Paprčkový kotlíkový guláš

Tibor Samaranský
šéfkuchár reštaurácie Vinum Galéria Bozen v Pezinku, 18. apríla 2013
Paprčkový kotlíkový guláš
Foto: Ľuboš Pilc

Suroviny

2 kg
1 strúčik
250 g
50 g
200 g
2 ks




Postup

  1. 1


    Očistené paprčky dáme variť do studenej vody, pridáme koreňovú zeleninu, trošku soli a korenie, jednu celú cibuľu a pol strúčika cesnaku. Pomaličky privedieme do varu a na slabom plameni pri teplote 95 °C varíme 4–5 hodín. Paprčky vyberieme z vývaru a zbavíme všetkých kostí.

  2. 2


    Na oleji speníme cibuľu dozlatista, pridáme mletú papriku, premiešame, vložíme obraté mäso z paprčiek, čili papričky a podlejeme vývarom, ktorý zostal z varenia paprčiek. Dusíme na miernom ohni ešte asi 40 minút a nakoniec dochutíme cesnakom, soľou a korením. Prevaríme a odstavíme.

  3. 3


    Do odstaveného gulášu nakoniec dáme majorán, ktorý rozotrieme medzi dlaňami. Guláš ešte premiešame. Podávame s čerstvým chlebom.

Diskusia k receptu

angast
Nepatrila by tu výstraha " Nevhodné pre citlivé povahy " ?
rulik
nie je na paprčkách trochu málo mäsa na guľáš? skôr by som čakal huspeninu, ale chuť môže mať výbornú, niekedy vyskúšam
alena45
vždy som chcela paprčky ochutnať, starí rodičia to kedysi tiež jedávali, a podarilo sa mi to v Španielsku, Almérii, v rámci AI sme ich mali dokonca dvakrát ! A potom som skúšala aj doma, ale je fakt, času na spracovanie okolo toho dosť, a mäsa málo. No ak má niekto problémy s kĺbami, tak by si taký gulášik mohol spraviť viackrát v roku. Toľko prírodného kolagénu !
gabriele
paprcky mam velmi rada... @alena45 mas pravdu tolko kolagenu a este v akej chutnej forme :)...ja mam recept cinsky liecivy na paprckovu polievku proti zlcnikovym a oblickovym kamenom... take obycajne paprcky...kto by to povedal, ze su aj liecive :)
vevuska53
toto jedlo varieval môj dedo, v lete s lečom a ryžou - milovala som to
ancicka
na paprčkach sú same šľachy a kosti,potom z čoho je guľaš?Len z kožiek?
evanaaa
Takto samostatné som paprčky ešte nejedla, ale ten kolagén ma láka, ja mám problém s kĺbami a nič neužívam proti bolesti, mala by som aspoň uvariť a oberať paprčky. @gabriele , aj ty by si mohla sem pridať recept na tú liečivú polievku.
elekra
Pripájam sa k @evanaaa , @gabriele , mohla by si dať recept na tú polievku. Varievam aj paprčkový guláš, ale robievam ho tradičným spôsobom, tak, že dusím paprčky na cibuli. Potom, keď sú mäkké, tak ich oberiem a vrátim do šťavy. Pracné a náročné na čas, ale naozaj vynikajúce.
sracz
Skoro nikdy sa "nepodpisujem" pod rcp profesionálnych majstrov kuchárov, pri všetkej "zbožnej" úcte k ich remeslu aj k nim osobne, ale pod tento musím!!! Je to naozaj vynikajúca pochúťka! ... "čisto" len a iba z "paprčiek" som ho ešte navaril a ani nejedol, ale do klasického guľášu, dľa mojej receptúry (už som ju uverejnil), vždy 2÷3 rozpolené pridám (asi v 1/2 čase, varenia hovädziny)! Vylepší to komplet "arómu, chuť i konzistenciu guľáša samotného", ale tá pravá "polahoda" nastane, až si doslova "roztentočkované" paprčky s mojou lepšou 1/2 položíme na tanier a jeme ich iba tak, prstami, buď čisté, alebo s horčicou, či čerstvo strúhaným chrenom (ale aj ich kombinácia je "bašta nado všetky")!!! Ja osobne tento rcp ukladám a rozhodne vyskúšanE! ***** & KK -:))) !!!
eviana
Aj mne sa tento recept veľmi páči. Môj chlap mi už roky omiela, ako najlepší perkelt čo jedol ešte ako dieťa na susedovej zabíjačke bol perkelt z bravčových paprčiek. A silno mám pocit, že to mohlo byť presne toto... takže ďakujem, veľmi rada vyskúšam.
ivan14
Opravdu ta výstraha "jen pro silné povahy" je na místě. Marná sláva, už nemám takový "kachní žaludek" jako kdysi. Z paprček jsem nevařil guláš, ale "držkovou", a dopadlo to tak, že jsem si musel uvařit pelyněk, abych to strávil. Ale když vám o žaludek ještě bere, závidím vám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia