Panské párance fotorecept

papkoska - fotkapapkoska, 18. októbra 2012
Panské párance (fotorecept)
Foto: papkoska

Nielen pre pánov a paničky, ale aby som to vysvetlila ... Pôvodný recept na Drevorubačské párance s pečenými zemiakmi som upravila a posunula do Zobraziť celý popisNielen pre pánov a paničky, ale aby som to vysvetlila ... Pôvodný recept na Drevorubačské párance s pečenými zemiakmi som upravila a posunula do iného levelu pridaním ďalších surovín. Tak mi jedlo chudobných prešlo na bohatší dvor...

4
porcie
15 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
220 ml studená
1 čajová lyžička
6 kusov
3 plátky
1 ks
100 g
250 g
 nasekaná




Postup

  1. 1

    Zemiaky v šupke umyjeme, vyrežeme prípadné očká, položíme na plech s papierom na pečenie, v rúre na 200-220°C pečieme približne hodinu. Raz otočíme. Môžeme dať piecť aj nakrájané zemiaky, ale podľa mňa pečené v šupke sú chutnejšie takto, nie sú také suché.

    Panské párance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Večer vopred sme si pripravili cesto na párance. Na doske zmiešame múku, soľ a vodu. Nepridávame viac, musíme cesto tuho pritláčať o dosku cca 10 minút, všetko sa pekne spojí a nelepí. Dôkladne zabalíme do potravinovej fólie a uložíme na noc do chladničky. Možno stačí zamiesiť a nechať odstáť len ráno, nabudúce vyskúšam.

    Panské párance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa zemiaky pečú, pripravíme si slaninu, cibuľku, opečieme do zlatista.

    Panské párance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme maslo, necháme roztopiť a odložíme na bok, zmes počká na uvarené párance.

    Panské párance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto NEmúčime, ruky máme umyté a suché. Cesto trochu váľkom povaľkáme, nelepí sa ani o pracovnú dosku.

    Panské párance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakrájame na pásiky.

    Panské párance (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Každý pásik trochu váľkom sploštíme....

    Panské párance (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... potom rukami natiahneme. S cestom sa pracuje dobre, je pružné.

    Panské párance (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Párame párance, začneme zhruba 3 cm od vrchu, potom po celej dĺžke.

    Panské párance (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Každý páranec párame ešte raz alebo dovtedy, kým "párance nie sa hrubie". Ak je pásik pred páraním príliš dlhý, roztrhneme ho na polovice.

    Panské párance (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na jednu várku varenia som vypárala asi 4 pásiky cesta.

    Panské párance (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Upečené zemiaky nakrájame na menšie kúsky, dáme do pekáča a popučíme.

    Panské párance (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Párance postupne varíme v osolenej vode. Varia sa rýchlo, hotové sú, keď vyplávajú hore. Vyberáme dierkovanou naberačkou do pekáča so zemiakmi. V tomto bode môžeme pridať len rozpustené maslo, podľa chuti dosoliť a podávať drevorubačské párance.

    Panské párance (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na uvarené párance nadrobíme bryndzu, pridáme obsah panvičky, premiešame, posypeme pažítkou. Ja som si ešte pridala aj kyslú smotanu, ale to už si nabudúce nedám, bolo toho príliš. Dúfam, že mi tetušky z Pukanca odpustia, som len samouk, párance som varila druhý raz v živote len podľa toho, čo som odkukala v TV a na Radvanskom jarmoku pri stánku s párancami. Veľmi ďakujem týmto pani Anne Zorvanovej za to, že Slovensku pripomenula tento chutný recept.

Diskusia k receptu

klaura
Odvtedy, čo som párance videla v telke, sa ich chystám urobiť ... doteraz som však nenabrala odvahu ... ale s tvojim krásnym návodom sa mi určite podaria ... :)))
a ozaj vitaj na Vareche, Papkoška :)) nech sa ti medzi nami páči ...
jarunka
O parancoch som len pocula ale velmi davno. Recept som si ulozila a urcite vyskusam.
motamita3
Hurá,konečne sa do nich pustím.Tiež som to videla v TV.A ešte niečo,ten Radvanský Jarmok,potom sme asi rodáčky.Ďakujem
samanka
Supeeer, tiež som ich videla v telke, môže to byť veľmi chutné jedlo.. už sú v KK....
cathushka
tento recept na parance som potrebovala....mala som pocit ze moja babka si ho zobrala so sebou do hrobu. Ona mi ich robievala ale volala to "podmaslove halusky" tie parance boli take zuvacie, mnam..... a robila ich s vajickom a podmaslim, ale mne najviac chutili len omastene bez nicoho. coskoro to vyskusam. a ona to nemiesila vecer pred tym, nechala postat hodku, prikryte aby neobsychalo a stacilo.
dakujem, dakujem dakujem....tento recept mi chybal do zbierky a myslela som ze uz ho nezozeniem.
garanco
Nová "Varecháčka", nový recept - vitaj medzi nami. O párancoch som ešte nepočula (aj keď moji starí rodičia pochádzali z Lopeji), určite sú výborné, ale tá príprava mi pripadá veľmi babravo, snáď nájdem niekedy odvahu ich pripraviť...
vegetariankapp
Môže to byť velmi chutné. My tento recept poznáme od mojej starej mamy z Východnej ako šúlance. Ale cesto urobím a nenechávam odležeť a rovno z neho odtrhávam kúsky a šúlam dlhé šúlance deti to nazvali hadiky./ asi 10 cm dlhé/ Tie potom uvarím v slanej vode vyberiem a dám tam bryndzu a polejem roztopeným maslom. A je to super chutné. Ak chcete môžte vyskúšať túto variantu.
siskam
Tiež som to prvýkrát videla v telke. Hneď som ich vyskúšala, robila som ich už dvakrát, raz s bryndzou, raz s tvarohom. Najbližšie skúsim s podmáslim. Len ja som ich "párala" priamo do vriacej vody, len nie priamo nad hrncom, aby mi v rukách nenavlhli a nelepili sa.
marcy
krásna fotodokumentácia pracného,ale fajnového jedla :))
1x aretta
coldbery
Krásne nafotené,zretelné vysvetlené..vyzerajú veľmi chutne ...ja som tiež robila párance po prvykrát,ale mne sa to tak nepodarilo...ale ty si to tak pekne vysvetlila,že ešte raz to vyskúšam...:)
rozmarin
Poznam ich iba z roznych remeselnych trhov a jarmokov, kde si ich vzdy davam, tak teraz ich aj vyskusam urobit, ale urcite sa nebudem s ich paranim tak piplat, vsak nemusia byt az take pekne, hlavne aby boli chutne :-). Dakujem za recept!
papkoska
Ďakujem za všetky komentáre, dúfam, že sa každému podaria. Potešilo ma, že hneď môj prvý recept a je najklikanejší. Myslím, že každý chce párance vyskúšať a nikto ich nevie variť. Práve preto som urobila tento fotorecept, pretože som dlho zháňala pôvodný recept a nikde nebol podrobne vysvetlený, čo je obrovská škoda. Nebyť pani Zorvanovej, tak väčšina Slovenska ani netuší, čo párance sú.
@garanco - nie je to až také prácne, hackať halušky je v podstate ešte zložitejšie.
@tonicka53 - Pukanské párance majú niečo ako ochrannú známku, môžu byť len s pečenými zemiakmi alebo tvarohom, ja som si ich premenovala aj preto, že nie som z Pukanca a možno aj moje páranie nie je celkom také ako od tetušiek a drevorubačov z Pukanca... musela by som sa to učiť od niekoho ako hackať halušky z lopatky od mojej starkej, bok po boku.
parles
Vůbec jsem o takovémto jidle nevěděl a moc se mi líbí! Jen mi nejde do hlavy, proč se párance dělají tak složitě, proč se třeba placka nevyválí natenko a pak hned nenakrájí na tenké pásky?
papkoska
No, to by už neboli párance, ale krájance, keby sa šúľali, tak zase šúľance, ale nie, pravý dôvod je oveľa jednoduchší. Je to jedlo, ktoré sa nevarilo doma, ale robili si ho drevorubači v hore bez akýchkoľek kuchynských pomôcok, len kotlík s vodou a v pahrebe upečené zemiaky. Oni to cesto ani trochu nevaľkali, len naťahovali v rukách, omotali až okolo zápästia a párali rovno do vriacej vody. Práve preto toto jedlo takmer upadlo do zabudnutia, pretože ho nevarili doma ženy, ale v hore chlapi, takže nebolo tak rozšírené. To páranie mi príde oveľa jednoduchšie ako vaľkanie natenko, nie je sranda urobiť napríklad domáce rezance, to vedela len moja starká, mne sa ani raz nepodarili.
ada13
parance poznam z detstva,ked mi ich pravidelne na prazdninach u starkej varil stryko. neskutocne bol v tom sikovny, a viem,ze najviac mi chutili s tvarohom a rozpustenym maslom,. su super,oplati sa to vyskusat.
gitka61
Parance som ochutnala na jarmoku boli mnam.Slane boli zemiakove a sladke tvarohove,chutili .Poradili ,ako mame spravit cesto ,aby sa vydarili.
momca
ja som ich robila od tety co vyhrala v tej televiznej sutazi uy 2x..nie je to nic tazke..a robila som uz aj makove..
anna17
Milujem parance či na slano alebo sladko tvarohom,orechami,makom ale ešte som ich v živote nerobila ale zajtra podľa vášho receptu a postupu určite urobím ďakujem za recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia