Panettone a muffiny ako panettone

Autor receptu: stacy77777

Už dávno som chcela vyskúšať koláč panettone,recepty na nete sa líšia,či už postupom, alebo surovinami,niektoré sú s krásnym oblým klobúčikom, niektoré na vrchu prekrojené do kríža, ale hlavné je,že výsledok je chuťovo skvelý a hlavne rodina má niečo nové....

180 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Preosejeme obe múky,pridáme soľ, pomarančovú kôru. V ďalšej miske si vymiešame do peny kryštálový cukor, vanilkový cukor a celé vajcia. Sušené plody zalejeme 1dcl mlieka,pridáme um a necháme takto namočené. Oba druhy orechov si nasekáme. Prichystáme kvások z trošky cukru,droždia a mlieka, necháme vykysnúť. Maslo roztopíme a pridáme doň 3 lyžice medu.
  2. Po vykysnutí kvásku všetky suroviny spojíme,pridáme asi 300ml mlieka,vymiesime hladké,redšie cesto,mlieko pridávame podľa potreby. Ja som miesila klasicky rukou,pekárničku nevlastním a bola to dosť makačka. Cesto necháme kysnúť asi 1hodinu. Vyklopíme na dosku,rozdelíme.
  3. Na výrobu formy som sa necítila, aj keď som ju tu na Vareche našla veľmi peknú. Snáď na budúce. Použila som klasické hrnce 3l, 2l , vystlala papierom na pečenie a zo zbytku cesta som skúsila muffiny.
  4. V jednom z netových receptov sa takto nechávalo cesto kysnúť 5 hodín, priznám sa,že toľko sa mi čakať nechcelo....prikryla so potravinárskou fóliou a nechala kysnúť ešte hodinu.
  5. Tesne pred vložením do rúry som podľa receptu nakrojila cesto do kríža a položila kúsok masla do stredu a vrch potrela žĺtkom rozmiešaným v troške mlieka. Tým istým spôsobom som pripravila cesto na muffiny.
  6. Keďže som nenechávala až tak dlho kysnúť cesto, piekla som opäť mojím starým spôsobom- na 50stupňoch 15minút, zvýšila teplotu na 120stupňov a nechala ďalších 15minút, potom som zvýšila teplotu na 170stupňov, keď vrch koláča dostatočne stmavol, prikryla som vrch alobalom a takto piekla ešte 20minút. Celkovo som väčší koláč 3l piekla okolo hodiny, ale to už naozaj každej gazdinke ukáže sama rúra.
  7. Hotové muffiny aj koláč som po dopečení potrela roztopeným maslom. Priznám sa ale,že na budúce neviem,či by som nakrajovala vrch,predsa len sa mi viac páči panettone s oblým hladkým vrchom.
  8. A ešte v reze... Prajem dobrú chuť.