Ovsené placky s chia fotorecept

helca103 - fotkahelca103, 18. februára 2013
Ovsené placky s chia (fotorecept)
Foto: helca103

Rýchla a zdravá sladkosť s chia semienkami. Chia má okrem iného dostatok vlákniny a tiež esenciálne mastné kyseliny. Je správnou voľbou pre podporu lepšej Zobraziť celý popisRýchla a zdravá sladkosť s chia semienkami. Chia má okrem iného dostatok vlákniny a tiež esenciálne mastné kyseliny. Je správnou voľbou pre podporu lepšej očisty a prirodzenej detoxikácie tela. ,,Rozpustná vláknina, ktorú obsahuje Chia umožňuje postupné uvoľnenie energie z uhľohydrátov do krvi"

5 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

2 PL
100 g
100 g
100 ml
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Zapnem si rúru aby sa vyhriala, lebo toto je zase veľmi rýchle. Mrkvu očistím,postrúham pridám ovsené vločky, chia a premiešam.

    Ovsené placky s chia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridám vodu a dobre premiešam. Ak treba pridám 1PL vody. Ja som pridala sekané mandle. Môžete pridať čokoľvek hrozienka,brusnice sušené,goji sušené, alebo iné sušené ovocie. Premiešam a lyžicou dávam kôpky /placky/ na papier na pečenie.

    Ovsené placky s chia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šupnem do vyhriatej rúry a pečiem 25-30 minút na 180 stup. Nie je potrebná múka ani nič iné. Vločky+voda+chia je dobré pojivo.

    Ovsené placky s chia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak použijete suché semienka chia tak budú placky chrumkavé.

    Ovsené placky s chia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Chia semienka sú najbohatším prírodným zdrojom 3 omega mastných kyselín, ktoré sú chránené prírodnými antioxidantami obsiahnutými v semienkach. Neobsahuje cholesterol a to je hlavný rozdiel oproti rybacím produktom, ktoré sú bohaté na 3 omega mastné kyseliny. Vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín pomáha zvyšovať koncentráciu a pozornosť. Chia semienka obsahujú veľké množstvo vitamínov skupiny B a tiež vápnika. Jedná lyžica semienok obsahuje 2% vitamínu B2 (riboflavín), 13% vitamínu B3 (niacín), 29% vitamínu B1(thiamín) a stopy ostatných vitamínov skupiny B. Semienka Chia obsahujú približne 5x viac vápnika ako sa nachádza v mlieku. 100g semienok Chia obsahuje približne 600mg vápnika (mlieko len 120mg), čo je 5 násobne viac. Vápnik obsiahnutý v semienkach Chia je ľahšie stráviteľný ako vápnik z mlieka a to je spôsobené obsahom minerálu - bór, ktorý funguje ako katalyzátor pri trávení vápnika v tele. Rozpustná vláknina, ktorú semienka Chia obsahujú, umožňuje postupné uvoľňovanie energie z uhľohydrátov do krvi. Masívne nasáva vodu, čim udržuje rovnováhu vody a celkovú hydratáciu vášho tela v norme. Semienka Chia dokážu nasať 12x viac vody než vážia a tým dostávate do tela hydratovanú stravu, ktorá vás udrží hydratovaných na niekoľko hodín.

    Ovsené placky s chia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Skúšala som aj variantu č.2: Namočila som hrsť hrozienok do vody –tú potom nevylejem ale použijem trochu do zmesy/ Chia som dala do vody napučať na 20 minút a tak som pridala k surovinám/presne tie isté čo sú v rozpise/

    Ovsené placky s chia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Placky majú úplne inú štruktúru aj chuť a sú šťavnaté.

    Ovsené placky s chia (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

ancicka
Musím sa niekde po tých semienkach poobzerať.Ja som to ešte nevidela.Musí to byť fajn.kk
julica
Nie som si taká istá, či chia v takejto forme neprejdu organizmom len tak - nezmenene (podobne ako lan). Ked uz, asi by som ich rozomlela, aby bol z nich nejaky uzitok.
jerica
@helca103 kto je v BA dostane ich kúpiť na adrese BA ul. Javorova 7
určite stojí za to, si o tom prečítať :-)
afataga
musim sa priznat, ze som este nepocula ze take nieco existuje :-) takze netusim, aku maju tie semienka chut, asi treba len kupit a vyskusat, na pohlad vyzera placky chutne
iva63
Helenka, parádny recept...už je uložený v mojej kk..-:)ďakujem
vierutt
@helca103 , prosím Ťa, tie placky netreba ani osoliť, či osladiť? Ináč ma Tvoj recept zaujal, semienka nepoznám,ukladám, zoženiem semienka, upečiem
julica
helca , ja poznam chia, uzivala som ich, ale necitila som nic.
monixa
a tym tepelnym spracovanim sa nezmeni pomer vyzivnych latok v semiackach?
helca103
@jerica samozrejme BA má vždy výhodu ale už sa to dá kúpiť na 100% aj NR adresu som pridala pri druhom recepte z chia. JA nedám na ne dopustiť a kupujem vždy 1kg naraz, príde mi to o pár dní an dobierku a môžem znovu piecť, variť aj piť.
@afataga skús ich a sama sa rozhodneš či ich budeš používať. Dajú sa kúpiť aj 150g balenia. Chia je výborná vec úplne do všetkého pretože nasiaknu do seba až 12 x viac vody ako sami vážia. Preto sú výborným zdrojom tekutiny ked ich nechám napučať. Chuť nemaju podľa mňa nijakú takže ich môžeš pridať do jogurtu ale aj k mäsu.
helca103
@Ivka ďakujem, ja zase milujem tvoje zdravé recepty.
@vierut netreba tam nič ani soľ ani cukor.Mrkva je dostatočne sladká ale ak chceš daj si napr. napučať hrozienka, či brusnice a pridaj ich tam. Môžeš pridať kokosovú múčku takže ako vidíš sušené ovocie je výborná náhrada cukru.
helca103
@julica možno máš prekyslený organizmus, skús si telo prečistiť –určite poznáš viacero spôsobov ako na to. Ja som mal podobný problém, potom som si kúpila v lekárni papieriky na skúšku PH a zistila som že môj organizmus je straaašne prekyslený. Po prečistení som začala užívať chia semienka a ver mi,že to funguje.
helca103
@monixa všetko zdravé je najlepšie jesť surové a tepelne nespracované, no chia semienka newstrácajú svoju hodnotu ani tepelnou úpravou. Ale je milion možností ako ich konzumovať v nápojoch, jogurtoch, šalátoch, pudingu či nepečených zákuskoch.
nonna
Tak som získala novú informáciu. Dík! A ukladám do KK!
stacy77777
páčia sa mi tvoje recepty, objednávam dosť často z BioCare,určite skúsim aj tieto semienka
janger
@helca , pri najblizsej prilezitosti kupim chia, aby som mohla vyskusat tieto dobrotky :-).
mariaklara
Ty tajnostkárka, včera sme si písali a nič si mi nepovedala. Zasa budem vypekať :-)))))
helca103
Všetkým vám ďakujem za milé komentáre a @kl árika nebolo kedy,mali sme inú tému :-)
rozmarin
Najčastejšie si dávam chia do jogurtu. Urobila som si do nádoby takú zmes: ovsené vločky + otruby + chia - a takto si ich pridávame do jogurtov. Určite vyskúšam aj tento recept, ďakujem zaň :-)
helca103
@rozmarin dobrý nápad ako si urobiť zmes :-) Ja dávam chia úplne všade a zatiaľ som sa nesklamala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia