Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Slovenská klasika tak trošku inak :) Jednoducho mi v hlave vznikol taký nápad... a tentokrát to celkom vyšlo. Nevyzerajú síce extra reprezentatívne, ale tá chuť! :)

30 minút
príprava
12-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som opražila na väčšie kusy nakrájanú prerastenú údenú slaninu
  2. ...po jej úplnom vychladnutí ju nasekáme - pôvodne som ju chcela rozmixovať, ale dala som si poradiť a kúsky slaninky som takto v pagáčikoch nechala priznať :) Pridáme aj výpek, ktorý nám pri jej pražení vznikol. Pôvodne som smažila viac ako 500 g slaniny, ale po útoku môjho slaninomilného mláďatka zostalo čistej váhy 200 g opraženej slaniny.
  3. ...takto krásne ju nasekal môj chlap, ktorého som nenápadným spôsobom zapojila do pracovného procesu :)
  4. ...uvaríme si zemiaky - klasicky vo vode na kocky nakrájané. Po uvarení do mäkka zlejeme z nich vodu, pridáme kyslú smotanu a spolu zmiešame pučidlom ako keď robíme pyré.
  5. ...do väčšej misy si pripravíme múku, pridáme zemiakovo-smotanovú masu, kvasnice nakysnuté v 0,5 dl mlieka so štipkou cukru, soľ, 2 PL oleja a mlieko. Soľou opatrne - bryndza aj slanina sú dosť slané.
  6. ...vypracované cesto dáme na cca 35-45 min nakysnúť prikryté čistou utierkou na teplé miesto.
  7. ...potom cesto vykydneme z misy na dosku, alebo ako u mňa podložku, roztiahneme, prípadne rozvaľkáme na cca obdĺžnik
  8. ...v mise si zmiešame bryndzu s bielym jogurtom
  9. ...rozotrieme na cesto
  10. ...na bryndzu rozotrieme nasekanú slaninu
  11. ...a skladáme na tretiny - vznikne obdĺžnik (aj tú časť, ktorú na fotke vidíme potretú slaninou zložíme na už preloženú tretinu).
  12. ...a obdĺžnik zložíme opäť na tretiny
  13. ...až nám vznikne takýto balíček, ktorý prikryjeme čistou utierkou a necháme 15 min odpočívať.
  14. ...tento prekladací proces zopakujeme ešte dvakrát - vždy necháme 15 min cesto zložené odpočívať. Potom cesto rozvaľkáme na cca 1 cm hrúbky
  15. ...a formičkou vykrajujeme pagáčiky. Pre tých, ktorých vykrajovanie nebaví poradím fintu s radielkom - v mojom recepte na lenivé pagáčiky: http://varecha.pravda.sk/recepty/lenive-pagaciky/45840-recept.html
  16. ...vykrojené pagáčiky naukladáme na jemne pomastený plech, alebo ako ja na fóliu na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme podľa chuti - údeným syrom, sezamom, ľanom, makom...
  17. ...dáme piecť a keď sa kuchyňou šíri úžasná vôňa a pagáčiky sú pekné červené je hotovo
  18. ...sú naozaj výborné, ľahučké, vo vnútri mäkké, na povrchu chrumkavé... ako povedal môj syn "nedajú sa prestať *žrať*"
  19. ...u nás boli zároveň s oškvarkovými - lenivými - tie vykrajoval môj chlap :)