Ovocné rezy s tvarohom, jogurtom a smotanou

myalab - fotkamyalab, 4. marca 2012
Ovocné rezy s tvarohom, jogurtom a smotanou
Foto: myalab

Inšpiráciu som získala u svojej sestry, ale recept som upravila podľa svojich chutí. Nie je presladený a lepší ako zmrzlina.

35
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

320 g
200 g
2 PL
50 g
1 ks
40 g
PLNKA:
500 g
400 g
400 g
100 g
0.5 ks
1 - 2 ks
1 ks
20 g
60 g
1 ks
POLEVA a OVOCIE:
2 ks
2 ks 312g




Postup

  1. 1

    Z uvedených prísad spracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ho na papierom vystlaný plech. Upečieme v rúre do bleda.

    Ovocné rezy s tvarohom, jogurtom a smotanou - obrázok 1
  2. 2

    Želatínu si vopred namočíme v minimálnom množstve vody cca 0,5 dl a po naboptnaní mierne ohrejeme len do rozpustenia. Z citrónu, pomaranča a limetky si pripravíme šťavu, ktorú vlejeme do roztopenej želatíny, ak treba tak mierne prihrejeme, aby vznikla tekutá zmes, ale šťavu zbytočne nezohrievame, pretože by sme zničili vitamíny. Preto je vhodnejšie mať citrusy pri izbovej teplote, aby želatínu príliš neschladili. To píšem pre začiatočníkov :) V miske zmiešame tvaroh, smotanu, jogurt, cukor práškový (množstvo môžeme upraviť podľa svojej chuti), vanilku a vnútro vydlabaného vanilkového struku, prípadne vanilkovú esenciu. Nakoniec pridáme pripravenú želatínu a rozmiešame. Náplň nám zredne, ale tak to ma byť. Vylejeme na vychladnuté upečené cesto a dáme stuhnúť do chladničky.

    Ovocné rezy s tvarohom, jogurtom a smotanou - obrázok 2
  3. 3

    Po stuhnutí plnky na vrch rovnomerne rozdelíme pripravené ovocie. Maliny, černice, čučoriedky, ríbezle, a drobné kiwi som použila mrazené. Nenechávame rozmrazovať. Jahody som mala čerstvé, ale môžete použiť aj kompót alebo mrazené. Mandarinky odporúčam používať sterilizované. Do kastrólika si vysypeme želé. Pridáme k nemu 2 lyžice cukru, 500 ml šťavy z mandariniek alebo iného ovocia. Ja som použila aj šťavu z malín. Zohrejeme a necháme jemne prevrieť 1 minútu. Samozrejme ovocie môžete použiť podľa svojej chute, fantázie a možností. Pokojne aj len jeden druh. Vždy chutí... A po čiastočnom vychladnutí želé lyžicou postupne oblievame všetko ovocie. Uchovávame v chlade.

Diskusia k receptu

tinca
samý vitamín,všetky druhy ovocia, v reze vyzerá dobre:)
myalab
dakujem za komentare :)
@mamatata2 zelatinu pouzivam od doktora o.e.t.k.e.r.a. Musis si spravne vybrat a postupovat podla navodu, nemas co pokazit. Pozor jr rozdiel bedzi zele a zelatínou. Zelatina sa pouziva na stuhnutie plniek - do tvarohu, smotany, jogurtu, ale aj ine a zele napriklad ako v tomto recepte na zaliatie ovocia. Zelatina nesmie vriet iba rozpustit a zele ma vriet mierne, ale iba jednu minutku.
valeri
No koláč je úžasný, ale aj Ty na tých 100 rokov vyzeráš úžasne :-))
ethanel
sami vitamin ... budem muset skusit v lete milujem taketo zakusky a pozdravujem Piestany zil som tam do svojich 25 rokov ;)
myalab
@ethanel Tvoj pozdrav som tlmocila :) ze by si mal aj Ty 100 rokov? :)
Na leto ako stvorene :)
Dakujem vsetkym za komentiky...
hanee
Kraaaaasne, mnam, ale tiez neviem robit so zelatinou .o((
7sjuz
mam strasne rada ovocie v zakuskoch , niekedy urcite skusim vyzera to fakt super :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia