Ovocný zákusok

orchidea - fotkaorchidea, 7. mája 2012
Ovocný zákusok
Foto: orchidea

Keďže sme mali ovocný víkend, upiekla som aj ovocný zákusok. Ako väčšina mojich receptov, aj tento je už pár rokov zapísaný v mojom Zobraziť celý popisKeďže sme mali ovocný víkend, upiekla som aj ovocný zákusok. Ako väčšina mojich receptov, aj tento je už pár rokov zapísaný v mojom ošuchanom zošite a robievam ho často. Keďže mám ale problémy s fotoaparátom - čo vidno aj na mojich posledných rozmazaných fotkách, pôvodne som recept nechcela ani uverejniť ale podarilo sa mi ukoristiť posledný kúsok tak som ho nakoniec predsa len odfotila a recept pridávam.

Suroviny

Cesto:
5 ks
5 PL
5 PL
1 ks
2 PL vlažná
2 PL
Krém:
4 dl
6 PL
4 PL
2 ks
250 g
  podľa chuti
Želatina:
9 dl - tekutina
2 ks alebo vanilkový puding




Postup

  1. 1

    Cesto: Vyšľahať žĺtky s cukrom do peny. Pridať po lyžiciach vodu a olej, dobre prešľahať. Do žĺtkovej peny prisypať múku zmiešanú s práškom do pečiva a zľahka primiešať vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Cesto vyliať na plech vyložený papierom na pečenie a upiecť pri 175 stupňoch asi 20 minút. (Piekla som na plechu s rozmermi 40x32 cm - to len pre orientáciu)

  2. 2

    Krém: V časti mlieka rozmiešať múku a vajíčka, zvyšné mlieko variť s cukrom. Do vriaceho priliať mlieko s múkou a vajíčkami a variť hustú kašu - ak sa začnú robiť hrčky nezľaknúť sa len miešať ďalej. Uvarený krém odstaviť do horúceho pridať nakrájané maslo a dobre rozšľahať stačí aj vareškou, netreba šľahačom.

  3. 3

    Krém natrieť na vychladnutý piškótový plát, uložiť ovocie - použila som ananás z kompótu ale môže sa akékoľvek ovocie aj čerstvé ( robievam z mandariniek, čerstvých jahôd).

  4. 4

    Želatina: šťavu z kompótového ovocia doliať vodou do uvedeného množstva - 9 dl, rozmiešať zlaté klasy alebo vanilkové pudingové prášky a ak sa vám zdá málo sladké tak pridať aj cukor. Všetko variť až je z toho číra masa. Teplú vyliať na ovocie na koláči. Hotový koláč dať stuhnúť do chladničky a už len nakrájať a podľa chuti ozdobiť šľahačkou, to však nemusí byť.

  5. 5

    Poznámka: keď robím z čerstvého ovocia, použijem na želatinu vodu, ktorú ochutím sirupom.

Diskusia k receptu

torticka
Joj, to je dobrý zákušťok. Hneď by som si ho dala. Ukladám do kk. Skúsim si ho dať do USB kľúča, zatiaľ sa mi nepodaril ešte ani jeden do neho dať.
soncya
robievam ho s tvarohovou plnkou, je fajný ovocný. Pekne sa ti podaril. :)
ola111
Aj ja mám rada tieto ovocné zákusky,sú fajn svieže...
cica2
robievam podobný, ale plnka je aj s tvarohom a páči sa mi aj tvoj :-)
aankaa
:-).....a do plnky idú celé vajcia? či len žĺtky?
orchidea
Tak ako je napísané, idú tam celé vajíčka, ale nič sa nestane, ak dáte len žĺtky...
aankaa
ďakujem..:-).....ja takúto plnku poznám len so žltkami,tak radšej som sa spýtala,aby som náááhodou praženicu neurobila..chi-chi...