Ovocný zákusok fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 8. marca 2011
Ovocný zákusok (fotorecept)
Foto: tatranka

Je to u nás obľúbený zákusok.Nie je veľmi sladký,je v ňom ovocie,tvaroh a my tieto ingrediencie máme radi.Robievam ho najmä v období dostatku chutného Zobraziť celý popisJe to u nás obľúbený zákusok.Nie je veľmi sladký,je v ňom ovocie,tvaroh a my tieto ingrediencie máme radi.Robievam ho najmä v období dostatku chutného ovocia.

120 minút
príprava
35 minút
na 170-160 °C

Suroviny

7 lyžíc
7 lyžíc
3 ks
3 lyžice
3 lyžice
pol balíčka
balíček
z pol citróna
pol krabičky
pol litra
1 balíček
3 lyžice
4 lyžice
100 g
1 balíček,plátok
na zdobenie
1 balíček
250 g konzerva  zavarené
2ks
4 lyžice




Postup

  1. 1

    Potrebné ingrediencie.

    Ovocný zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Spracovanie cesta na korpus.Vyšľaháme sneh z vajíčok spolu s cukrom.Keď je masa hustá, pridáme žĺtka, vodu, olej,vanilkový cukor.Múku s práškom do pečiva.Vlejeme do formy.Spodok formy vymažeme maslom a vysypeme múkou.Boky formy nevymazávame,aby sa nám cesto na obruč prilepilo.Dáme piecť.Skontrolujeme ihlicou alebo drevenou paličkou na hurky,či je cesto dobre prepečené.

    Ovocný zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečený korpus. Korpus potrieme lekvárom.( zabudla som odfotiť ).Mrzí ma,ale fotografia s lekvárom nie je.Natrieme korpus štyrmi lyžicami lekváru.

    Ovocný zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V pol litri mlieka si uvaríme zlatý klas.Do uvareného zlatého klasu,pridáme maslo,cukor,3 veľké lyžice kyslej smotany,pol krabičky jemného tvarohu.Všetko rozmixujeme a pridáme rozpustenú bezfarebnú želatinu v troche vody.Prešľaháme.

    Ovocný zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krém vylejeme na korpus a necháme schladiť.

    Ovocný zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na stuhnutý krém poukladáme ovocie.Ja som mala zavárané jahody a sladučké kivi.

    Ovocný zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Poukladané ovocie.

    Ovocný zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zo šťavy zo zaváraných jahôd uvarím spolu so želatinou sirup,ktorý nechám trochu schladiť.Keď začne hustnúť,nalejem na ovocie.Krém ani želatina nám nebudú stekať po okraji koláča,pretože cesto je na obruči prilepené.

    Ovocný zákusok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Naliata želatinka.Takto zákusok uložím do chladničky na dobré schladenie.

    Ovocný zákusok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zákusok ostrým nožom obrežem z formy a môžem servírovať.Máme radi so šľahačkou.Tu na tomto bočnom zábere,je pekne vidieť natretý lekvár pod plnkou.Ten by tam ináč veľmi chýbal.

    Ovocný zákusok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Všetko je nachystané,dobrú chuť.

    Ovocný zákusok (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

julica
Veľmi pekný zákusok, pekne by vyzeral aj pod svetlejšou želatínou (bez farbív :) - vynikol by červeno-zelený kontrast. čo by sa stalo, keby som nedala do krému maslo?
tatranka
@julica myslím si,že by to nemalo vadiť.Skús,uvidíš.Tam nie je čo pokaziť.Krém bude menej tučný.
marianne69
...aj mne sa velmi paci,ale ja som este zatial nerobila nic so zelatinou,varievam vzdy zo zlateho klasu,tak sa hadam vydari,raz to vyskusat predsa musim:-)...
bejda7
Takéto svieže tortičky máme aj my radi:))Krásne si ju urobila.
jeka
Páči sa mi tortička,ale dá sa urobiť aj jednoduchšie(nechcem tomu nič vyčítať),často robím takéto želatínovo- ovocné zákusky až som sa zlenivela a už vymiešam len nízkotučný tvaroh s kyslou smotanou,vanilkovým cukrom a dvomi lyžicami práškového cukru,dám na zakusok,pokrájam banány a kivi,zalejem želatínou(šťava+ gustín) a je veľmi dobrý-aspoň doteraz sa nikto nesťažoval.
danculka
Je prekrásny koláčik,takéto sú svieže cgutné,pekne nafotené...
babav
@tatranka , to je pekna a iste aj chutna ovocna torta.Paci s mi krem,lahky,zdravsi ako cisto maslovy a s ovocim zrejme mozno
robit rozne variacie,podla sezony. Mozes, prosim, upresnit hmotnost pol kelimka tvarohu? U nas mame kelimky roznych velkosti;-)
mummylinda
naaaaaadherny kolacik, tak toto isto vyskusam ked budem mat dake fajne ovocie :-)))
hannah22
pekný pekný , ukladám a upečiem dcére k narodkám na nedeľu... :))
elisticka
krasna torticka farebna to sa mi paci a zelatinove su na dracku:-))) ukladam receptik:-))
4xixa
@Tatranka (20.6.2011 10:24)

Dobry den, mila pani Tatranka. Zboznujem tento vas kolacik a na Vareche som ho objavila pred rokmi a odvtedy som ho piekla pre mna a sestru, neskor pre mojho priatela, teraz uz manzela a dnes ho prvy krat peciem nasej dcerke a buduci rok ho bude moct okostovat hadam aj jej bracek, ktory by sa mal k nam pridat v septembri. Tymto Vas len chcem pozdravit a podakovat Vam za vsetky fantasticke recepty, o ktore sa s nami uz roky delite. :) Peknu nedelu a este vela uspesnych objavitelsko-kucharskych rokov. Zuzana
1x haji
tatranka
@4xixa (23.7.2017 14:12)

Ďakujem za pekné,úprimné slová.Len zväčšením tvojej rodinky som si uvedomila,ako roky rýchlo letia.Teší ma,že sa náš koláčik udomácnil v tvojej kuchynke.
Na tvojho synčeka budem určite myslieť,lebo aj ja oslavujem v septembri svoj sviatok narodenín.Želám len všetko dobré a koláčik nech len chutí.
Ďakujem Zuzanka.Tiež želám pekný zvyšok nedele.
tatranka
@Tatranka (23.7.2017 18:52)

...ešte som sa vrátila k odpovedi,veď len teraz som si uvedomila,že je to recept z pred 6 rokov.
Nech len chutí.