Ovocný závin

Ovocné záviny trochu inak (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Cukrovým sirupom nasiaknutý závin z lístkového cesta, plnený čiernymi morušami :-)

40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na tieto záviny som použila sladké čierne moruše. Niektoré nám tento rok veru poriadne narástli :-) Ďalej si pripravíme 2x500 g lístkového cesta.
  2. Ako prvé si dáme variť sirup. Do hrnca dáme 6 dl cukru a 5 dl vody a dáme variť. Keď začne vrieť, pridáme 1 PL citrónovej šťavy a necháme 20-25 min. na strednom plameni variť.
  3. Medzitým si od stopiek očistené moruše v jednej miske opatrne premiešame so strúhankou a vanilkovým cukrom.
  4. Lístkové cesto si vyválkame na primeranú veľkosť, tak na veľký závin. Dáme polovicu morúš, ktoré prikryjeme najprv jednou stranou cesta a následne druhou. Záviny napokon dáme vedľa seba na plech.
  5. Potrieme ich žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody a upečieme vo vyhriatej rúre do zlatista. Pečieme na 180 °C cca 40-45 minút. Preto toľko, lebo to trvá tiež nejaký ten čas, kým sa to množstvo ovocia vôbec prehreje :-)
  6. Po vybratí z rúry počkáme cca 5 minút a nalejeme na záviny vlažný sirup. Takto necháme niekoľko hodín stáť, aby sirup vsiakol. Môžte naliať najprv len 3/4 sirupu a potom neskôr podľa chuti a potreby ten zvyšok.
  7. Závin nie je presladený, kedže cukor je jedine v sirupe. Zo spodu je dobrý šťavnatý a veľmi chutný ;-) Namiesto morúš sa dá použiť aj iné ovocie podla chuti, výborne sa hodia napríklad čučoriedky :-) Prajem dobrú chuť!