Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta fotorecept

eviana - fotkaeviana, 7. marca 2014
Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept)
Foto: eviana

Slovenská klasika tak trošku inak :) Jednoducho mi v hlave vznikol taký nápad... a tentokrát to celkom vyšlo. Nevyzerajú síce extra reprezentatívne, ale tá chuť! :)

30 minút
príprava
12-15 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
200 g
100 ml
1/2 kocky (21 g)
2 dl
dľa chuti
Plnka bryndzová:
250 g
2 PL (alebo smotana)
Plnka slaninová:
200 g
Posýpka:




Postup

  1. 1

    Najprv som opražila na väčšie kusy nakrájanú prerastenú údenú slaninu

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...po jej úplnom vychladnutí ju nasekáme - pôvodne som ju chcela rozmixovať, ale dala som si poradiť a kúsky slaninky som takto v pagáčikoch nechala priznať :) Pridáme aj výpek, ktorý nám pri jej pražení vznikol. Pôvodne som smažila viac ako 500 g slaniny, ale po útoku môjho slaninomilného mláďatka zostalo čistej váhy 200 g opraženej slaniny.

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...takto krásne ju nasekal môj chlap, ktorého som nenápadným spôsobom zapojila do pracovného procesu :)

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...uvaríme si zemiaky - klasicky vo vode na kocky nakrájané. Po uvarení do mäkka zlejeme z nich vodu, pridáme kyslú smotanu a spolu zmiešame pučidlom ako keď robíme pyré.

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...do väčšej misy si pripravíme múku, pridáme zemiakovo-smotanovú masu, kvasnice nakysnuté v 0,5 dl mlieka so štipkou cukru, soľ, 2 PL oleja a mlieko. Soľou opatrne - bryndza aj slanina sú dosť slané.

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...vypracované cesto dáme na cca 35-45 min nakysnúť prikryté čistou utierkou na teplé miesto.

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...potom cesto vykydneme z misy na dosku, alebo ako u mňa podložku, roztiahneme, prípadne rozvaľkáme na cca obdĺžnik

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...v mise si zmiešame bryndzu s bielym jogurtom

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...rozotrieme na cesto

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...na bryndzu rozotrieme nasekanú slaninu

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a skladáme na tretiny - vznikne obdĺžnik (aj tú časť, ktorú na fotke vidíme potretú slaninou zložíme na už preloženú tretinu).

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...a obdĺžnik zložíme opäť na tretiny

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...až nám vznikne takýto balíček, ktorý prikryjeme čistou utierkou a necháme 15 min odpočívať.

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...tento prekladací proces zopakujeme ešte dvakrát - vždy necháme 15 min cesto zložené odpočívať. Potom cesto rozvaľkáme na cca 1 cm hrúbky

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...a formičkou vykrajujeme pagáčiky. Pre tých, ktorých vykrajovanie nebaví poradím fintu s radielkom - v mojom recepte na lenivé pagáčiky: http://varecha.pravda.sk/recepty/lenive-pagaciky/45840-recept.html

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...vykrojené pagáčiky naukladáme na jemne pomastený plech, alebo ako ja na fóliu na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme podľa chuti - údeným syrom, sezamom, ľanom, makom...

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...dáme piecť a keď sa kuchyňou šíri úžasná vôňa a pagáčiky sú pekné červené je hotovo

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...sú naozaj výborné, ľahučké, vo vnútri mäkké, na povrchu chrumkavé... ako povedal môj syn "nedajú sa prestať *žrať*"

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    ...u nás boli zároveň s oškvarkovými - lenivými - tie vykrajoval môj chlap :)

    Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

mesiar50
Super inovácia.Pagáčiky musia chutiť božsky.Šikovná si veľmi.
anina6
tak to musí byť fajnééééééééé. tvoj recept si bleskovo ukladám, a idem kuknúť niečo iné, nech tu neslintám. a samozrejme 5*.
frezia68
Tak ja varím diétky a Ty také fajnotky a robíš tu chute? Ale ak príde návšteva,určite vyskúšam :-),ale koľko zemiakov? 200 g ,alebo 400 g ?Lebo bod č. 4 = 400 ?Ďakujem :-)
eviana
@mesiar50 , Lacko ďakujem za slová uznania, potešil si ma...pomyselne Ti zopár posielam :)
eviana
@anina6 , vďaka za milé slová, mám radosť, že sa Ti pagáčiky páčia a poteší ma, ak ich vyskúšaš a zachutia :)
@tatranka , ohromnú radosť si mi spravila svojimi milými slovami Martuška :) Ďakujem ♥
@pusta , ďakujem za milé slová :)
@smejkad , vďaka... veru boli prudko žravé :)
@kukulienka71 , nie každý môj nápad vypáli takto fajne, jooooj, niekedy by ma mohli zaradiť do programov ohrozujúcich morálne zdravie, koľko si viem nadávať keď niečo vymyslím a nedarí sa mi tak ako to beží v mojej hlave :) Ďakujem za milé slová :)
@margaretka28 , ďakujem ... na tie Tvoje smotanové sa tiež chystám :)
@tetrisss , ďakujem... bolo, bolo :)))
@frezia68 , keď ja sa nejak stále k tým diétám dokopať neviem, sa k nim možno raz dogúľam :) Ďakujem za upozornenie... ja som robila z jedného cesta aj bryndzovo-slaninkové aj oškvarkové, preto sa udiala chybička, správne na 500 g múky ide 200 g zemiakov 100 ml smotany. Budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak zachutia :) Vďaka.
luss44
No moja, zajtra kupujem bryndzu a idem na ne. Evi, Ty si taká pokušiteľka :) Ale vydarili sa Ti krásne.
yogicek
@eviana
Priateľka moja, stihnem ešte dobehnúť? Rýchlo odlož. Toto ide na prvé miesto do narodeninového pohostenia. Prídeš urobiť, alebo ma necháš trápiť?
jerica
@eviana Evka, tomu sa nedá odolať, tak famózne pagáčiky, tie musia spievať na plechu, tie si nenechám újsť, keby som mala všetky suroviny už aj zarobím cesto, nič neutečie keď budú uložené :-) si suúper "raketa".
frezia68
@evianka :ja som začala diétky len nedávno a tiež mi viac chutí tradičná kuchyňa so všetkými dobrotami=krémeše,dobošky,makohovníky,orechovníky,rezne,pečené rebierka,či koleno fajne ocesnakované,škvarky a škvarkovníky,domáca klobása,slanina s cibuľkou a domáci chlieb,či chlieb s domácou masťou a cibuľa,fajný guláš varený v prírode,ražniči,utopence......ach,jaj!Ale Ty si počkaj ešte 30 rokov a začneš,ako ja :-))) pekný večer!
havino
moje nervy, aj moje duše, také spojenie chutí, všetko mám rada, tvoje zemiaky štuchané s pochúťkovou robím už pravidelne, viem teda aká fajná chuť a tu ešte bryndza a slanina a už koktám, ani neviem čo mám skôr chváliť, či chlopa čo ako robot na presné kúsky nakrája slaninu, či tvoj nápad, či chuť pagáčikov podľa surovín, no nech nás je tiež veru viac, pagáčiky na stretávky s rodinami priateľov pečieme pravidelne, pre zmenu budú tieto tvoje určite, keby mi ich mal kto pojesť zajtra, pečiem ich aj pre tie dva kúsky čo ja zjem.
kecemis
Tak az taketo mucenie si nezasluzim. V praci na mna pozeraju ako na blazna, nerozumeju. Uslintany a minitor takmer na zemi a ja sa snazim vydolovat aspon jeden z tych nadhernych pagacikov. Ale absolvo.
brambora
no teda, aké pekne bodkaté... :D si mohla poslať syna toť tuto oproti. ;) zase som ostala nasucho. :( by som vínko po ňom poslala...
daguska
Velmi lakavo vyzeraju a isto aj vynikajuco chutia.Paradne si napiekla.
eviana
@luss44 , drahá bolo mi potešením pokúšať Ťa :) Ďakujem za Tvoje milé slová a akčný počin hneď ich skúsiť... budem sa tešiť na Tvoje dojmy z nich :)
@yogicek , priateľ drahý, neskutočne rada by som Ti ponúkla, ale niet už z čoho... zožrali sa rýchlo ako žiadne iné pred nimi (a to u nás vždy pagáčiky miznú neskutočne rýchlo). Nemám problém Ti na narodeninovú oslavu napiecť, len treba udať množstvá... dohodneme operatívne, veď Ty vieš :)))
@jerica , Jaruška vďaka za tak milé usmievavé slová uznania. Budem veľmi rada ak tieto pagáčiky vyskúšaš a ešte radšej ak Vám zachutia.
@frezia68 , keď mi zrobíš totu Tvoju fajnú hŕstkovú, prinesiem k nej pagáčiky... a spolu opatrne trošku z toho, trošku z toho diétnym spôsobom samozrejme zobneme :)
@havino , usmievam sa pri predstave Tvojich nervov a duší rozjašených ... ja viem, že Ty ich isto vyskúšaš, veď vieme svoje, rada som Ti bola inšpiráciou raz aj ja... na oplátku Tvojich skvelých inšpirácií, rád a informácií, ktoré zasa moje nervy a duše vedia parádne rozblázniť :) Ďakujem.
@kecemis , Ty ma vieš tak rozosmiať... som si Ťa predstavila uslintaného snažiaceho sa vliezť do monitora... viem o čom píšeš, nie raz tu zažívam podobné :) Ďakujem Ti za milý komentár a úsmev z diaľky ku mne zaslaný :)
@izabella929 , ďakujem za milé slová uznania :)
@brambora , jeeeej, ozaj bodkaté sa mohli zovať :) Zaváhala som, bolo treba konať rýchlo... dopiekla som ich o 00.30 v noci a keď som prišla včera z práce, už nebol doma ani jeden... Nabudúce vopred dohodneme logistiku :)
@daguska , ďakujem za milé slová, si milá :)
@palokuchki , bude mi potešením ak vyskúšaš, ďakujem :) Budem v očakávaní Tvojich dojmov z nich :)
@megdesign , detto ako pre @brambora , zožrali sa, niet ich... nabudúce dohodneme :)
@terinka55 , ďakujem :)
eliska61
No teda! Priznam sa, ze som vytiahla z mraznicky posledny 250 gramovy balicek bryndze ( ja si dovazam ) a urcite vecer sa na nich vrhnem. To bude mat susedka radost! Ale aj moje tri ratolesti....
mariamka
fan-tas-ti-kus!! zhltla som ten recept jednym duskom, vonaju az sem, a ake krasne prekotene, take mame najradsej, ,, plus chvalim symbiozu v kuchyni ! :)) 5*
eviana
@eliska61 , bude mi nesmiernou cťou, ak Tvoj posledný balík bryndze na ne padne a sľubujem, že nebudeš banovať - ďakujem za milý komentár, budem sa tešiť na Tvoje dojmy :)
eviana
@mariamka , si ma usmiala, ďakujem Ti za to, aj za milé slová uznania... vieme, že chute máme podobne nastavené, som si istá, že by aj u Vás mali úspech... prekotené či neprekotené :)
marcelle
evi, parádne pagáčiky ste s mužom napiekli. Viem si predstaviť,
akou rýchlosťou mizli :)
eviana
@elysienka , ďakujem za pochvalu, budem rada ak vyskúšaš a ja na oplátku zasa tie Tvoje veľmi rada skúsim, vyzerajú famózne - už sú u mňa v KK, vytvorila som si zložku "pagáčiky" a tieto Tvoje, od @jerica a od @luss44 tam majú svoje čestné miesto... aj ja tie okrojky chrumkavé fajné mám najradšej :)))
luss44
milá @eviana , napečené, sú výborné, vraj lepšie bryndzové som nenapiekla nikdy - konštatovanie celej rodiny :) Prvý krát som dávala zemiaky vo forme pyré, doteraz vždy len postrúhané, ale chválim.


eviana
@luss44 , tak to ma naozaj veľmi teší, že si taký úspech s nimi zožala, krásne ich máš, veľmi vydarené, vyzerajú oveľa dokonalejšie ako tie moje. Veľmi Ti ďakujem za odvahu vyskúšať ich aj za podelenie sa so svojimi dojmami z nich. ♥
alex37
krásne pagáčiky @evianka , jaaj veru ulozene v KK a moja diéta do zabudnutia, ved taketo dobre nieco ked sa upecie ako to neochutnat? zase si nesklamala este musim najst tie stuchane zemiaky co havino spomina ;-)...*****
alex37
:-), si píš že vyskúšam a to hneď budúci týždeň v sobotu chlap má narodeniny tak nech má radosť :-) a diky za link na zemiačiky :-)
iva63
Evička, pagáčiky som vyskúšala ešte včera. Nemala som jogurt, použila som iba smotanu a na vrch som dala iba sezam. Pagačiky sú vynikajúce! Ešte dnes boli ako vatička! Výborný recept, ďakujem!


eviana
@alex37 , drahá budem v očakávaní Vašich dojmov z nich... aj môjmu sparingpartnerovi liguérovému Tvojmu dedovi ako chutiť budú som zvedavá. Rado sa stalo... ja takto spravene zemiaky vsade davam, aj do langosov aj do chleba ci peciva... fajne to tak raz darmo, smotanka spraví svoje :)
eviana
@medovnicek , velice ma potešíš, jesli ich oprobuješ upéct :) Budem čekat Tvoje dojmy z nich :)
eviana
@ivka63 , krásne si ich upiekla, super sa Ti nalístkovali, mám radosť, že Vám chutili, ďakujem Ti za skvelú správu, potešila si ma veľmi :)
sracz
***** rcp, milá @eviana a pokiaľ sú tie Tvoje "pagáčence" vhodné aj ku pivu, vínu a "ke kořalce" nebudem "trochař" a pridám ešte aj ďalších 7*!!!
eviana
@sracz , tieto pagáčence sú vhodné absolútne k všetkému Tebou menovanému. naozaj prudko žravé... ďakujem za milé slová uznania :)
elysa
@eviana evianka pagáče upečené- voňavé a chutné...a veruže "žravé":))

eviana
@kukulienka71 , @elysienka , dievčence tie sa Vám krásne podarili, zas som skoro do monitora vliezla (ale kua nejde to :))
Tak veľmi ste ma potešili svojimi fotografiami a komentármi, aj odvahou vyskúšať tento môj recept... srdečná vďaka Vám za to ♥
alex37



sľuby plním, takže skvelé pagáčiky upečené, intenzívne chválené /aj od deda/ repete sa určite bude konať foto prikladám /dúfam/ :-)
eviana
@alex37 moja ľúbezná... ale že si krásne pagáčike bryndzovie napiekla. Mám obrovskú radosť, že Vám chutili a že aj dedovi, to je pre mňa fakt veľká pocta, ďakujem Ti za skvelú fotku, správu aj odvahu vyskúšať ich ♥
smejkad
vyskusane, slaninku som neprazila, len tak na drobno za surova pokrajala a potrela som iba bielkom, tak vyzeraju ako bledula jarna :-)))))))))
ale chutovo su fantasticke , dakujeme :-)
eviana
@smejkad , ďakujem za skvelú správu, že si ich vyskúšala a chutili, mám obrovskú radosť... :)