Palócka polievka podľa Gundela fotorecept

pusta - fotkapusta, 17. septembra 2014
Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept)
Foto: pusta

Túto polievku varieval z úcty sám slávny János Gundel, otec šéfkuchára Károlya Gundela, spisovateľovi a milovníkovi madarskej palóckej kuchyne Kálmánovi Michszáthovi vo svetoznámej Zobraziť celý popisTúto polievku varieval z úcty sám slávny János Gundel, otec šéfkuchára Károlya Gundela, spisovateľovi a milovníkovi madarskej palóckej kuchyne Kálmánovi Michszáthovi vo svetoznámej reštaurácii Gundel v Budapesti, kde sa stala vychýrenou a obľúbenou polievkou, recept som vybrala z jeho vzácnej kuchárskej knihy.

6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

1000 g (alebo baranie)
150 g
150 g
300 g
2 strúčiky
podľa potreby (alebo hovädzích)horúci na podlievanie
50 g
10 g kvalitná
5 g
podľa chuti
250 ml hustá
20 g
1 zväzok čerstvý
1 ks na šťavu
1 ČL
2 ks




Postup

  1. 1

    Odblanené, očistené, vykostené,umyté, osušené, jahňacie pliecko som pokrájala na menšie kocky.

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistené, pokrájané zelené fazuľky cca na 4 cm kúsky som umyla a uvarila zvlášť v mierne osolenej vode, zvlášť som uvarila aj zemiaky pokrájané na malé kocky v osolenej vode.

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rozpustenej horúcej bravčovej masti som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu do sklovita...

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridala som sladkú mletú červenú papriku, použila som papriku Kalocsai, na miernom ohni som ju nechala úplne rozpustiť za stáleho miešania,...

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som pokrájané jahňacie mäso a prudko som ho poopekala z každej strany, kým sa zatiahlo a na povrchu vznikla tenká kôrčička za usilovného miešania,....

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...znížila som plameň na stredný, pridala som bobkové listy,soľ, rascu, na drobno pokrájaný cesnak, orestovala som len krátko, kým sa cesnak pekne rozvoňal - asi 1 až 2 minúty,

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...podliala som malým množstvom horúceho domáceho jahňacieho vývaru z kostí, vydusila až takmer na tuk, postup som opakovala, vždy za malého podliatia vývarom ako pri perkelte, dusila som prikryté pokrievkou na miernom plameni, kým mäsko nezmäklo a perkelt bol uvarený.

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ked bol perkelt hotový, pridala som uvarené zemiaky, pokrájané na malé kocky aj s vodou, v ktorej sa varili,...

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pridala som aj uvarené zelené fazuľky aj s vodou, v ktorej sa varili,...

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...priliala som kyslú smotanu, ktorú som do hladka rozmiešala s múkou, aby sa neutvorili žiadne hrudky,..

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pridala som na jemno posekaný kôpor,...

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...a za stáleho miešania som povarila na strednom plameni, kým sa nestratila chuť surovej múky a polievka sa primerane zahustila, vypla som plameň. asi 15 minút.

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotovú polievku som nechala chvíľu odstáť, aby sa smotana nesekla, až potom som ju ochutila citrónovou šťavou a estragónovým octom, čím získala príjemnú pikantnosť a sviežosť.

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Horúcu polievku som nabrala do tanierov a podávala, ide o veľmi chutnú, pomerne hustú, silnú sýtu výdatnú príjemne pikantnú a kyselkavú polievku z jahňacieho mäska so zeleninou a doplnenú kôprom.

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pohľad zblízka: Táto polievka je typická pre Palócov, ktorí obľubujú husté silné polievky s mäsom, zeleninou a s kôprom, výdatne smotanové na kyslo, niekde ju varia z baranieho pliecka. Palóci sú historické etnikum, ktorých pôvod je aj dnes predmetom skúmania historikov, majú svoju charakteristickú reč a výslovnosť, svoje zvyky, svoje tradície, vlastnú ľudovú kultúru a typickú obľúbenú tradičnú úžasne chutnú kuchyňu, ktorá preslávila aj svetoznámu reštauráciu Gundel v Budapešti, ktorá je už viac ako 150 rokov v rukách šéfkuchárov rodiny Gundel. Palóci žijú v Madarsku na území medzi riekami Dunaj a Tisa od stredu Madarska na sever v línii od juhozápadu po severovýchod aj pozdĺž slovensko - madarských hraníc a ich kultúra a kuchyňa je známa a obľúbená aj u nás na Slovensku.

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

kukulienka71
Super! Palócka kuchyňa je veľmi chutná, recept ukladám. A Mikszátha mám tiež rada;-) Vďaka.
daguska
Pekná a velmi chutná polievka.Madarská kuchyña sa mi páci.O restaurácii Gundel som cítala samozrejme samé chvály.Mozno sa mi raz Budapest podarí navstívit.
safran
viac ako 150g mäsa v polievke? nejeden muž by bol rád, nejednej žene by stačilo ako samostatné jedlo :-) ... polievka vyzerá výborne
pusta
@kukulienka71 , súhlasím, je super :-)
aj ja mám rada Mikszátha.
dakujem za uznanie a uloženie do kk.
potešila si ma :-)
sracz
... ani som netušil, že aj ja som Palóc! Pravdepodobne sa niektorý z mojich predkov, veď od nás z Košíc, to nie je až tak ďaleko, "zatúlal" na naše predhistorické pláne a tam s niektorou (niektorým) "pomiešal" našu Abovskú či Šarišskú krv. Aj ja varievam a ľúbim husté (drevorubačské, furmanské i gazdovské) polievky, v ktorých aj lyžica stojí! Pekný postup aj tohoto Tvojeho rcp, milá @pusta napomáha predstavám aj tráveniu!
pusta
@daguska , som rada, že sa ti madarská kuchyňa páči :-)
byť v reštaurácii u Gundela je gastronomický a gurmánsky zážitok :-)
držím ti všetky palce, aby si absolvovala v Budapešti toto nádherné svetoznáme kulinárske miesto !!!
dakujem za peknú pochvalu.
pusta
Milá@safran , však pán šéfkuchár Gundel túto riadnu porciu chutnej polievky aj varil pre muža a skvelého spisovateľa.
u nás to bolo tak ako píšeš, pre mojich chlapov úžasná polievka, pre mňa plnohodnotné samostatné jedlo :-)
dakujem za uznanie.
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, veru tak, aj Šariš, je abovským územím, na ktorom žijú Palóci, jeden nikto nevie, po kom zdedil divokú vášnivú krv a krásu :-)))
je to taká sýta a vynikajúca polievka pre zdatných mužov, ale aj pre ženy - pán veľký a svetoznámy šéfkuchár János Gundel dobre vedel, komu ju varí a preslávil ňou reštauráciu Gundel v celom svete, i v Amerike, pokiaľ viem aj v New Yorku vlastní svoju vychýrenú reštauráciu :-)
dakujem ti za krásne uznanie.
joel
veľmi pekne ďakujem za recept, ja si totiž tohto roku chovám dvoch barancov a ešte som jakživ baraninu nejedol, ale začinajú sa mi zbiehať slinky na tu polievočku, privital by som aj viac receptov na jahňacinku, už vopred ďakujem
jozka2
Tato polievocka mus byt velmi chutna a jahnacinka je uzasne masko ak sa spravne pripravi.
kecemis
Jahnacinu mame radi a hustu polievku tiez. Toto vyzera skutocne vyborne a verim ze aj chuti. Ukadam si to a zaradim do jedalnicka v blizskom case. Dakujem.
gitka61
Polievocka vypada nadherne,len skoda ,ze u nas jahnacinu v obchodoch nedostat.Par krat sa stalo ,ze mna manzel prekvapil s jahnacinou,ale mu pripomeniem a snad sa mu to postasti.Len ,tak budem moct vyskusat tuto dobrotu.5*****k.k
radulienka
Mňam, superpolievočka, až sa mi slinky zbiehajú pri čítaní, musím si takú urobiť podľa teba, mám tiež rada husté a sýte polievky pre dušu, potom už mi viac netreba jesť. A tie farby, nádhera, vďaka za zverejnenie...
sracz
Vopred sa ospravedlňujem za "poučovanie", milá @pusta ale Šaeiš nikdy nebol pod Abovskou župou! To ako keby si priraďovala Liptov , trebárs ku Oravskej!!! To len, aby sme v hanbe neostali!!!
frezia
Tuto urcite vybornu polievku velmi rada vyskusam. Uz je ulozena. 5*
pusta
Milý@sracz - ferikám drágám, hlboko sa ospravedlňujem ja tebe, prepáč mi tú chybu :-(
jasne, že Šariš tam nepatrí, je odtiaľ na sever.
Abovská župa je názov župy, komitétu v Uhorsku, presnejšie v Hornom Uhorsku, susediaceho so Zemplínskou, Šarišskou, Spišskou, Boršodskou a Turnianskou župou, v polovici 19. storočia došlo ku spojeniu s Turnianskou župou a od roku 1881 s trvalým názvom Abovsko - Turnianska župa.. Po rozpade Uhorska a vzniku slovensko - madarskej hranice, v r. 1919 až 1920,pripadla severná časť Abovsko - Turnianskej župy Česko - Slovensku a južná časť Madarsku.
V súčasnosti je to neformálny slovenský región (približne mu zodpovedá turistický región Košice) a na druhej strane hranice zase maďarský región Abov (Abaúj). Označenie Abov sa v oboch štátoch používa tak pre historické územie bývalej rozľahlej župy, ako aj pre jeho súčasné časti pripadajúce na ich štátne územie.
verím, že som odpovedala dosť podrobne a pravdivo :-)
dakujem ti za pochopenie a dúfam, že si mi môj omyl prepáčil

frezia
Klikla som na 5 hviezdiciek a zaevidovalo to len 3, stalo sa to uz viackrat, hviezdicky uz klikat nebudem. Aj bez hviezdiciek je tvoj recept vyborny.
pusta
@joel , to je úžasné, že ty sám chováš barancov :-))) Chválim!!
tento recept iste využiješ a bude chutiť :-)
ak chceš viac receptov na jahňacinu, potom si pozri moje recepty na vareche, mám ich pomerne veľa a chystám sa pridať aj nové.
dakujem za pochvalu.
pusta
@kecemis - Milý Mirko, najlepšie chlapské polievky sú také, kde stojí lyžica :-))) dôverne poznám na tých mojich chlapoch a táto s jahňacinou chutí naozaj úžasne.
teším sa, že túto polievku si zaradil v najbližšom čase do jedálnička, potom informuj,prosím, ako chutila :-)
dakujem za uznanie a uloženie do kk.
používateľ nemá avatar
tw
tw
poznam dobre, varim ju uz 25 rokov pretoze sme mali kazdy rok 20 jahniat a uz som bola objedena pecene,dusene....raz som objavila tento recept a odvtedy robim len tuto polievku a nevieme sa jej objest,pripomina mi taku sviezu chut,ked mate moznost odporucam vyskusat nebudete sklamani hodnotim 5*
používateľ nemá avatar
tw
tw
poznam dobre, varim ju uz 25 rokov pretoze sme mali kazdy rok 20 jahniat a uz som bola objedena pecene,dusene....raz som objavila tento recept a odvtedy robim len tuto polievku a nevieme sa jej objest,pripomina mi taku sviezu chut,ked mate moznost odporucam vyskusat nebudete sklamani hodnotim 5*
babkamt
túto polievku nepoznám. No vyzerá úžasne, mojim chlapom bude určite chutiť. A ja budem za hviezdu:-) Ukladám do kk, 5*
pusta
@gitka61 , pevne verím, že tvoj pán manžel ťa v blízkej dobe prekvapí jahňacinkou a ty zase prekvapíš jeho touto úžasnou polievkou. :-)))
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a 5*
medovnicek
vidíš dozvedela som sa aj niečo nové, nevedela som o tomto etniku, verím, že polievka je chutná a výdatná:)
pusta
@radulienka , nesmierne si ma potešila :-)))
to ja dakujem tebe za takú krásnu pochvalu, :-)
tá polievka je naozaj fantastická.
pusta
@terinka55 , mám z toho úprimnú radosť :-)))
dakujem za pochvalu, uloženie do kk a 5*.
pusta
@frezia , poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
s tým hviezdičkovaním si nerob zbytočné vrásky, lebo ak klikneš ty napr. na 5*, výsledok sa ti ukáže už spriemerovaný :-)
dakujem ti za uznanie, uloženie do kk a 5*
pusta
@tw , vôbec sa nedivím, že túto polievku poznáš aj ty, Gundelova kuchyňa a táto polievka je totiž už viac ako 100 rokov svetoznáma a obľúbená.
máš pravdu, nedá sa jej objesť :-)))
mať toľko jahniat ročne - závidím len v dobrom a gratulujem!!!
dakujem ti za vrelé odporúčanie tejto úžasnej polievky i za 5*.
pusta
Milá@babkamt - sľubujem, že určite budeš za hviezdu :-)))
a tvojim chlapom i tebe samotnej bude táto úžasná polievka chutiť, však je predovšetkým pre riadnych chlapov :-)
dakujem za uloženie do kk, krásnu pochvalu a 5*.
pusta
@medovnicek , veľmi si vážim, že si tak pekne ocenila môj bonus pridaný k receptu a dozvedela si sa niečo nové aj o etniku Palócov :-)
dakujem za uznanie polievky i pridanej hodnoty.
vážim si to veľmi.
používateľ nemá avatar
tw
tw
nevedela som historiu toho receptu tak som sa zase nieco naucila a tiez Ti musim povedat ze skusam skoro vsetky Tvoje recepty pretoze to su chute ktore mame radi i my a uz sa tesim na tie dalsie.
Prajem prijemny den.
pusta
@tw , som rada, že si ocenila aj pridaný bonus o historii tejto polievky a priniesla som svojou snahou aj čosi viac :-)
nevedela som, že si odkladáš skoro všetky moje recepty,naozaj si ma potešila :-)
veľmi pekne ti dakujem.
aj ja tebe želám Pekný podvečer :-)
pampusik
Super polievka. Pusta ty si varecháčška gastro encyklopédia :D
pusta
@pampusik , súhlasím, je to úžasná polievka :-)
no nie som "varecháčska gastro encyklopédia" DDDDD
história je len jedným z mojich koníčkov :-)))
v histórii mám obľúbené kapitoly ako napr. panovnícke rody, vlády, booje a rada si naštudujem aj dejiny súvisiace s jedlom, a mnohé iné.
dakuje,m za uznanie :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia