Ozubené kolesá (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Nie je to ani tak recept na cesto, skôr návod na jeho "motanie". Inšpirácia podľa
videa z Eldinkinej diskusie "Triky, ako zapletať kysnuté cesto".
Postup
- Myslím, že netreba pridávať ďalší recept na kysnuté cesto. Použite svoj alebo nejaký osvedčený z Varechy. Ani som to moje nefotila, iba "motanie". Cesto rozdelíme na kúsky. A gúľame.
- Točíme.
- Dolný okraj nakrojíme ostrou žiletkou, najlepšie Astrou, jednorázovkou to nepôjde :)
- A následne motáme niečo ako slimáka. Nie zrovna ukážková vzorka :)
- Pokračujeme so zvyšným cestom, pomašlujeme, dozdobíme, v dekorácii sa medze nekladú, ja som pomašlovala žĺtkom s olejom a mliekom, dozdobila orechom a ľanom. Necháme podkysnúť.
- Piekli sa pri 200 - 220 °C, k záveru som dala horný ohrev. Každý už pozná svoju rúru.
- Už použitie je univerálne. Napríklad k polievke. Nebojte sa polievok. Ja som orestovala šampiňóny a cuketu a pár krúžkov mrkvy. Zaliala vývarom, dochutila a "zasmažila" vločkami, smotanou a troškou octu. Ako čerešňa strúhaný chren.
- Môj starší zase išiel "riadiť" na štvorkolke, tak som mu pribalila taký zdravší hambáč.
- Ešte jeden pohľad, naozaj, "Pečenie je bavenie" :)