Pagáčiky len tak k vínečku II fotorecept

jerica - fotkajerica, 27. septembra 2016
Pagáčiky len tak k vínečku II (fotorecept)
Foto: jerica

Toto je "upgrade" môjho prvého receptu na PAGÁČE - len tak k vínečku http://varecha.pravda.sk/recepty/pagace-len-tak-k-vinecku-fotorecept/22376-recept.html. Vyskúšajte, sú výborné!

65-70 ks
porcií
15 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 g
250 ml
1 ks
1 ČL (12 g)
1 ČL (9 g)
25 g čerstvé
1 PL do cesta (bravčová, kačacia, husacia)
3 PL na potretie cesta
2 ks stredne veľké, uvarené v šupke
 strúhaný
Na potretie:
1 ks
1 PL
Na posyp:
 kryštalická




Postup

  1. 1

    K 500 g múky pridáme 250 g Hery a spojíme do konzistencie hrubšej mrvenice. Pridáme 250 ml kyslej smotany, v ktorej urobíme priehlbinku. Do nej vložíme 1 žĺtok. Pridáme 1 ČL soli (12 g), 1 ČL kryštálového cukru (9 g), 25 g čerstvého droždia a všetko spolu zmiesime. Tesne pred domiesením pridám 1 PL masti (bravčovej, kačacej, alebo husacej, podľa toho akú mám doma). Vytvarujeme bochník, ktorý sa nelepí, zavrieme do misky a dáme do chladničky vykysnúť – najlepšie na noc.

    Pagáčiky len tak k vínečku II (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky, vytvarujeme do valčeka, jemne rukou postláčame a valčekom vyvaľkáme do obdĺžnika. Masťou potrieme na polovicu vyvaľkaneho cesta. Na cesto kde je masť nastrúhame 2 stredne veľké ošúpané zemiaky uvarené v šupke, posypeme strúhaným syrom Grana Padano. Pekne zarovnáme nastrúhané suroviny na jednej polovice cesta a druhou polovicou cesta to preložíme (zakryjeme).

    Pagáčiky len tak k vínečku II (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jemne popritláčame v strede aj po okrajoch. Cesto zľava preložíme na polovicu, potom tak isto z pravej strany preložíme na polovicu. Následne cesto otočíme a položíme na pomúčenú dosku. Trochu popritláčame a vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm. Vyšrafujeme, potrieme 1 bielkom do ktorého sme zašľahali 4 PL smotany na šľahanie, posypeme podľa ľubovole. Ja som tentokrát posypala sezamom, rascou kvôli vôni a kryštalickou soľou. Vykrajujeme pagáčiky s veľkosťou jednohubky – je to chutnejšie na stole i pre oko. Pagáčiky ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie, ja ukladám na husto. Plech s pagáčikmi dám do vopred vyhriatej rúry, pečiem na 180 °C najskôr 10 minút so spodným ohrevom a potom 10 minút so spodným i vrchným ohrevom, moja rúra nepečie rovnomerne. Skrojky pečieme tiež, tie mame najradšej.

    Pagáčiky len tak k vínečku II (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kto si chce dať, nech sa ponúkne.

    Pagáčiky len tak k vínečku II (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

maska10
Tie doslova spievaju,klobuk dole su neuveritelne krasne a o chuti vobec nepochybujem.U mna za5*
sovka62
Veru sú chutné, tú pôvodnú verziu som piekla x-krát a vždy mali veľký úspech. Najlepšie sú tie zvyšky, čo ostali po vykrajovaní, tie zmiznú prvé....
haji
krásná práce, milá @Jerica tvoje pagáčky nemají chybu! Jsi šikulka!!
jerica
@Kukulienka71 (27.9.2016 08:54) Ivetka,
Samozrejme je tu "HAFO" receptov na pagáčiky, pagáčiky som priniesla v sobotu na stretko do Polusu / Varenie je radosť.
Nakoľko účastníčkam kurzu chutili, tak som sa rozhodla , že spravím znovu a pofotím, aby si vyskúšali spraviť také čo im chutili.
Cesto som si zarobila v sobotu poobede 17.20 h.šupla do chladničky a v nedeľu som piekla pár minút po dvanástej .
Dík za komentík, "zvonček je na bránke"
.
1x lianka
jerica
@Sovka62 (27.9.2016 05:53)

Evka, ďakujem z ohlas, teším sa,že sú aj u vás doma na stole, ale na Tvoje moravské koláče nemajúúúúú !! :-)
jerica
@Haji (27.9.2016 12:42)

Si milá, teším sa , že sa ti recept páči , ďakujem :-)
1x haji
luss44
parádne chrumkavo vyzerajú, s týmto syrom som ešte nepiekla, väčšinou dávam údený, ale vyskúšam. Pagáčiky rada pečiem.
manya
ukladám a vyskúšam,lebo ten prvý recept som tiež robila x-krát a vždy rýchlo
zmizli, ani vínko nemuselo byť;
1x jerica
jerica
@Siisa (27.9.2016 17:36)

Ďakujem, o chuti môžu napísať dievčatá čo boli v Poluse na kurze Školy varenia, fakt sú dobré aj na druhý deň, keď ostanú , čo sa nestáva, len treba sa držať receptu, dva zemiaky a žiadny iný syr, mám to odskúšané.
jerica
@Maska10 (27.9.2016 04:27)

Dík, už dospievali, budú spievať aj na budúce, ďakujem aj za *:-)
jerica
@Luss44 (27.9.2016 18:52)

Ďakujem , milé : chrumkanie. Nemám dobré skúsenosti s iným syrom, ostala som verná Grana Padamo, jedinečný ! Aj na šaláty .
jerica
@Manya (27.9.2016 18:54)

Ďakujem za ohlas k prvému receptu , potešilo, ale aj keď bez vínka, dobrá je aj Vinea.
jerica
@Izabella929 (27.9.2016 21:35)

Ďakujem , vážim si to :-) Tvoje recepty, už len dať vytlačiť kuchársku knihu, môj veľký obdiv.
jerica
@Edlis (28.9.2016 07:06)

Usmievam sa, teší ma , že chutili, len tieto som robila ked som prišla domov z toho spoločného kurzu. Ďakujem , pozdravujem do NZ.
spetkasoli
mila@Jerica , tvoje krasne recepty nikdy nesklamali, vela tvojich dobrot sa uz v nasej kuchyni udomacnilo. Tieto pagaciky mi prisli prave vhod, lebo sme pozvani na oslavu a premyslala som, co k vinku dobreho...takze je rozhodnute, budu tvoje pagaciky a ja ti za ne dakujem;). Srdecne ta zdravim a prajem vela zdravicka a kulinarskych uspechov
1x jerica
haji
@Jerica (28.9.2016 10:36)
Malá poznámka: dobrá značka, mám moc dobré zkušenosti s mascarpone od stejné značky - též Lidl, jinde jsem ji neviděla.
marienka44
Nádherné a ukážkové pagáčiky, aj bez oškvarkov.

Obdivujem Tvoje pomôcky: na šrafovanie a ešte metličku na bielok. Kde si to kúpila, aj ja chcem také? :-)
jerica
@Spetkasoli (28.9.2016 09:12)

vykrajovátko priemer 4cm . Mám radšej menšie vykrajovátko, je to skôr ako "jednohubka"


1x haji
jerica
@Spetkasoli (28.9.2016 09:12)

Ďakujem, za uznanie aj za prianie, ja tiež pozdravujem, nech si to užijete na oslave. Tiež ideme , ale na svadbu.


jerica
@Marienka44 (28.9.2016 12:04)

Marienka, je to moje hoby mať rôzne pomôcky do kuchyne, určite takú "úchylku" máme viaceré.Keď som sa vydala, môj prvý kúsok bol valček na cesto, varechy a veľká doska na rezance. A to čo píšeš na šrafovanie, je darček, metlička má toľko čo môj mladší syn 47r, je s lakovanou drevenou rúčkou, tú nedám do umývačky, neviem sa s ňou rozlúčiť , hoc je špirálka prasknutá.
haji
@Sovka62 (27.9.2016 05:53)
Nedá mi to a musím se zeptat, milá @Sovka62 : jestli ti dobře rozumím, tak odkrojky pečeš takové jaké ti vycházejí?! Já vždy balím odkrojky dohromady a dál vykrajuji. Děláš to jen u pagáčků a nebo obecně u vykrajovaného těsta?
babav
@Jerica , krasne prezentovany recept , dala si si zalezat.Je troska odlisny od prveho , pridala si uvarene zemiaky . Ktore pagaciky su chutnejsie ?Co si myslis o nahrade masti maslom , budu sa aj tak listkovat?
aroooo
dávam hviezdne nebo a do mojej kk VIP receptov, pretože ich I.verziu som robila pár-krát /všeobecne veľa nepečiem/ a veru veľmi chutili.
cesminaz
Tak toto sú naozaj paradne pagáčiky! Hned by som si zopár ukradla ;-))
jerica
@Haji (28.9.2016 14:28)
Pozdravujem a ďakujem , prikladám foto so skrojkami .



jerica
@Babav (28.9.2016 16:07)

Ďakujem Ti za milé slovíčka, vyskúšala by som aj s tým maslom, s tým nič nepokazíš. Ktoré sú lepšie, mne sa páčia z tohto receptu, ale výborné sú aj tie, len treba dať taký syr ako je v recepte, keď som použila iný syr, vôbec sa mi nepáčili, dokonca s udeným syrom vôbec nedoporučovala. Pekný deň všetkým na Vareche aj mimo Varechy, ktorí si ju len otvoria :-)
jerica
@Aroooo (28.9.2016 16:41)

Ďakujem , smejem sa "som v hviezdnom nebi" aj nám všetkým chutia, kto sa do nich pustí, tak ich neopusí ! :-)
kukulienka71
@Haji (28.9.2016 14:28)

prepáč, že ti píšem aj ja, moja skúsenosť je, že skrojky pri prekladanom ceste treba nechať upiecť ako sú, lebo ak ich zgúľaš dokopy a potom vyvaľkáš a vykrajuješ, už stratia lístkovú štruktúru.
haji
@Kukulienka71 (29.9.2016 09:53)
@Jerica (29.9.2016 09.30)
děvčata, už tomu rozumím, je to specifikum pro těsto které lístkuje.
Jerica - krásné foto - reálná praxe - ráda nahlédám do zákulisí haha Obzvlášť, když jsou odkrojky maškrta!
Oběma vám moc děkuji, jste zlaté! Přeji krásný teploučký den, u nás je příjemně.
luss44
@Jerica syr z Lidla už od včera mám, najbližšie pagáče budú podľa Teba. U nás skrojky zmiznú ako prvé, rovno z plechu :)
monty469
Skvely recept!Tipujem ho za naj recept za mesiac september
Ukladam,urcite sa zide
havino
tri roky mám v hlave tento recept, ked potrebujem piecť na istotu, na dobré recepty sa nezabúda a piekla som ich veľa krát za ten čas, pozriem riadne čo si pomenila, na rýchlo vidím masť, výborne, u nás moc škvarkové nejdú, ale syrové môžu byť stále a vždy


1x jerica
danda3
Milá Jarka, Tvoje pagáčiky môžem len odporučiť, Jarka ich doniesla na Školu varenia a myslím, že sme si všetky veľmi pochutili.
jerica
@Danda3 (3.10.2016 16:27)

Milá Darinka, ďakujem za milé slovíčka, mne tiež chutili tvoje super bombńy :-) pridám fotečku s bombónikmi, môžeš pridať link na recept :-)


babkamt
Milá @Jerica , tvoje vydarené pagáčiky som si zapísala do písanky. Vyzerajú veeeeľmi lákavo:-) Nedá mi, aby som ich nevyskúšala. Aj ja pečiem skrojky ako ty - tie zmiznú z taniera ako prvé. Už sa na ne teším.
jerica
@babkamt , ďakujem si milá, s Tvojou dlhoročnou kulinárskou praxou, nepochybujem, že si hravo poradíš :-)
anjelinka
@jerica Dakujem Vam za skvely recept, od chvile, kedy ste ho vlozili, sa mi velmi zapacil, ale popravde, nemala som odvahu ho skusit, pretoze este nikdy som ziadne pagaciky nerobila. Ale vyskusala v sobotu zamiesit a vcera dokoncit. Vysledok bol famozny a zmizli rychlostou blesku. Aj ostatne Vase receptiky su super, cerpam inspiraciu. Zelam vela zdravicka a nech sa Vam dari :)


jerica
@Anjelinka (31.10.2016 16:32)
Ďakujem za milé aj úprimné slovíčka. Ďakujem za krásne zdokumentované foto, teší ma, že si nabrala odvahu a recept si vyskúšať.
Myslím si, že aj pri iných receptoch nám niekedy chýba odvaha, stačí málo a nakoniec ako u teba, tešíš sa s famóznym výsledkom, tak ako si napísala. Výhodou je, zamiesiť za desasť minút, vložiť do chladničky a na druhý deň už len vybrať dosku, pripraviť valček a ostatné suroviny a nakoniec aj s radosťou sa pustiť do pečenia. Výsledok sa dostaví aj s potešením v rodine.
Pozdravujem aj ja, nech sa darí :-)
staja
Vyskúšala som pagáčiky so skvelým názvom a boli také dobré, že okamžite mizli. A že v nich nie sú oškvarky mi nechcela nakoniec návšteva, ktorej som to ponúkla, ani uveriť. Naozaj výborné, budú určite u nás častejšie. Vďaka za skvelý recept.
1x jerica
jerica
@Staja (1.12.2016 15:52)

Neverila som, že sa ešte niekto ohlási či si vyskúšal recet na pagáčiky, Tvoje slovíčka sú pre mňa pohladenie na duši, je to milé, ďakujem !! :-)
staja
Milá @Jerica , mala som tento recept dlho v pláne a teraz som piekla po týždni zas - minule sa nám popri návšteve veľa neušlo, tento týždeň repríza. Zaradený natrvalo do obľúbených.


jerica
@Staja (4.12.2016 09:28) milé slovíčka ktoré potešia. Ďakujem za krásne foto. Pozdravujem,prajem peknú druhú adventnú nedeľu.

salinka
Pripájam sa k vďačnému davu varecháčov:-) Robila som uz aj tvoje pagáčiky I. Oboje sú perfektné, ďakujeme pekne za receptúru.


1x jerica
jerica
@Salinka (11.12.2016 23:05)

Aké milé vykrajovačky , ďakujem za odozvu k receptu. Nech sa ti darí v tomto čase nákupov,upratovania,pečenia;-)
didulienka
Robila som vaše pagaciky prvú verziu veľa krát dokonca v nedeľu som piekla svokre do roboty z dvoch dávok a len sa tak zaprasilo teraz budem piecť na 50tku a asi skúsim pagaciky ll
Už iné robiť nebudem a recept mám v už v hlave sú fantastické ďakujem ste skvelá ;-)
1x jerica
jerica
@Didulienka (22.2.2018 00:09) ďakujem za milé slovíčka, reagujem až teraz, chcela som si porovnať môj recept s iným receptom s dôrazom na hustotu cesta, a tu vidím pekný komentár na recept, čo už, keď mi nepríde oznam komentu na recept do e-m, tak len náhoda je, že nájdem reakciu.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia