Ovsené mlieko (bez laktózy)

pupava - fotkapupava, 3. júla 2014
Ovsené mlieko (bez laktózy)
Foto: pupava

Nedávno som pridávala kokosové, pridávam pre inšpiráciu aj ovsené rastlinné mlieko, ktoré môžete použiť všade tam, kde bežne používate kravské. Ovsené mlieko je navyše Zobraziť celý popisNedávno som pridávala kokosové, pridávam pre inšpiráciu aj ovsené rastlinné mlieko, ktoré môžete použiť všade tam, kde bežne používate kravské. Ovsené mlieko je navyše zdravé. Má veľmi špecifickú chuť a priznám sa, že keď som pila kupované, absolútne mi nechutilo. Po urobení domáceho som veľmi rýchlo zmenila názor naň.

Suroviny

180 g
7 hrnčekov




Postup

  1. 1

    Ovsené vločky nasypeme do misky a zalejeme vodou. Necháme na noc odstáť. Ráno zmixujeme tyčovým mixérom, mixujeme asi 2-3 minúty.

  2. 2

    Pripravíme si vedľajšiu misku a položíme na ňu gázu alebo textilnú plienku a po obvode priviažeme povrazom. Vymixované mlieko precedíme cez plienku/gázu. Upozorňujem, že je to fakt beh na dlhú trať, takže si pripravte nervy. Zvyšnú časť vymyxovaných ovsených vločiek si postupne vysypávame do ďalšej misky. Keď už máme všetko precedené, odstránime plienku/gázu z misky a položíme si ju na pracovnú dosku vedľa. Zoberieme zvyšky ovsených vločiek, ktoré sme si odkladali do zvlášť misky, vysypeme/vylejeme ich do plienky a plienku do nášho precedeného mlieka poriadne vyžmýkame (ale pozor, aby vločky ostali v plienke/gáze, z plienky bude tiecť biela tekutina).

  3. 3

    Z uvedeného množstva surovín mi vyšlo rovného 1,5 litra ovseného mlieka.

    Ovsené mlieko (bez laktózy) - obrázok 3

Diskusia k receptu

huck
Velmi jednoduche a urcite super. Len som sa chcela spytat na velkost hrnceka ...
pupava
Presne tak :) Robila som to do misky s objemom 2 litre a myslím, že to vyšlo na cca toho 1,5 L :)
medovnicek
vďaka za recept, syn teraz jedáva ovsenú kašu, tak mu možno bude chutiť aj toto mlieko:)
mariaklara
Každého asi zaujíma hrnček, lebo ja, čo používam, myslím, že je to klasika má až po kraj 3,5 dcl, keď ho naplním po ucho je to 3 dcl a aj šálky sú 2,5dcl aj 3dcl. tak ťa aj ja poprosím o upresnenie....ďakujem.....:-)))
pupava
Pre istotu som to zmerala napresno, aby to teda bolo v poriadku :) Môj hrnček má objem necelých 2,5 ml a podľa neho mlieko robievam.
torchis
kde dostať kúpiť gázu ? dakujem :) a inač má to byť take vodove ?
pupava
Gázu majú v lekárni aj v galantérii, teda aspoň u nás, tak tipujem, že všade tak :) Vodové ako vodové, konkrétne ovsené je podľa mňa o čosi krémovejšie, v zásade platí: čím viac vločiek s menším množstvom vody, tým krémovejšie :)
vegetariankajana
Tak ja som dnes rano nasla tento recept a hned som ho aj vyskusala (rano som vlocky namocila a predchvilou urobila). Z polovicneho mnozstva a vyslo mi 3/4 litra. Chut ma dobru, rozmyslam, ze z "vlockovej kase" budu ranajky, pridam postruhane jablcko, skoricu + kadejake semienka. Dakujem za receptik J.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia