Paella, ako si ju robíme doma

Autor receptu: slavka2012

Paellu sme si obľúbili už dávno a po mnohých pokusoch sme sa dopracovali k našej vlastnej domácej verzii. Používame u nás bežne dostupné suroviny, okrem koreniacej zmesi Paellero, ktorú si nosíme vždy aj na viac rokov zo Španielska.

4-__5
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny. Krevety rozmrazíme, ak majú pancieriky, odstránime ich a vyberieme tmavé črievko, kuracie stehná umyjeme a osušíme papierovou utierkou.
  2. Očistenú cibuľu a papriku nadorbno nakrájame a odložíme bokom.
  3. Krevety krátko opražíme na olivovom oleji a tiež odložíme.
  4. Kuracie stehná tiež osmažime a odložíme ku krevetám.
  5. Na paellere najskôr na olivovom oleji dosklovita osmažíme pokrájanú cibuľu, pridáme papriku a dusíme do polomäkka.
  6. Jeden sáčik koreniacej zmesi na paellu (obsahuje sušený cesnak, soľ, mletú červenú papriku, šafran, kurkumu, mleté čierne korenie a klinčky) rozpustíme v dvoch šálkach hoorúcej vody, nalejeme do paellery a privedieme do varu. V prípade potreby dosolíme alebo dokoreníme, my nedosáľame. Do paellery následne lúčovito uložíme kuracie stehná, medzi ne porozkladáme predpražené krevety a zalejeme prípadným výpekom.
  7. Keď začne zmes opäť vrieť, rovnomerne navrch nasypeme umytú a odkvapkanú ryžu. Šťava musí pokrývať takmer celé kuracie stehná, preto v tejto fáze môžeme pridať horúcu vodu, ja som v nej rozmiešala polovicu paradajkovej passaty, lebo v tomto období má lepšiu chuť ako čerstvé paradajky.
  8. Neprikryté varíme na miernom ohni. Keď je ryža polomäkká a už zväčšila svoj objem, pridáme hrášok a pokračujeme v dusení na slabom ohni. Ak náhodou chýba tekutina, doplníme ju horúcu vodu. V tejto fáze je možné pridať predvarené mušle - slávky jedlé, ja som ich nemala.
  9. Dusíme, kým tekutina nevsiakne do ryže (časť sa odparí) a ryža nie je mäkká. Hotovú paellu odložíme z platne a približne 15 minút necháme rozležať. Nemá byť suchá, ale ani mazľavá.
  10. Keď mám doma mrazené krúžky kalmarov, dávam ich do paelly predpražené tiež, spolu s kuracími stehnami a krevetami. Namiesto dolných kuracích stehien sa dajú použiť aj iné časti kurčaťa, ale najlepšia je práve z nich, kvôli vývaru z kostí, ktorý dodá paelle tú pravú chuť. Dá sa robiť i z bravčového mäsa alebo z kombinácie viecerých druhov masa. Ja ju mám rada s čerstvým listovým šalátom, môj muž však tvrdí, že je to barbarstvo, pretože Španieli ju tradične jedia iba samotnú.