Prajem dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

klaura
tiež robievam ... výborná mňamka ... odporúčam :)
tatranka
...chodíme na huby často.No zberáme len základné,a hlavne ktoré s istotou poznáme.Keď počujem muchotrávka,ihneď som v strehu.
Viem,že sú aj jedlé a veľmi chutné.No nikdy som nemala odvahu ju vložiť do košíka.
Paprikáš robím z masliakov,dubákov a aj zo zmiešaných húb.Je to pre nás v lete pochúťka.
tetuska
Manžel bol včera na hubách a doniesol aj túto muchotrávku. Varila som z nej polievku, dokonca je výborná aj vyprážaná ako bedľa, najlepšie sú mladé plody, dnes idem robiť praženicu. Priateľka mi poradila, že lepšia praženica je, keď už do hotovej zamiešame bryndzu a veru je to lahôdka, môžem len potvrdiť. Táto muchotrávka je vynikajúca jedlá huba. Tiež ju nezbierame, ale tohto roku sa to mení. Neotrávili sme sa, preto želám všetkým d o b r ú c h u ť.
hubata
Som vášnivá hubárka, zbieram všetky čo rastú na Záhorí, ale túto muchotrávku veru nie. Paprikáš samozrejme milujeme a recepty z hríbov by si zaslúžili mať samostatnú tému, tak ako aj napr. cukety a všetky druhy tekvíc. Hríby sa vyrovnajú mäsu, ba sú ešte chutnejšie. Milujem ich.
sovka62
Tu sa jej hovorí srnula (a veď farbou sŕňatko pripomína) a manžel ju zbiera veľmi rád. Je to chutná huba, na dusenie i do polievky. Hubový paprikáš robím rovnako ako ty z rôznych druhov húb. Z jesennej bedle červenajúcej chuťou i vôňou pripomína kurací, takže aj keď huby nemám rada, takýto zjem.
bozulka
Moja možno povedať že najoblúbenejšia huba,pridám k nej ešte rýdzik surovičku a bedle.Túto hubu som prvý krát jedla v Južných čechách /masák / a odvtedy ju milujem.Tu v okolí PN ich tuším volajú rompy.Ale najradšej mám vysmážanú alebo na kmíne.
bejaja
krásna huba výbornej chuti,zbierame ju,okrem paprikášu ju vyprážam ako rezne.
zinnajdha
v Čechách sa jej hovorí "masák", lebo vie byť hrubá, mäsitá. Má 7 znakov, ktoré keď nájdete, nemôžete si ju pomýliť so žiadnou inou hubou. My ju voláme "amanita" (muchotrávka).
sechmet6
Ďakujem za milé privítanie, aj za vaše pochvaly a skúsenosti :)
Mnoho ľudí sa tejto huby bojí, ale o veľa prichádzajú, pretože je vynikajúca :)
julica
No práve tento rok som ju prvýkrát zbierala. :) Vďaka za recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia