Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept)
Autor receptu: eviana
Slovenská klasika tak trošku inak :)
Jednoducho mi v hlave vznikol taký nápad... a tentokrát to celkom vyšlo.
Nevyzerajú síce extra reprezentatívne, ale tá chuť! :)
30 minút príprava |
12-15 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv som opražila na väčšie kusy nakrájanú prerastenú údenú slaninu
- ...po jej úplnom vychladnutí ju nasekáme - pôvodne som ju chcela rozmixovať, ale dala som si poradiť a kúsky slaninky som takto v pagáčikoch nechala priznať :)
Pridáme aj výpek, ktorý nám pri jej pražení vznikol. Pôvodne som smažila viac ako 500 g slaniny, ale po útoku môjho slaninomilného mláďatka zostalo čistej váhy 200 g opraženej slaniny.
- ...takto krásne ju nasekal môj chlap, ktorého som nenápadným spôsobom zapojila do pracovného procesu :)
- ...uvaríme si zemiaky - klasicky vo vode na kocky nakrájané. Po uvarení do mäkka zlejeme z nich vodu, pridáme kyslú smotanu a spolu zmiešame pučidlom ako keď robíme pyré.
- ...do väčšej misy si pripravíme múku, pridáme zemiakovo-smotanovú masu, kvasnice nakysnuté v 0,5 dl mlieka so štipkou cukru, soľ, 2 PL oleja a mlieko. Soľou opatrne - bryndza aj slanina sú dosť slané.
- ...vypracované cesto dáme na cca 35-45 min nakysnúť prikryté čistou utierkou na teplé miesto.
- ...potom cesto vykydneme z misy na dosku, alebo ako u mňa podložku, roztiahneme, prípadne rozvaľkáme na cca obdĺžnik
- ...v mise si zmiešame bryndzu s bielym jogurtom
- ...rozotrieme na cesto
- ...na bryndzu rozotrieme nasekanú slaninu
- ...a skladáme na tretiny - vznikne obdĺžnik (aj tú časť, ktorú na fotke vidíme potretú slaninou zložíme na už preloženú tretinu).
- ...a obdĺžnik zložíme opäť na tretiny
- ...až nám vznikne takýto balíček, ktorý prikryjeme čistou utierkou a necháme 15 min odpočívať.
- ...tento prekladací proces zopakujeme ešte dvakrát - vždy necháme 15 min cesto zložené odpočívať. Potom cesto rozvaľkáme na cca 1 cm hrúbky
- ...a formičkou vykrajujeme pagáčiky. Pre tých, ktorých vykrajovanie nebaví poradím fintu s radielkom - v mojom recepte na lenivé pagáčiky: http://varecha.pravda.sk/recepty/lenive-pagaciky/45840-recept.html
- ...vykrojené pagáčiky naukladáme na jemne pomastený plech, alebo ako ja na fóliu na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme podľa chuti - údeným syrom, sezamom, ľanom, makom...
- ...dáme piecť a keď sa kuchyňou šíri úžasná vôňa a pagáčiky sú pekné červené je hotovo
- ...sú naozaj výborné, ľahučké, vo vnútri mäkké, na povrchu chrumkavé... ako povedal môj syn "nedajú sa prestať *žrať*"
- ...u nás boli zároveň s oškvarkovými - lenivými - tie vykrajoval môj chlap :)