Ovocný zákusok (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Je to u nás obľúbený zákusok.Nie je veľmi sladký,je v ňom ovocie,tvaroh a my tieto ingrediencie máme radi.Robievam ho najmä v období dostatku chutného ovocia.
120 minút príprava |
35 minút na 170-160 °C |
Postup
- Potrebné ingrediencie.
- Spracovanie cesta na korpus.Vyšľaháme sneh z vajíčok spolu s cukrom.Keď je masa hustá, pridáme žĺtka, vodu, olej,vanilkový cukor.Múku s práškom do pečiva.Vlejeme do formy.Spodok formy vymažeme maslom a vysypeme múkou.Boky formy nevymazávame,aby sa nám cesto na obruč prilepilo.Dáme piecť.Skontrolujeme ihlicou alebo drevenou paličkou na hurky,či je cesto dobre prepečené.
- Upečený korpus. Korpus potrieme lekvárom.( zabudla som odfotiť ).Mrzí ma,ale fotografia s lekvárom nie je.Natrieme korpus štyrmi lyžicami lekváru.
- V pol litri mlieka si uvaríme zlatý klas.Do uvareného zlatého klasu,pridáme maslo,cukor,3 veľké lyžice kyslej smotany,pol krabičky jemného tvarohu.Všetko rozmixujeme a pridáme rozpustenú bezfarebnú želatinu v troche vody.Prešľaháme.
- Krém vylejeme na korpus a necháme schladiť.
- Na stuhnutý krém poukladáme ovocie.Ja som mala zavárané jahody a sladučké kivi.
- Poukladané ovocie.
- Zo šťavy zo zaváraných jahôd uvarím spolu so želatinou sirup,ktorý nechám trochu schladiť.Keď začne hustnúť,nalejem na ovocie.Krém ani želatina nám nebudú stekať po okraji koláča,pretože cesto je na obruči prilepené.
- Naliata želatinka.Takto zákusok uložím do chladničky na dobré schladenie.
- Zákusok ostrým nožom obrežem z formy a môžem servírovať.Máme radi so šľahačkou.Tu na tomto bočnom zábere,je pekne vidieť natretý lekvár pod plnkou.Ten by tam ináč veľmi chýbal.
- Všetko je nachystané,dobrú chuť.