Pagáče zo sadlového cesta

Autor receptu: kukulienka71

80 minút
príprava
12-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistené a pomleté bravčové sadlo premiešame s 10 dkg polohrubej výberovej múky a octom ,vytvarujeme na obdlžnik a dáme do chladničky,kým si pripravíme cesto.K zvyšnej múke pridáme soľ,cukor,rozdrobené droždie,celé vajce,smotanu,domácu pálenku,biele víno a toľko (asi 3dcl) sódovej vody,aby sme mali vláčne cesto.Dobre ho premiesime,aby bolo pekné lesklé.Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi ako palec.Do stredu uložíme tehlu sadla z chladničky a zabalíme ju do cesta ako do obálky(najprv prikryjeme spodnou častou,potom zvrchu a z lavej aj pravej strany,aby bolo sadlo všade dobre prikryté.
  2. zabalené cesto necháme 15 minút odpočívat.Rozvaľkáme ho znovu na hrúbku palca a zložíme tak,ako prvý krát.Necháme 15 minút odpočívat a celý postup zopakujeme ešte raz(celkom 3x rozvaľkat a nechat stát)Týmto získa cesto pekné vrstvy.Pri poslednom vaľkaní urobíme na ceste ostrým nožom mriežky a vykrajujeme menšie pagáčiky,ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Pagáčiky neukladáme moc blízko,lebo nám budú počas pečenia rásť.Vrch potrieme vyšľahaným vajcom a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C.Pečieme zhruba 12-15 minút,musíme ich vybrat,keď sú pekné červené,ale ešte nie pripálené.Ja som piekla na dvoch plechoch,kým je jedna dávka v rúre,rýchlo ukladáme na plech dalšie pagáčiky.