Palmový kel s cestovinou fotorecept

janger - fotkajanger, 7. októbra 2016
Palmový kel s cestovinou (fotorecept)
Foto: janger

...alebo toskansky kel, (Brassica oleracea var. palmifolia)... Mala som zase v bio-balicku tuto staronovu zeleninu. Je uz storocia stara, tu bola uz aj trochu Zobraziť celý popis...alebo toskansky kel, (Brassica oleracea var. palmifolia)... Mala som zase v bio-balicku tuto staronovu zeleninu. Je uz storocia stara, tu bola uz aj trochu zabudnuta, ale zase sa zacina viac objavovat a pouzivat. Neviem, ci aj na Slovensku? Ale mozno ju niekto z vas aj pestuje, takze recept sa mozno hodi. Ak budete vidiet v obchode, tak neobchadzajte, ale vyskusajte.

2-3
porcie
25-30 minút
príprava

Suroviny

 (toskánsky)
1 ks
4 struciky
200 g
2 PL
2 dl
podľa chuti
2 - 3 PL




Postup

  1. 1

    PL = polievkova lyzica
    Zeleninu dobre umyjeme, nechame odtiect.

    Palmový kel s cestovinou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z listov vyrezeme nervy, tie su dost tvrde. Listy pokrajame.

    Palmový kel s cestovinou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrajame cibulu, cesnak. Videla som v obchode bielu cibulu, tak som ju chcela vyskusat.

    Palmový kel s cestovinou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na troske oleja osmazime pokrajanu slaninku, pridame cibulu, cesnak, porestujeme.

    Palmový kel s cestovinou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na druhej panvici na troche oleja, na silnejsom ohni chvilu orestujeme kel, potom pridame cast zeleninoveho vyvaru, panvicu zakryjeme a dusime priblizne 13 minut. V pripade potreby dlhsie, pripadne kratsie. Sem tam treba ochutnat, pripadne este podliat. Tento kel ma dost taku pevnu strukturu, maksi nam chuti viac. Po tych 13 minutach dusenia bol taky akurat, nie moc tvrdy, ale este chrumkavy.

  6. 6

    Medzitym si dame varit cestovinu. Ja som pouzila rezance. Zlejeme.

  7. 7

    Slaninku pridame k zelenine. Primiesame do toho uvarenu cestovinu a mozeme nalozit na tanier.

    Palmový kel s cestovinou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Posypeme struhanym kozim syrom. Mne tam chut kozieho syra velmi pasovala. Ak nemate radi, moze byt aj iny, alebo ziadny...

  9. 9

    Mnozstva si kazdy moze upravit. Ja som tu zeleninu neodvazila, ale myslim, ze jej bolo tak 400-500 gramov.

  10. 10

    Ak vyskusate, prajem dobru chut!

Diskusia k receptu

jozka2
Zaiste ste si pochutnali.Nepoznam tuto zeleninu.Stoji za vyskusanie.
1x janger
kecemis
Chutne pripravene, stoji za vyskusanie. A ja som vzdy to volal len kelove listy. No ucim sa nadalej. 5*
1x janger
janger
@izabella , ano, podoba sa to aj chutou trochu kuceravemu kelu, ktory je tu, v Holandsku, velmi popularna zimna zelenina. Ten je strukturou podla mna este trochu pevnejsi. Velmi zdrave zeleniny su to....@jozka , ano, chutilo nam....@kecemis , ani ja som to nepoznala, kym som nezacala odoberat zeleninove balicky....@patroveckypitrs , neviem, kde by si to kupil na Slovensku, neviem poradit. Ja si rada pozriem recepty aj ak surovinu nezozeniem, len tak pre zaujimavost. A mozno niekomu aj napadne zasiat si ho do zahradky, lebo to nie je nejaka exoticka zelenina a je velmi zdrava. A Slovaci - Varechaci ziju aj v cudzine, tak mozno sa niekomu podari kupit...tiez myslim, ako spomina @majsterka , dal by sa pouzit aj mangold. Ten je ale maksi, tak tam staci aj kratsia tepelna uprava. V mangolde vyrezem najskor tie nervy, ale pouzijem ich tiez, len trosku dlhsie ich tepelne upravujem, ako listy. Vsetkym vam dakujem za komentar :-).
2010
Dnes na trhu bol skoro zadarmo tak som vykrajoval nervy ...-)


1x janger
janger
@2010 (8.10.2016 15:50)

@2010 , no dufam, ze nie svoje ;-)....Pozeram na ten obrazok, to mas ale iny kel, kuceravy. Aj ten robievame, ale na iny sposob. Tu v Holandsku patri k zimnym zeleninam, hovoria, ze najlepsi je, ked ho prejde mraz...Som zvedava, co z toho vykuzlis :-).
2010
Diki zase som mudrejsi ujo Google poradil ze 6 zelenin bolo povodne jedna...



afataga
si ma pobavila, ze nervy :-)))))))
takeho kela som este nestretla u nas, ale rcp sa mi pozdava
1x janger
dvorka
Fíha. Vypestovala som si zo semienok giganty a medzi nimi mi vyrástlo nejaké čudo, čo som nevedela identifikovať. Nikdy som také nevidela. Takže je to palmový kel. Ešte dnes si vezmem listy a zajtra bude obed. Veľká vďaka za recept.
1x janger
pacik
Mám kopec kučeravého kelu aj mangoldu v záhrade, tak tento skvelý recept vyskúšam z nich. Ak máš recepty aj na kučeravý kel, nepridáš? Zišli by sa, ďakujem za ne už vopred :-)
1x janger
janger
@dvorka , dufam, ze to cudo je ten palmovy kel ;-), ze to nemas nieco ine. Vyskusaj, som zvedava...@pacik , mam recept aj na kuceravy kel, dokonca aj nafoteny, este z minulej zimnej sezony. Tu je to take typicky zimne jedlo. Tak ho tiez pridam. Dakujem vam za pristavenie sa...
janger
@Kecemis (11.10.2016 15:14)

Mirko, dakujem, to je v poriadku. To je len fajn, ze si pomozeme :-)...Aj ja si tie recepty pozriem. Uz som pridala teraz aj ten moj recept, bude dnes uverejneny, myslim...
dvorka
@Dvorka (11.10.2016 09:07)

Odfotila som ten môj kel, o ktorom som si zo začiatku myslela že mi listy obžrali húsenice :-)


2x haji a janger
janger
@Dvorka (11.10.2016 18:59)

@dvorka , vypada to ako ten palmovy (toskansky) kel....nemusis ho cely vyrezat, tych listkov si odspodu odtrhni par. Ja som citala, ze to tak zbieraju. Potom sa to dost podoba na palmu - strom, preto sa to aj tak vola.
haji
@Janger (11.10.2016 19:08)
Jaj, už ten rozdíl mezi kadeřavou a palmovou - toskánskou - kapustou vidím, díky za foto v plenéru, to mi pomohlo. Děkuji moc, milá @Janger také za všechny informace, jsi moudrá žena!
1x janger
haji
@Haji (11.10.2016 21:05)
Bože, jsem se vymkla ze slovenštiny a šupl mi tam název kapusta - po slovensky a moravsky kel. Promiň, Janger, je to jako schizofrenie která se mi u "brukvovitých" někdy projeví. Hezký večer!
1x janger
jerica
@janger , JANKA, tá vôňa slaninky a cesnaku s tým kelíkom (vidím prvý x) a ten tvoj tanier a na ňom s tou krásnou farbou kelíka s cestovinou, neodolala by som. U nás som sa ešte nestretla s tou odrodou, ale čo nebolo môže byť, teším sa každej rade našich na Vareche . Ja by som tie listy celé blanžírovala a potom sa pohrala s tými nervami (hlúby),určite by sa ľahšie odstraňovali. Pozdravujem, ako ten čas letí, čo povieš.
1x janger
alena45
ďakujem za ďalší recept, je mi ľúto, že ten svoj cavolo nero pestujem pomaly len na dekoráciu, vždy uprednostním tekvice alebo inú zeleninu, na kel mi nezostáva čas kedy ho variť. Ešte mám dva balíčky zamrazeného, narezaného na štvorčeky, dokonca vyzerá dosť k svetu, tak ak tento zmrzne, mám nejakú zásobu na zimu.


2x haji a janger
janger
@Haji (11.10.2016 21:05)

@haji , dakujem ti za mily kompliment :-)....a z toho, ze si trosku premenila slova kapusta a kel, z toho si nic nerob. Ved si predsa rozumieme. A keby sme si aj nerozumeli, tak si vysvetlime, no nie?
1x haji
janger
@Jerica (11.10.2016 21:39)

Jarmilka, som rada, ze ta vidim...tento kel je dost tmavy, dokonca sa vola aj cierny kel. Ono tie nervy, hluby, zily :-) sa vyrezu pomerne lahko, su rovne, robota to nie je tazka. Vacsia piplacka je s kuceravym kelom...Jarmilka, veru ten cas strasne leti, az sa niekedy zlaknem. Dufam, ze sa ti dobre dari. Pozdravujem :-).
janger
@Alena45 (11.10.2016 21:41)

Alenka, predstav si, ze som si na teba zmyslela pri tomto recepte. Viem, ze mas rada take nezvyklejsie druhy zeleniny...Tak to mas ale krasnu urodu! A ako ho mrazis, najprv blansirujes?
alena45
@janger , Neblanšírovala som, list je veľmi pevný, nelepí sa s ostatnými, nakrájala som už umyté, nechala na papierových utierkach vsiaknuť vodu a dala do sáčku. Dôležité je, aby boli listy skoro suché. Ale záleží na tom, na čo chceš list použiť. Ja som mala pripravené na obohatenie zemiakovej hubovej polievky.
@jerica , tie listy majú cca 60 cm, je jednoduchšie si ich vypitvať a pokrájať zaživa, ako najprv oblanšírovať.
1x janger
alena45
@2010 (8.10.2016 16:44)

tak toto je zaujímavé. Niektoré tieto moje kely prežijú zimu a potom na jar kvitnú presne ako tá horčica, vracajú sa ku koreňom.
1x janger
janger
@Alena45 (12.10.2016 09:49)

Dakujem za odpoved. Budem vediet do buducna....Ja napriklad "kuceravy kel" tiez tak zmrazujem, ako ty hovoris. A potom este zmrazeny dam varit...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia