Paella

Paella Valenciana (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Práve som sa vrátila z dvojtýždňového objavovania (a ochutnávania) Španielska. Začalo to na konferencii povinnosťami a potom som prepla do módu 10-dňové cestovanie po pobreží Španielska a každý deň zastávka v inom meste ;) a z tohto vám prinášam recept na pravú španielskú paellu... Pôvodný recept je práve Paella Valenciana s kuracím a králičím mäsom, a potom samozrejme existuje celé spektrum úprav - morské plody, zelenina, paella z čiernej ryže atď... A mňa teda naučili ako na originál ;)

3-4
porcie
10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tak najskôr prikladám foto všetkých surovín, ktoré hneď na začiatku spravil Alejandro (môj hostiteľ vo Valencii).
  2. Ako prvé sme dozlatova opiekli mäso - čo sa týka dávky, gramáž je uvedená približne pretože váha k dispozícií nebola. Naporcovali sme kurča na menšie kúsky - bez prsíčok, a použili sme 300 g balíček králičích kúskov - všetko aj s kosťami.
  3. Medzitým sme sparili a olúpali gigantickú paradajku a rozmixovali ju na pyré.
  4. Pripravené pyré sme pridali k mäsu a spoločne orestovali.
  5. Ďalšie čo sa pridáva sú mesačné fazule a ferraura - typ strukoviny ktorý u nás nemáme (ale paellu budem robiť aj doma a použijem miesto toho silnejšie fazuľové lusky). V Španielsku sa predáva mrazený mix týchto strukovín, ale keby sme chceli použiť sušenú fazuľu, tak musí byť trošku predvarená.
  6. Zase sme pár minút restovali.
  7. Na panvicu do kvapky oleja sme potom vsypali riadnu ČL mletej sladkej papriky a vmiešali do zmesi. Klasicky treba dať pozor, aby nezhorela... Spolu s paprikou sme prihodili aj najemno nakrájaný cesnak.
  8. Zmes sme osolili a zaliali horúcou vodou až po okraj paellery (panvica na paellu). No a nechali sme to pomaličky bublať na sporáku, až kým sa voda nevyvarila do zhruba polovice paellery - kontrolou je bod, v ktorom je pripojená rúčka paellery k panvici.
  9. Tu sme skúsili ako to vypadá s mäsom a keď už vyzeralo, že je na ceste zmäknúť, vybrali sme ho vedľa na tanier, aby sme mohli pokračovať s ryžou.
  10. V tomto bode sa budúca paella ochutnáva - musí byť dostatočne slaná, už sa viac soliť nebude. A zároveň sa pridá buďto šafrán, alebo z finančného hľadiska Colorante - proste na zafarbenie. My sme prisypali teda Colorante od ruky a vmiešali do do zmesi.
  11. A prichádza ryža...
  12. ...tá sa nasype krížom cez paelleru od jedného kraja ku druhému.
  13. Potom sa len varechou roztiahne do strán, cik-cakovatým spôsobom. Čo najviac rovnomerne.
  14. A na vrch sa položí naspäť mäso, ktoré sme predtým vybrali bokom. Upozornenie, od tohto bodu sa paella nemieša, nehýbe sa s panvicou, proste sa to nechá žiť. Zdôrazňoval to ako Alejandro, tak aj iný domáci, s ktorými som kuchtila v Španielsku, takže nehýbať, nemiešať!
  15. No a tu sme mali s Alejandrom asi 15-20 minút vínovu pauzu, kým sa ryža neurobila al dente. V podstate sme čakali, kým sa voda nevsiakne do ryže. V tom bode sa ryža ochutná, ak je al dente tak super, ak nie je, prilieva sa ešte trocha vývaru z kuraťa alebo králika.
  16. No, a dôležité je, aby paella prihorela :D Vyslovene sme sedeli s vínkom a čakali na zvuk + čuchový signál, že to trošku horí... a až to bolo znamenie že sa blížime ku finišu. A tým bolo položenie dvoch vetvičiek rozmarínu na odstavenú paellu...
  17. ...a prikrytie obrúskom/čistou utierkou na ďalších 10 minút (ešte raz zdôrazňujem, že už mimo oheň). (hehe, a ďalších 10 minút pre lekciu španielčiny u mňa).
  18. No a potom začne hodovanie :D Paella sa je rovno z paellery, a keďže správne má byť prihorená, musíte si svoju porcičku vybojovať drevenou vareškou alebo sklenenou lyžicou. Prihorený spodok sa označuje ako "soccarat" a potvrdzujem, že čím viac ho tam je tým lepšie! Skúsila som to cvaknúť trošku, ale neviem či je to dosť vidno.
  19. Môj hostiteľ si časť paelly dokonca pokvapkal citrónom, časť jedol bez neho. Samozrejme som skúsila oba spôsoby, ale viac mi to šmakovalo bez citróna... To už si každý musí na kúsku skúsiť a vybrať to svoje :) Uvarili sme že vraj množstvo pre 3-4 ľudí...a padlo :D Zvaľujem to na strašný hlad po konferencii a dlhé varenie, ktoré ho len prehĺbilo ;)
  20. Tak dúfam, že sa Vám recept páčil a možno vyskúšate. Ja určite skúsim paellu v našich podmienkach, a to aj bez paellery! Je to výzva, uvidíme ako dopadne. V každom prípade, ak budete v Španielsku v okolí Valencie, a pôjdete si dať do reštiky paellu - treba povedať "aj so soccaratom!", inak pre turistov to naschvál zhorieť nenechajú, aby sa nesťažovali, a naozaj, stratí sa tým kúzlo paelly...