Palacinky od priateľa na Skype (fotorecept)
Autor receptu: sracz
… a ním je Ing. Mirko Hríbik. Výsledný chuťový efekt však závisí na: a) dobre
vymiešamých ingredienciách, b) odpočinutom tekutom ceste, 20´, no radšej 30´ a
konečne c) dobre a predlho „vypečenej“ panvici na palacinky. Pamätám sa podnes ako
aj moja mamka Aňuci svoju smaltovanú bordovú „palacinkárku“ z Fiľakova starostlivo
opatrovala a pozorne strážila. Po našej úžasnej mamičke ju podedil môj mladší brat
Imrich alias Čiňu, vyhlásený to majster aj na palacinky, ktorý mi však rcp dodnes
neprezradil.
4-6 porcie |
30-45 minút príprava |
60-90 minút tepelná úprava |
Postup
- dobré dve hodiny pre „akciou“ som vajíčka vybral z chladničky a položil ich na pult nabrať kuchyňskú teplotu
- z hladkej múky, vlažného mlieka, minerálky, rastlinného oleja a vajíčok som v plastovej miske „statočne“ ručne, do hladkej bezhrudkovej konzistencie, vyšľahal tekuté cesto a nechal ho ~ 33´ odpočinúť
- v medzičase som do druhej misky nasypal vrecúško hrozienok, na ktoré som pomlel vlašské a kRešu orechy, zalial ich vriacou vodou (spravidla používam mlieko, ale jeho zásobu som už vyčerpal) a premiešal; pristrúhal som kôru z dvoch umytých pomarančov a pridal dve kopcovité PL práškového cukru a dobre ale ľahko vymiešal
- z odpočinutého cesta som, bez podmasťovania, upiekol 12 palaciniek s Ø 200 mm (naberačka s objemom 75 ml), asi 3´ na jednej
- a 2´ na druhej strane; v momente, keď rozliate cesto začalo hnednúť a samospádom sa dalo posúvať po panvici, naklonením panvice som ho nechal zosunúť k „ušku“ (v pravom rohu obr. 5) a potom už ľahko, nadhodením, palacinku otočil a opiekol aj na druhej strane
- hotové palacinky, uložené na pomocnom tanieri, som postupne posypal škoricovým cukrom, v dolnej polovici potrel brusnicovým domácim džemom a vymiešanou orechovou plnkou
- servíroval som ich poskladané na ¼ do trojhranov a na ozdobu som obetoval tyčinku „gaštanov v extra horkej čokoláde“ s PL šľahačkovej smotany, rozpustenou vo vodnom kúpeli
- dve porcie po dvoch palacinkách sme zjedli s mojim lepším a samozrejme aj krajším JA a toto je zvyšok, ktorý na zjedenie nečakal veľmi dlho!