Panenka v bylinkovej kôrke na hlivovej omáčke

Rastislav Bekeš
šéfkuchár penziónu Harmónia v Modre, 2. apríla 2013
Panenka v bylinkovej kôrke na hlivovej omáčke
Foto: Ľuboš Pilc
6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 210 °C

Suroviny

600 g
1 zväzok
1/2 zväzku
2 strúčiky
4 krajce
50 ml
50 ml
Omáčka:
5 g
1/2 ks
200 g
300 ml
Zapekané zemiaky:
1 kg
100 ml
100 g
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Bravčovú panenku osolíme, okoreníme a opečieme na rozpálenej panvici. Mäso odložíme, aby sme pripravili bylinkovú krustu. Toastový chlieb zbavíme kôrky a dáme do mixéra s petržlenovou vňaťou, tymianom, cesnakom a korením. Postupne prilievame olej a všetko spolu rozmixujeme. Touto masou obalíme panenku a dáme ju piecť do predhriatej rúry na 10 – 13 minút pri 210°C.

  2. 2

    Cibuľu nakrájame na malé kocky, orestujeme na masle, pridáme hlivu a restujeme, kým nepustí šťavu. Osolíme, okoreníme a zalejeme smotanou. Odparíme na polovicu a dochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Zalejeme ich smotanou, pridáme popučený cesnak a nasekaný rozmarín. Osolíme, okoreníme a premiešame. Postupne vrstvíme na seba a zalejeme smotanou. Pečieme v rúre na 180 0C 50 – 60 minút, pred koncom zemiaky posypeme nastrúhaným syrom.

Diskusia k receptu

sisok
uz som recept skusila - pridala som vsak aj kopor, bazalku a rozmarín. Panenku som po krátkom prepečení na panvici natrela horčicou a až potom obaľovala v bylinkách. Vynikajúce, odporúčam :)
slavka2012
Aj ja som ho robila predvcerom, kedze poznam svoju ruru, pirkla som ho 25 minut a bolo vyborne, stavnate, a bylinkova korka mu dodala neopakovatelnu chut. Pouzila som petrzlenovu vnat, salviu a konopny olej, tymian mi zial v zime zmrzol.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia