Ovocný zákusok (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Je to u nás obľúbený zákusok.Nie je veľmi sladký,je v ňom ovocie,tvaroh a my tieto ingrediencie máme radi.Robievam ho najmä v období dostatku chutného ovocia.

120 minút
príprava
35 minút
na 170-160 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebné ingrediencie.
  2. Spracovanie cesta na korpus.Vyšľaháme sneh z vajíčok spolu s cukrom.Keď je masa hustá, pridáme žĺtka, vodu, olej,vanilkový cukor.Múku s práškom do pečiva.Vlejeme do formy.Spodok formy vymažeme maslom a vysypeme múkou.Boky formy nevymazávame,aby sa nám cesto na obruč prilepilo.Dáme piecť.Skontrolujeme ihlicou alebo drevenou paličkou na hurky,či je cesto dobre prepečené.
  3. Upečený korpus. Korpus potrieme lekvárom.( zabudla som odfotiť ).Mrzí ma,ale fotografia s lekvárom nie je.Natrieme korpus štyrmi lyžicami lekváru.
  4. V pol litri mlieka si uvaríme zlatý klas.Do uvareného zlatého klasu,pridáme maslo,cukor,3 veľké lyžice kyslej smotany,pol krabičky jemného tvarohu.Všetko rozmixujeme a pridáme rozpustenú bezfarebnú želatinu v troche vody.Prešľaháme.
  5. Krém vylejeme na korpus a necháme schladiť.
  6. Na stuhnutý krém poukladáme ovocie.Ja som mala zavárané jahody a sladučké kivi.
  7. Poukladané ovocie.
  8. Zo šťavy zo zaváraných jahôd uvarím spolu so želatinou sirup,ktorý nechám trochu schladiť.Keď začne hustnúť,nalejem na ovocie.Krém ani želatina nám nebudú stekať po okraji koláča,pretože cesto je na obruči prilepené.
  9. Naliata želatinka.Takto zákusok uložím do chladničky na dobré schladenie.
  10. Zákusok ostrým nožom obrežem z formy a môžem servírovať.Máme radi so šľahačkou.Tu na tomto bočnom zábere,je pekne vidieť natretý lekvár pod plnkou.Ten by tam ináč veľmi chýbal.
  11. Všetko je nachystané,dobrú chuť.