Panenské zemiakové placky

zemo - fotkazemo, 22. októbra 2009

Stoja za to, aby sa o nich dozvedelo a robilo si ich čo najviac varecháčov a varecháčiek. Do panenských placiek nejde ani múka, ani Zobraziť celý popisStoja za to, aby sa o nich dozvedelo a robilo si ich čo najviac varecháčov a varecháčiek. Do panenských placiek nejde ani múka, ani vajcia, aj tak držia spolu ako nerozborné prateľstvo. Sú chrumkavé, ľahučké a rozplývajú sa na jazyku !!!

60 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Do normálnych zemiakových placiek sa dáva do postrúhaných zemiakov vajce a hladká múka. Panenské zemiaky sú iba postrúhané zemiaky, rozotrený cesnak, soľ , čierne mleté korenie a majoránka. Celý zázrak spočíva v tom, že využijeme zemiakový škrob ako najlepšie lepidlo, aby placka držala pohromade.

  2. 2

    Zemiaky postrúhame, necháme nasolené doležať a potom dáme do sitka. Miešaním cesto precedíme. Vodu zachytávame, prelejeme do skleneného pohára. Čakáme, až sa nám na dne usadí tekutý zemiakový škrob, ktorý má nepriesvitnú, bielu farbu. Číra voda sa usadzuje hore. Zatiaľ si do postrúhaných zemiakov zamiešame rozotrený cesnak, soľ, korenie a majoránku.

  3. 3

    Keď škrob sadne, priesvitnú tekutinu vyberieme lyžicou alebo ak sa nám podarí, vylejeme a spodok nalejeme do nádoby, kam sme dali postrúhané zemiaky. Pomiešame a na rozohriatý tuk vždy do naberačky naberieme postrúhané zemiakové cesto, vidličkou pekne roztlačíme na povrchu a vyprážame na miernom ohni.

  4. 4

    Zoberieme si plochú podberačku a po zhruba 3 - 4 minútach skontrolujeme zdvihnutím placky jej spodok. Ak je už pekne dočervena, obrátime placku a z druhej strany ju tiež dopečieme. Pri pečení placiek dbáme o to, aby sme mali vždy dostatok tuku na rozpálenej panvici, lebo placky pijú presne tak, ako ľudia pijú po plackách. Keď máme radšej hrubšie placky, netlačíme veľmi vidličkou pri formovaní. Najlepšie sa vyprážanie je zmeska olej a masť. Dávalo sa do toho aj maslo, ale dnešné je ako keby ste liali vodu do oleja...

Diskusia k receptu

zemo
veru skús, verka, ručím za ne
olimata
Takto to neskúsim! Skúsenosť - jemne čerstvo nastrúhané zemiaky, žiadne sitko, dobrá panvica, minimum tuku.
olimata
Takto to neskúsim! Skúsenosť - jemne čerstvo nastrúhané zemiaky, žiadne sitko, dobrá panvica, minimum tuku.
afax
moj ujo robil podobne placky, cisto len zemiacky so solou a ked ich rozotrel na panvici, "zlepil" ich lyzicou rozhabarkovaneho vajicka... :)
diadem
Najlepsie chutia zemiakove placky vyprazane na mramorovej platni v lete na zahrade. Klasicke... velmi malo muky...
vamat
Ja ich robím podobne. Naberiem postrúhané zemiakové cesto, vidličkou pekne roztlačím ale nie až k okraju. Po otočení nechám chvíľku opiecť a potom zalejem okraj vyšlahaným vajcom. Je to chutné aj pekné zároveň.
milan2
Dnes som ich spravil na večeru, ale sa mi veľmi, ale veľmi napili olejom, kde som urobil chybu? Tak som do druhej polovičky cesta primiešal jednu lyžicu hrubej múky a tie už neboli také mastné.
A mal si pravdu ten škrob sa perfektne usadí, je ho dosť veľa je fajnovo mazľavý, skoro ako med, nemyslel som si, že bude až taký a bude ho tak veľa.
zemo
Nuž bratku z "Ajove" z Americka. Aj si si rozpálil olej? Aby bol podobne fajnový, ako v ňom pražili prvých kresťanov? Ak áno, tak to bude iba v tom, že vaše zemiačoke indiánske sú inakvejšie ako tie, čo u nás zostali ako švábky, erteple a čo ja viem ešte ako si ich voláme.
P.S. Nezabudol som na polievku od Hafiho, len som nestíhal. Ahoj "ajovák" za veľkou mlákou!
sracz
Srdečne buď pozdravený, krešu Zemo_d´Milano! Srdečná úprimná vďaka Ti buď vzdaná za E-mail aj za recept. Veru si chlap, majúci "mandarínky", dodržiavajúci slovo. Skúsim, okúsim, oprobujem, ochutnám,okoštujem. Mám rád všetko nové a až po vlastnoručnej výrobe a ochutnaní činím závery. Priznávam sa, že ako roduverný vyhodňar, inklinujem k šarišským nalešnikom a strapačkám. Ale už po x-tý raz opakujem slová nesmrteľného Prešovčana Paľka Mikulíka, nech mu dá Pám Boh večnú slávu: "I tak še da aj tak še da"! Len tak na margo, aby som nezabudol podpichnúť Teba (samozrejme v dobrom) i náš "fan club mužského varenia", odporúčam Tvoje placky rozšíriť o šťavnatý paprikáš, alebo perkelt (do zložených half&half) a ako prílohu dusenú kombinovanú červenokyslú kapustu s jablkami a karamelom. Detaily až v mojom recepte, keď si už konečne kúpim digifoťák. Delo del prala Milan és a hepro családisz! Dozdziveňa pre všetkých, Ferry_Srácz of Cassovia from Iowa Des Moines.
eraserhead
@diadem vyprazane na mramorovej platni , tak to by som chcel vidieť ako sa dá na mramore vyprážať. To akože sa dá platňa mramoru nad zdroj tepla na to sa dá nejaký tuk, alebo ako?
zemo
Leto je to, keď je teplo. Ako teraz na jeseň. Mramor po dlhých horúčavách dostane iba na vrchu horúcosť, a dole nie. Ja len tak.... O:)
eraserhead
v lete roku 2000 ešte pred východom slnka na tmavom piesku niekde na pláži v Albánsku, keď sme lovili maličké mušle "sitovaním a filtrovaním" piesku. Priplavil sa na starej bárke miestny asirybár vytiahol za hrsť čerstvých kreviet (ešte sa hýbali) rozlupoval ich v zhrubnutých rukách a len tak, na bio ich jedol.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia